Šport > Nogomet
16 ogledov

Maribor še drugič zapored brez zmage

Mendy Maribor Viktoria Plzen Liga prvakov Ljudski vrt Gregor Katič
Maribor še drugič zapored ni zmagal, točko je iz Ljudskega vrta odnesel Rudar (1:1). Olimpija je na Stožicah stežka premagala Koper (1:0). Nogometaši Zavrča so po zmagi nad prvaki v prejšnjem kolu tokrat izgubili v Celju (2:1). Domžalčani so še poglobili krizo Triglava z gladko zmago v gosteh (0:3). Krka je v gosteh presenetila Gorico (1:2).

Državni prvaki iz Ljudskega vrta so še enkrat razočarali. Tokrat so pred domačim občinstvom proti Rudarju osvojili zgolj točko. Da je vrag vzel šalo po porazu v Zavrču, je pokazala odločitev trenerja Maribora Anteja Čačića, ko je v igro poslal najboljšo enajsterico. A niti ta ni dosegla polnega izkupička, pa čeprav so domači predvsem v drugem polčasu prevladovali. Kljub zgolj točki Mariborčani ostajajo na vrhu lestvice, Rudar pa je peti.

Toda Mariborčani v prvem polčasu niso zmogli prevzeti pobude. V 16. minuti so imeli prvo resnejšo priložnost. Jean-Philippe Mendy se je v kazenskem prostoru odločil za strel, žoga je šla proti desnemu kotu, vratar Matjaž Rozman jo je odbil v kot. V 22. minuti je sledil šok za vijoličaste. Ivan Firer je imel približno 20 metrov pred golom dovolj prostora, da se je odločil za strel. Meril je po sredini vrat in presenetil Jasmina Handanovića. Mariborčani so šele v 32. minuti resneje zagrozili. Marcos Tavares je meril z z roba kazenskega prostora, žoga pa je zletela mimo desne vratnice. Čačić je v drugem polčasu na igrišče poslal še tretjega napadalca. Z Nusmirjem Fajićem je vršil pritisk na gostujoča vrata. Ta sprememba se je hitro obrestovala. Goran Cvijanović je poslal predložek z desne strani, tam je bil najspretnejši Mendy, ki je žogo poslal v desni kot in se s šestim prvenstvenim golom izenačil na vrhu z Velenjčanom Matejem Eterovićem.

Gostitelji so napadali, a so tudi Velenjčani imeli svoje priložnosti. Najlepšo je imel v 65. minuti Leon Črnčič. Z roba kazenskega prostora je močno streljal, žoga je zadela stičišče vratnice in prečke, se odbila do Eterovića, ki pa je bil v nedovoljenem položaju. Mariborčanom se je mudilo, vendar so bili pri akcijah nenatančni. Še najlepša priložnost se je ponudila Tavaresu v 69. minuti. Mendy je podal z leve strani, Tavares je spretno ustavil žogo, našel položaj za udarec, žoga pa je zadela Davida Kašnika in se odbila v kot. Igra je večinoma potekala na polovici gostov. V 85. minuti je Aleš Mertelj po podaji Fajića stekel v kazenski prostor in streljal, vendar je Rozman žogo poslal v kot. Zadnjo priložnost je v tretji minuti sodnikovega podaljška zapravil Cvijanović.

Olimpija drugič zapored do zmage

Ljubljanska Olimpija je tekmo s Koprom odločneje začela in prek Nikole Nikezića (z glavo) v tretji in Andraža Šporarja (s 25 metrov) v osmi minuti sprožila nevarna strela. Na drugi strani je Koper, ki je prvič zagrozil v 10. minuti prek Denisa Halilovića, že v 11. minuti na igrišču ostal le z deseterico, saj je Miha Gregorič dobil neposreden rdeč karton, potem ko je v kazenskem prostoru storil prekršek nad Nikezićem. Najstrožjo kazen je uspešno izvedel Nik Omladič.

Olimpija Ljubljana Žilina Evropska liga kvalifikacije Šporar | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Sledila je enakovrednejša igra, pri Olimpiji pa je v ospredje "silil" Marko Vukčević, ki je sprožil še nekaj strelov, a neuspešno. V 25. minuti je le malce premalo natančno meril Boban Jović, deset minut pozneje pa znova Šporar, ki je za nekaj centimetrov zgrešil stičišče prečke in vratnice. To je bila tudi zadnja nevarnejša akcija v prvem polčasu.

