Šport > Nogomet
27 ogledov

Maracanã čaka: Španci po enajstmetrovkah v finalu

Ramos Gilardino Pokal konfederacij Španija Italija polfinale
1/27
Reuters
Drugi polfinale med Španijo in Italijo so odločile šele enajstmetrovke, po katerih so bili srečnejši Španci. Slednji se bodo v finalu pomerili z Brazilci, Italijane pa v tekmi za tretje mesto čakajo Urugvajci.

V golu Španije je ponovno začel Iker Casillas, ki je sicer branil le na prvi tekmi proti Urugvaju. Rahlo poškodovana Cesca Fàbregasa in Roberta Soldada sta nadomestila David Silva in Fernando Torres

Pri Italiji je bila glavna težava izostanek Maria Balotellija, ki je zaradi poškodbe že zaključil s turnirjem. Namesto njega je v napadu od prve minute začel Alberto Gilardino.

Obetaven začetek 

Srečanje so bolj agresivno začeli Španci in tako je Pedro že v prvih dveh minutah s podajo in strelom malce ogrozil gol Gigija Buffona. Na drugi strani so Italijani odgovorili z medlim strelom Emanueleja Giaccherinija in poizkusom z glavo Christiana Maggia po kotu Andree Pirla, ki pa je bil previsok.

Prvič je malce močneje zadišalo po spremembi izida v 15. minuti, toda Gilardino je slabo sprožil proti daljši vratnici. Azzurri so nadaljevali zelo odločno in dve minuti kasneje se je po nevarnem prostem strelu Pirla s strani v priložnosti znašel Daniele de Rossi, ki pa z glavo ni mogel preusmeriti žoge proti vratom Casillasa. Slednji je nato dobro posredoval pred Maggiom, v 19. minuti pa ga je z zgrešenim poskusom z glavo, po lepi akciji Italijanov, "rešil" Claudio Marchisio. Naši zahodni sosedi so v uvodu dvoboja dobro stali na zelenici in bili nevarnejši tekmec.

Casillas Pokal konfederacij Španija Italija polfinale | Avtor: Reuters Reuters
Po obdobju igre na sredini igrišča je bilo spet vroče v 36. minuti. Giaccherini je premešal obrambo svetovnih prvakov s prodorom po levi, nato s poldiagonalo na drugi vratnici fantastično našel Maggia, ta pa je z vsega petih metrov z glavo nastreljal dobro postavljenega Casillasa. Furia je odgovorila le minuto kasneje. Po podaji Xavija se je Fernando Torres lepo otresel Andree Barzaglija, njegov nizek strel pa je končal nekaj centimetrov mimo daljše vratnice Buffona.

Giaccherini je še naprej povzročal preglavice Špancem in v 43. minuti se je spustil v še en prodor, ki se je končal z blokiranim strelom, odbitek pa je s polvolejem močno proti golu poslal De Rossi, tokrat je Iker žogo odbil. V 45. minuti je Andrés Iniesta skušal pred vrati najti Xavija, ki pa je bil prepočasen za globinsko podajo. Prvi del se je tako končal brez golov po bolj odločni igri Azzurrov.

Uvod v nadaljevanje uspavanka

Na začetku drugega polčasa je bil tempo igre precej nižji, obe moštvi sta se zavedali pomembnosti morebitnega prvega zadetka na tekmi. Na prvo resnejšo grožnjo smo čakali do 58. minute, takrat je rezervist Jesús Navas po podaji Torresa poizkusil s strelom z desne strani kazenskega prostora, Buffon se je spustil na tla in žogo ujel. Pet minut kasneje je do obetavnega položaja za udarec prišel Iniesta, a je z okrog 20 metrov oddaljenosti precej zgrešil okvir gola.

Španci so v nadaljevanju vendarle na trenutke dominirali s svojo značilno posestjo žoge, toda Italijani so spet vzpostavili ravnotežje. Nobena izmed ekip ni prihajala do izrazitejših priložnosti, večkrat pa je večjo nevarnost preprečil dober blok branilcev ali pa malce nenatančna zadnja podaja. V 73. minuti je po kotu skok dobil Giorgio Chiellini, vendar pa je meril previsoko, v protinapadu pa se Pedro ni dobro znašel pred Buffonom.

V zaključek tekme sta obe izbrani vrsti vstopili mirno, na stadionu pa je završalo v 85. minuti. Takrat se je v prodoru izkazal Torres, pravočasno oddal na desno do Navasa, ta pa je v sredini našel Gerarda Piquéja, branilec Barcelone pa je z okrog 14 metrov "iz prve" žogo poslal visoko čez gol Italije. Navas je nekaj trenutkov kasneje poskusil še s strelom z razdalje, spet je bil na mestu Buffon. Redni del srečanja se je tako končal brez golov in sledilo je dodatnih 30 minut.

Eksploziven začetek prvega podaljška

Bonucci Casillas Pokal konfederacij Španija Italija polfinale | Avtor: Reuters Reuters
Na začetku dodatne pol ure igre so najprej zapretili Azzurri. Po nizkem predložku z desne je na drugi vratnici žogo pričakal Giaccherini, njegov močan strel pa je končal v vratnici Casillasa. Furia je odgovorila z dvema nevarnima akcijama, obakrat je bil v glavni vlogi Piqué. Najprej je njegov udarec po kotu požrtvovalno blokiral De Rossi, nekaj sekund kasneje pa Katalonec z glavo ni dobro zadel žoge. Blizu usodnega strela je bil nato še rezervist Juan Mata, spet je bil blok Italije na mestu. V 99. minuti je Iniesta z lucidno potezo pripravil priložnost Jordiju Albi, katerega volej pa je končal na tribunah stadiona v Fortalezi. Tudi po 105 minutah tako nismo videli gola, čeprav je bilo v 15 minutah podaljška cel kup obetavnih situacij.

Drugi podaljšek je bil sprva spet bolj umirjen, malce je navijače ogrel strel Mate z roba kazenskega prostora v 109. minuti, ki pa je zletel mimo gola. Šest minut kasneje je bila Španija zares blizu zmage. Xavi je sprožil z razdalje, Buffon je žogo neprevidno odbil, tako da je končala v vratnici, odbitek pa Javi Martínez ni uspel spraviti v mrežo. Pritisk moštva s Pirenejskega polotoka se je nadaljeval z akcijo Navasa, spet pa nismo videli zadetka. Novopečeni nogometaš Manchester Cityja je še enkrat zapretil v 120. minuti, a Azzurri so vzdržali in sledile so enajstmetrovke.

Enajstmetrovke srečnejše za Špance

Pri streljanju z bele točke sta bili obe ekipi zelo natančni, vratarja praktično nista imela možnosti za obrambo. Odločil je šele zgrešen udarec Leonarda Bonuccija, ki je žogo poslal čez gol, njegovo napako pa je v sedmi seriji kaznoval Navas in Špance popeljal v finale.

1. serija: Candreva (gol); Xavi (gol)
2. serija: Aquilani (gol); Iniesta (gol)
3. serija: De Rossi (gol); Piqué (gol)
4. serija: Giovinco (gol); Ramos (gol)
5. serija: Pirlo (gol); Mata (gol)
6. serija: Montolivo (gol); Busquets (gol)
7. serija: Bonucci (čez vrata); Navas (gol)

Pokal konfederacij, polfinale:

Španija : Italija 7:6* (0:0, 0:0)

Brazilija : Urugvaj 2:1 (1:0)
Fred (41), Paulinho (86); Cavani (49)
Júlio César je v 14. minuti ubranil enajstmetrovko Diegu Forlánu.

- po enajstmetrovkah

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.