Šport > Nogomet
20 ogledov

Makedonska sonca premočna za Slovenijo

agim ibraimi
1/8
EPA
Slovenska nogometna reprezentanca je s porazom na prijateljski tekmi v Skopju zaključila letošnje tekmovalno leto (2:3). Proti Makedoniji je selektor Slaviša Stojanović ponudil priložnost mnogim rezervistom, na koncu pa je dva slovenska gola zabil stari znanec Nejc Pečnik. Debi Roberta Berića.

Svojo zadnjo tekmo leta 2012 na klopi slovenske nogometne reprezentance je selektor Slaviša Stojanović začel z novo postavitvijo in močno premešano postavo, kjer je svoj reprezentančni debi proti Makedoniji od prve minute dočakal Mariborov napadalec Robert Berić.

• Stojanović: "Vrniti se moramo k osnovam"

Poleg Berića so tekmo začeli tudi povratnik po poškodbi Rene KrhinDominic Maroh, Dejan Kelhar, Andraž Struna, Goran Cvijanović in Kevin Kampl, na klopi pa sta malce presenetljivo ostala Andraž Kirm in Josip Iličić.

Po umirjenem začetku tekme so imeli Slovenci na voljo idealno priložnost za vodilni zadetek, ko je domači kapetan Boban Grnčarov po podaji Cvijanovića iz kota igral z roko in zakrivil najstrožjo kazen.

Žogo si je na belo točko nastavil Jasmin Kurtić, njegovo namero pa je z izvrstno obrambo prebral vratar Tomislav Pačovski. Slovenija je bila še naprej nevarnejša, Cvijanović je po akciji Berića v 13. minuti prišel do strela z roba kazenskega prostora, toda ni meril natančno.

Makedonci s prvim strelom v vratnico

Dve minuti kasneje bi žogo iz svoje mreže kmalu moral pobrati Samir Handanović, po močnem strelu Adisa Jahovića pa ga je rešila njegova daljša vratnica. Za las nenatančno je v 18. minuti meril tudi Agim Ibraimi, ki je s prostega strela iz idealnega položaja streljal čez gol vratarja Interja.

Precej neopazni Tim Matavž si je v 26. minuti priigral prvo lepšo priložnost na tekmi, toda z roba kazenskega prostora meril točno v vratarja. V isti minuti so Makedonci povedli, ko je Kelhar po podaji s strani žogo izbil točno na nogo Darka Tasevskega, ki je z natančnim volejem matiral nepremičnega Handanovića.

Slovenci so na zaostanek odgovorili pozitivno, in tako je v 32. minuti v domači kazenski prostor lepo prodrl Bojan Jokić ter podal v sredino, osamljenemu Kamplu pa v dveh poskusih ni uspelo zatresti mreže Pačovskega. Makedonci so vodstvo podvojili štiri minute pred koncem rednega dela, ko je po prostem strelu Ibraimija povsem sam ostal debitant Jahović in z glavo povišal na 2:0.

Makedonija Slovenija prijateljska tekma Skopje Jokić Todorovski | Avtor: EPA EPA

Ibraimi presenetil Handanovića

Drugi polčas je Stojanović začel z dvojno menjavo - aktivnega Kampla in nesrečnega Kurtića sta zamenjala Andraž Kirm in Nejc Pečnik. Poteza se je selektorju obrestovala že po nekaj minutah.

Makedonci so po prostem strelu Kirma na drugi vratnici pozabili na napadalca Sheffield Wednesdayja, ki je spretno zatresel mrežo rezervista Martina Bogatinova. Pečnik je zadel točno na dan tretje obletnice svojega zadnjega reprezentančnega gola, ki ga je 14. novembra leta 2009 zabil v Moskvi proti Rusiji.

Makedonci so takoj odgovorili in po podaji s strani je že v naslednjem napadu za las zamudil Ivanovski, Ibraimi pa je nekaj trenutkov kasneje zabil še tretji makedonski gol večera. Po močnem strelu od daleč je žoga po odboju od neravne igralne površine prevarala slovenskega kapetana Handanovića in končala v mreži.

Matavž ni izkoristil darila

Pečnik je izjemno predstavo nadgradil v 63. minuti, ko je znova znižal izid. Vtekajočega napadalca je z lepo globinsko podajo našel Jokić, Pečnik pa je še drugič v večeru premagal Bogatinova. Po lepi kombinaciji Kirma in Strune je slednji v 73. minuti pred gol poslal izjemno podajo, ki je bila le malce prehitra za Berića.

Matavž je minuto kasneje prišel do neverjetne priložnosti, ko ga je samega pred vrati zaposlil kar eden izmed makedonskih branilcev, napadalec PSV pa je skušal preigrati vratarja in sploh ni prišel do strela. Po mnogih menjavah v obeh moštvih, v igro je pri Sloveniji prišel tudi za naslednjo tekmo suspendirani Josip Iličić, je igra povsem zvodenela.

Slovenci so sicer pritiskali za izenačenje, lepa priložnost se je prav v zadnji minuti sodnikovega podaljška za hat-trick ponudila Pečniku, a je njegov strel v zadnjem trenutku blokirala makedonska obramba.

Slovenska reprezentanca je tako leto 2012 zaokrožila s četrtim porazom. Na osmih tekmah je slavila le dvakrat, in sicer proti Romuniji in Cipru. Hkrati je Slovenija na tretji tekmi proti Makedoniji vknjižila še tretji poraz.

Prijateljska tekma, Skopje, Arena Filip II Makedonski:

Makedonija : Slovenija 3:2 (2:0)
Tasevski (26), Jahović (41), Ibraimi (51); Pečnik (49, 63)
Kurtić (Slovenija) je v deveti minuti zapravil enajstmetrovko.

Postavi

Makedonija: Pačovski (od 46. Bogatinov); Todorovski, Lazevski (od 80. Georgievski), Grnčarov, Šikov, Demiri, Tasevski (od 61. Stjepanović), Hasani (od 87. Gjorgiev), Jahović (od 76. Blaževski), Ivanovski (od 56. Trajkovski), Ibraimi. Na klopi: Bogatinov; Georgievski, Cikarski, Ristevski, Blaževski, Stjepanović, Gjorgiev, Trajkovski.

Slovenija: S. Handanović; Struna, Maroh (od 64. Šuler), Kelhar, Jokić; Kurtić (od 46. Kirm), Krhin (od 67. Mertelj), Cvijanović (od 80. Dedić), Kampl (od 46. Pečnik); Matavž, Berić (od 74. Iličić). Na klopi: J. Handanović; Balažic, Mejač, Šuler, Elsner, Iličić, Kirm, Mertelj, Šišić, Dedić, Pečnik.

Sodnik: Danilo Grujić (Srbija).

Komentarjev 2
  • s4turn 19:37 14.november 2012.

    Pridi in se preizkusi kot manager kluba v skupnosti, ki je vedno večja! Klikniti moraš zgolj na spodnjo povezavo in se prijaviti! http://www.powerplaymanager.com/r1002884Pa veliko športnih uspehov ti želim! ;)

  • Realist 17:50 14.november 2012.

    Bravo Slaviša. Huda postava. To smo pričakovali in si želeli, da bo tako. Jaz verjamem, da bo to hudo dobra tekma z veliko priložnosti in da bodo naši zadevali. Komaj čakam da se tekma začne!