V uvodu drugega dela igre je nevarno meril Dražen Pilčić, ko je sprožil iz obrata s petih metrov, izkazal pa se je Elvis Džafić. Sledilo je obdobje brez večjih priložnosti, domači so sicer prek Nikezića v 57. minuti zatresli mrežo gostov, a iz prepovedanega položaja. Na naslednji nevarnejši strel so gledalci v Stožicah čakali vse do 80. minute, ko je Omladič s strelom po tleh žogo poslal malo mimo vratnice. Do konca tekme je nato na drugi strani malo ogrozil ljubljanska vrata Matej Pučko, a tudi njemu ni uspelo zabiti izenačujočega zadetka.

Arena Petrol zakleta za Zavrč

Novinec v ligi Zavrč, ki je konec tedna poskrbel za najodmevnejšo zmago kroga proti Mariboru, proti Celjanom ni tako uspešen. Potem ko je izgubil pokalni dvoboj pred enim tednom, je danes klonil še v prvenstvu. Tokrat je bil dvoboj precej bolj izenačen, odločil pa ga je zadetek Andraža Žureja dobrih deset minut pred koncem tekme.

medved celje maribor pokal finale stožice | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Celjani so tekmo proti Zavrču odprli odločno in takoj imeli lepo priložnost za vodstvo, ko je Benjamin Verbič po podaji Mihe Korošca pred golom žogo poslal visoko čez vrata. V deseti minuti se je sam pred golom Zavrča znašel Dragan Čadikovski, ki je preigral tudi že vratarja Luko Bešenića, nato pa mu je zmanjkalo moči za pravi zaključek. Celjani so bili še naprej boljši tekmec od novincev, si priigrali še nekaj obetavnih priložnosti, a vodilnega zadetka jim ni uspelo doseči. Zato pa so ga zabili gosti, ki dotlej niso izpeljali niti ene nevarnejše akcije. Marko Krajcer je v 25. minuti v svojem kazenskem prostoru igral z roko, zaradi česar je sodnik pokazal na belo točko. Zanesljiv izvajalec najstrožje kazni je bil Nikola Šafarić. Še pred koncem polčasa pa so domači zasluženo izenačili. Verbič je z desne strani podal na rob kazenskega prostora, od koder je Igor Jugović z natančnim strelom premagal vratarja Zavrča.

V uvodu drugega polčasa sta obe ekipi sprožili nekaj dobrih strelov, najbolj nevarno je meril Dino Kresinger v 57. minuti z roba kazenskega prostora, izkazal pa se je domači vratar Matic Kotnik. Odprta igra z obeh strani je še naprej krojila kar lepo število obetavnih akcij, v 79. minuti pa so domači povedli. Žurej je v kazenskem prostoru lepo sprejel globinsko podajo, nato pa iz obrata zatresel mrežo Zavrča. Malce pred tem je Kotnik moral na drugi strani posredovati po Šafarićevem strelu z 20 metrov. V končnici tekme je Zavrč skušal priti vsaj do točke, Josip Golubar je v 87. minuti sicer močno sprožil od daleč, toda Kotnik je bil še enkrat na mestu, tako kot po strelu Dejana Kurbusa z glavo v sodniškem dodatku.

Domžale blestijo v gosteh

Sport 29.05.11, nogomet, maribor, domzale, foto: gregor katic | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič
Kranjski Triglav se je kmalu po začetku tekme proti Domžalam znašel v zaostanku. Potem ko je Lamin Diallo storil prekršek nad Rudijem Požeg-Vancašem, je prosti strel s 25 metrov malce z desne strani mojstrsko izvedel Erik Janža, ki je zadel zgornji levi kot vrat Žana Pelka. Minuto pozneje so prvič na tekmi zagrozili tudi domači, na robu kazenskega prostora je do strela prišel Mustafa Nukić, izkazal pa se je Nejc Vidmar. Na novo razburjenje so gledalci čakali do 18. minute, ko so gosti pričakovali najstrožjo kazen zaradi igranja z roko Jalna Pokorna, vendar se sodniki zanjo niso odločili. Sledilo je novo mirnejše dogajanje na kranjski zelenici, v 35. minuti pa so znova nevarno akcijo izpeljali gostitelji. S strelom z roba kazenskega prostora je streljal Nukić, Vidmar pa je žogo z dobrim posredovanjem odbil v kot. Po njem je z glavo znova sprožil Nukić, vendar meril previsoko.

