Šport > Nogomet
1034 ogledov

Nad seksista Rubialesa celo OZN, on se ne da

Luis Rubiales Profimedia Luis Rubiales je imel po koncu finala ženskega mundiala svoj šov.
Mednarodna nogometna zveza, španska nogometna zveza, španska vlada in zdaj celo Organizacija združenih narodov želijo odhod osovraženega funkcionarja.

Potem ko je Luisa Rubialesa začasno suspendirala Mednarodna nogometna zveza Fifa, so se zdaj proti predsedniku obrnili še na lastni zvezi RFEF. Špansko nogometno zvezo sestavlja 19 regionalnih zvez, te pa so zahtevale odstop Rubialesa, ki je s poljubom na usta španske reprezentantke Jenni Hermoso poskrbel za afero po ženskem svetovnem prvenstvu.

Predsedniki zvez avtonomnih regij, kot so Madrid, Katalonija, Baskija in Andaluzija, so po sestanku v ponedeljek zvečer objavili sporočilo za javnost. "Po zadnjih dogodkih in nesprejemljivem obnašanju, ki je močno oškodovalo ugled španskega nogometa, predsedniki zahtevajo, da Luis Rubiales takoj odstopi z mesta predsednika RFEF," je sporočilo regionalnih zvez povzela hrvaška tiskovna agencija Hina. Obenem so soglasno podprli zdajšnjega podpredsednika Pedra Rocho za vodenje "nove etape". Rocha je sicer deset let predsednik regionalne zveze Extremadure.

Fifa, ki je pred tem začela disciplinski postopek zoper Rubialesa, je Špancu prepovedala tudi stike ali poskuse stikov s špansko reprezentantko Hermoso in njenim ožjim krogom ljudi. A Rubiales vztrajno zanika krivdo in zavrača odstop z mesta predsednika.

Javnost je že v petek pričakovala njegov odstop, a je to zavrnil S tem je izzval neposreden komentar Hermoso. "Bila sem ranjena. Počutila sem se kot žrtev impulzivnega, seksističnega in neprimernega dejanja, v katerega nisem privolila. Po domače povedano, brez spoštovanja," je 33-letnica zapisala na socialnih omrežjih.

Luis Rubiales | Avtor: Profimedia Profimedia

Ta je dodala, da je sporno dejanje po finalu SP le eden od dogodkov na dolgem spisku neprimernega obnašanja predsednika, ki so jih nogometašice v preteklih letih obsodile.

Tik pred tem so španske nogometašice, po novem svetovne prvakinje, napovedale, da ne bodo več igrale za izbrano vrsto, dokler se bo Rubiales oklepal predsedniške funkcije.

Prišlo celo do odziva Združenih narodov

Luis Rubiales | Avtor: Profimedia Profimedia

Predsednik zveze je pred dobrim tednom po zmagi Španije v finalu svetovnega prvenstva v Sydneyju nad Anglijo z 1:0 zagrabil Hermoso z obema rokama za glavo in jo poljubil na usta. Le malo za tem je sam priznal, da nogometašici to ni bilo všeč in vsul se je val obtožb na njegov račun, vrstile so se zahteve po njegovem odstopu.

Obnašanje 46-letnega Rubialesa je nesprejemljivo tudi za špansko vlado, od koder so sporočili, da bodo storili vse, da predsedniško funkcijo izgubi. Tudi najvišji španski uradni športni organ CSD je od španskega razsodišča za šport zahteval njegovo razrešitev ter obsodil Rubialesovo vnovično potvarjanje dejstev na skupščini, saj so od njega pričakovali le odstop in opravičilo.

Kritični so bili tudi pri Združenih narodi oziroma njihovem uradu za človekove pravice. "Ženske v športu se še naprej soočajo s spolnim nadlegovanjem in zlorabo. Vsak izmed nas je odgovoren, da to izpostavi ter da se zlorabam zoperstavi. Zato se pridružujemo Jenni Hermoso in vsem, ki si prizadevajo odpraviti zlorabo in seksizem v športu. Naj bo to prelomnica," je urad ZN zapisal na omrežju X (nekdanjem Twitterju).

Do Rubialesa je bil kritičen tudi tiskovni predstavnik ZN Stéphane Dujarric. "Seksizem je še vedno kritična težava v športu in upamo, da se bodo španske oblasti s tem ukvarjale na način, ki spoštuje pravice vseh športnic. Kako težko je nekoga ne poljubiti na ustnice? Nisem videl nobenega znaka, da je bilo karkoli sporazumno," je dejal Dujarric.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 2
  • Avatar Zoran
    StarMačk 17:48 29.avgust 2023.

    Zanimivo, da je na podelitvi še pred Rubialesom nogometašice k sebi stiskala in poljubljala tudi šlang dama v rdečem hlačnem kostimu, pa je to očitno bilo bilo vse v okvirih normalnega, neglede na to, da se iz aviona vidi, da ...prikaži več je gospa enosmerno usmerjena!?

  • Kondor 16:53 29.avgust 2023.

    Vi ste pravi seksisti. Dan danes več moški ne sme prijeti ali objeti ženske osebe, da ne bi govorili, da je seksit in učitelj več ne učenke čeprav gre za pomoč zaradi zdravstvenih težav, da ga ne bi imeli za ...prikaži več pedofila. Narod je zblojen.