Šport > Nogomet
5476 ogledov

"Ljudje, ki so bili cepljeni, se lahko ponovno okužijo, ker ..."

Šport: "Ljudje, ki so bili cepljeni, se lahko ponovno okužijo, ker ..." - Nogomet koronavirus žoga maska Profimedia
Nemški virolog svari pred izbruhom covida-19 med prihajajočim nogometnim svetovnim prvenstvom.

Nemški virolog Hendrik Streeck je vse bolj zaskrbljen zaradi možnega izbruha okužb z novim koronavirusom med svetovnim prvenstvom v nogometu v Katarju. Razlog za to je, da bo ogled nogometnih tekem zaradi zimskega letnega časa potekal v zaprtih prostorih in ne na prostem, kot je to običajno.

"Posledično lahko spet pričakujemo večje izbruhe, ni izključeno tudi tako imenovanovano super širjenje in na to se morate pripraviti," je Streeck povedal za "Nachtjournal" televizijske postaje RTL, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

tribuna maska koronavirus | Avtor: Epa Epa
Nošenje zaščitnih mask bi lahko potem spet pomagalo. "Vemo, da maska deluje in da maska zagotavlja zaščito," je dejal vodja Inštituta za virusologijo na Univerzi v Bonnu. "Predvsem pa je treba bolje zaščititi rizične skupine v domovih za starejše in ostarele. To vključuje dobre higienske koncepte, pa tudi četrto cepljenje za rizične skupine. Mlajši tega trenutno ne potrebujejo, zadošča jim že trikratno cepljenje," je prepričan Streeck.

Nemčija se v zadnjem času znova sooča z naraščanjem števila primerov okužb z novim koronavirusom. Za to je med drugim zaslužna nova različica omikrona.

"BA.5 je povečal imunski pobeg," je dejal Streeck. "Ljudje, ki so bili cepljeni, se lahko ponovno okužijo, ker imunski sistem ne more več dobro prepoznati variante. Poleg tega je tudi nekoliko bolj nalezljiva." Zato se morate na prihajajočo jesen in zimo zelo dobro pripraviti, je posvaril nemški strokovnjak za virusne nalezljive bolezni.

Komentarjev 5
 • vzev 16:40 15.junij 2022.

  Cepljeni se lahko ponovno okužijo, ker je to cepivo zanič in ne pripomore proti okužbi. Rešila nas je edino prekuženost.

 • Avatar luckyss
  luckyss 16:18 15.junij 2022.

  Pozabljate, da trenutna cepiva ne delujejo na BA.2, kaj šele na BA.4 in BA.5...Poleg tega je vsaka varianta bolj nalezljiva in hkrati manj nevarna...Le vkup, le vkup uboge ovce..

 • Avatar pantani
  pantani 12:41 15.junij 2022.

  "vključuje dobre higienske koncepte, pa tudi četrto cepljenje za rizične skupine. Mlajši tega trenutno ne potrebujejo, zadošča jim že trikratno cepljenje," Ovce pa še kar nasedajo!!!