Šport > Nogomet
87 ogledov

Največji poraženci, največji zmagovalci

Real Madrid podelitev Liga prvakov EPA
Sobotni finale elitnega evropskega nogometnega tekmovanja je utrdil status, ki ga Real Madrid in Juventus uživata glede velikih evropskih finalov.

V Cardiffu je lovoriko za naslov v Ligi prvakov še drugič zapored dvignil kapetan madridskega Reala Sergio Ramos. "Beli balet", tokrat sicer v vijoličastih dresih, je po odličnem drugem polčasu suvereno ugnal Juventus (4:1) in postal prvi klub, ki je ubranil lovoriko v sedanjem formatu elitnega tekmovanja.

Skupno je to že 12. pokal za najboljšega na Stari celini, ki je romal v vitrine Reala. Španci so slavili tretjič v zadnjih štirih letih, v zadnjih 20 sezonah pa so osvojili kar šest tovrstnih naslovov.

Le enega več ima na računu drugi na večni lestvici AC Milan, Italijani so bili na evropskem prestolu sedemkrat.

Juve sedemkrat, Benfica petkrat

Juventus je spisal novo poglavje povsem drugačne zgodbe. V velikem finalu za celinsko krono je bil poražen še sedmič, "stara dama" je izgubila petič zapored. Nazadnje je klonila pred dvema letoma proti Barceloni.

Z njihovo usodo se lahko poistovetita predvsem dva evropska velikana. Prvi je madridski Atlético, ki je izgubil v finalu klonil trikrat, venomer v dramatičnih okoliščinah z golom v zadnjih minutah ali po streljanju enajstmetrovk. V zadnjih dveh primerih (2014, 2016) so "colchonerose" zaustavili prav njihovi mestni tekmeci.

Eden večjih evropskih nesrečnikov (oziroma nesrečnic) je še lizbonska Benfica. Slednja je izgubila zadnjih osem evropskih finalov, pet v Ligi prvakov (ali Pokalu prvakov) in tri v Ligi Evropa (ali Pokalu UEFA).

Real Madrid podelitev Liga prvakov | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.