Že v 48. minuti so gosti podvojili prednost, potem ko je Zeni Husmani s prostega strela na kratko podal do Janže, ta je žogo poslal v kazenski prostor, z nekoliko sreče se je znašla pri Slobodanu Vuku, ki je žogo s pomočjo prečke poslal za Pelkov hrbet. Domači so se skušali približati v 54. minuti, vendar Vidmar ni imel veliko dela s strelom z glavo Dinnyuya Kongnyuya. Bolj vroče je bilo v 70. minuti, ko je Ajdin Redžić povsem sam z leve strani kazenskega prostora zatresel le zunanji del mreže domžalskih vrat. Končni izid je v 88. minuti postavil Darko Zec. Požeg-Vancaš je izvedel kot, najprej je streljal Žan Majer, a je bil Pelko na mestu, nato pa je Zec žogo le potisnil čez golovo črto za končnih 3:0.

Krka šokirala Gorico

Mednarodno pisana novogoriška zasedba, ki v tej sezoni pri mnogih kotira kot glavni "izzivalec" Maribora v boju za naslov prvaka, je doživela nepričakovan poraz. Kljub temu, da je imela večino tekme vse v svojih rokah, je pred domačimi gledalci klonila pred predzadnjo ekipo lige Krko. Ta je zmagoviti zadetek zabila deset minut pred koncem tekme prek Andrije Novosela.

Gorica Triglav prva liga Đajič Džajić Coda Codromaz Širok Curk Živec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Novogoričani so imeli v prvem polčasu ves čas pobudo, ki pa jim je ni uspelo nadgraditi z vodilnim zadetkom. V uvodu so prek Massima Code, Saše Aleksandra Živca in Luce Berardocca prišli do zaključnih strelov, a niso bili posebej nevarni. Sledilo je obdobje terenske premoči domačih, akcij s pravim zaključkom pa jim nikakor ni uspelo izpeljati. Šele v 36. minuti je v okvir vrat sprožil Gianluca Lapadula, a tudi on je sprožil preslabo za vodstvo. Novomeščani v prvem delu igre niso izpeljali praktično niti ene nevarne akcije.

V uvodnih trenutkih drugega polčasa sta takoj streljala Berardocco in Welle Ndiaye, tudi takrat je ostalo pri rezultatskem izhodišču. Zato pa so gostitelji zabili vodilni zadetek v 62. minuti, ko je po podaji Solomona Enowa z leve strani ob drugi vratnici nogo podstavil Coda in žogo potisnil v mrežo. Za Codo je bil to že šesti gol v prvenstvu. Čeprav so tudi po golu Novogoričani sprožili še nekaj strelov, pa so v 71. minuti Dolenjci izenačili. Nekdanji igralec Gorice Saša Ranić je izvedel prosti strel, žoga se je dobila do Anžeta Košnika, ki je iz bližine poravnal izid. V 80. minuti so domači neuspešno zahtevali najstrožjo kazen, minuto pozneje pa so gosti povedli. Vezist gostov Novosel je sprožil z roba kazenskega prostora in žogo poslal pod prečko domačega gola. Domačim je delo v lovu na ugodnejši razplet otežil še Alen Jogan, ki je v 83. minuti dobil rdeč karton zaradi jezikanja. Domači trener Luigi Apolloni je kljub temu napad v končnici osvežil z litovskim napadalcem Tomasom Danilievičiusom, a tudi ta poteza ni obrodila želenih sadov.

Prva liga TS, 11. kolo:

Triglav : Domžale 0:3 (0:1)
Janža (3), S. Vuk (48), Zec (88)

Celje : Zavrč 2:1 (1:1)
Šafarić (25/11m), Žurej (79); Jugović (42)

Olimpija : Luka Koper 1:0 (1:0)
Omladič (12/11m)
RK: Gregorič (11/Koper)

Maribor : Rudar 1:1 (0:1)
Mendy (50); Firer (21)

Gorica : Krka 1:2 (0:0)
Coda (61); Košnik (70), Novosel (80)
RK: Jogan (82/Gorica)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.