Šport > Nogomet
14 ogledov

Maribor slavi vijol'čno pomlad: "Hvala, Rubin!"

Maribor Wigan Evropska liga Ljudski vrt Mejač Tavares Gregor Katič
Maribor je svečke upihnil z zgodovinsko zmago, ki mu jo lahko zavidajo tudi nekdanji jugoslovanski velikani. Slednji se že več let neuspešno trudijo prezimiti v Evropi ...

Toda Mariboru je kot prvemu slovenskemu in "postjugoslovanskemu" klubu na območju nekdanje skupne države po dolgem času uspel veliki met. Čakata ga še najmanj dve tekmi, v Ljudski vrt pa bi lahko prišla renomirana imena (zajemite sapo): Tottenham, Valencia, Sevilla, Benfica, Fiorentina, Napoli, Šahtar, ...

A o tem naslednji teden. Po zadnjem sodnikovem žvižgu je bilo v četrtek na nogah celotno mesto ob Dravi in presrečni člani kluba so na čelu z junakom večera, strelcem Željkom Filipovićem, kar nestrpno pogledovali proti izhodom, kjer so na eni najslajših "čag" v zgodovini že rajali številni privrženci vijoličastih in nogometa nasploh.

 Čuti se nov trenerski veter

"Noro. Verjamem, da bo tudi ta 'žurka' danes nora," si je zaželel Filipović, v drugem polčasu strelec izjemnega evrogola, ki je pokopal deseterico Wigan Athletica. Ljubljančan v dresu štajerskega ponosa na nek način tudi idealno simbolizira izjemen projekt, s katerim se lahko že dalj časa poistoveti celotna država.

"Moramo se zavedati, da smo še vedno zelo majhni, ampak gremo iz tekme v tekmo, na vsaki damo svoj maksimum," je nadaljeval Filipović. "Nekje nas podcenijo in nato vidijo, da tako to ne gre, nekje pride do izraza razlika v kvaliteti, ampak hvala bogu – danes smo se res potrudili in kaj naj rečem; borili smo se 90 minut, dali smo vse od sebe in bili nagrajeni. Mislim, da je to plod že daljšega dobrega dela. Lahko rečem, da se s trenerjem, s katerim je zavel nek nov veter, super razumemo vsi igralci. To se čuti tudi na igrišču."

Spomni se še gola Zavrču

Slovenski reprezentant je priznal, da takšne agresivnosti po celem igrišču, kot jo je v prvem polčasu uprizoril Wigan, še ni doživel v treh letih igranja evropskih tekem. Tudi občasno nasilni prijemi, Aleš Mertelj je tekmo zaključil s poškodovano ličnico, niso prinesli uspeha, za to pa je z izjemnim projektilom v 59. minuti poskrbel ravno Filipović, ki je z neubranljivim strelom matiral renomiranega Scotta Carsona.

Maribor Wigan Evropska liga Ljudski vrt Milec Cvijanović navijači Viole dres igr | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič
"Jaz ne dajem dosti golov, zame je vsak ... Jaz se spomnim še, da sem pred tremi leti dal Zavrču gol v pokalu. Zame je to super ... Jutri, jutri bi mogoče lahko povedal kaj več, danes pa se počutim super," je še dodal Filipović, ki je podobno kot soigralci zatrdil, da je za podvige Rubina iz Belgije slišal šele proti koncu rednega dela, sam natančneje v 88. minuti. 

Vesel za "super Jasmina"

"V 88. minuti sem izvedel. Potem pa je bilo nekaj panike. Jaz ne verjamem v usodo. To je prvo. Jaz verjamem v trdo delo in to nas je danes nagradilo. Kar se tiče naše tekme. Kar pa se je dogajalo tam ... Mi smo vsi opozarjali na to, da je Rubin preresna ekipa, da bi šli tja z neko rezervno tekmo, ležerno ... In to so dokazali, da so pravi profesionalci, ljudje, ki imajo milijone in ničesar ne prepustijo slučaju. Ne bom rekel hvala Rubinu – hvala nam, hvala navijačem. Mi smo si danes zaslužili to zmago. Ne glede, če Rubin tam ni zmagal, nam je 'igral' tudi koeficient za naslednje leto, da bomo imeli lažja predkola. Mi smo danes morali zmagati, dali smo vse od sebe in to nas je nagradilo," je še pristavil četrtkov junak.

"Imamo Jasmina (Handanovića) na golu. On je naš pravi vodja, čeprav ne vem, kaj se zadnje čase dogaja s temi navijači, ampak danes je vsem zaprl usta. Zelo sem vesel zanj, je super dečko in super golman. Zelo sem vesel. Danes nas je rešil on. Zabava? Bomo videli, če bo noč dolga. Imam dva otroka, moram spati, jutri je šola ... Jaz ne bom zamudil. (smeh)"

Pod takšnim pritiskom ni lahko

Maribor se je v zaključku tekme podzavestno pomaknil povsem na svojo polovico in branil zlata vredno zmago. Takrat je Jasmin Handanović z "antologijsko" obrambo ustavil volej rezervista Marca-Antoineja Fortunéja in po nekaj kritikah na svoj račun spomnil kritike, da se z imenom Handanović ni pametno igrati.

"Dobro smo odbijali njihove napade, razen tistega strela na koncu, ki ga je Jasmin res fantastično ubranil, mislim, da niso imeli praktično nobene prave priložnosti. Odigrali smo taktično zelo zrelo tekmo, pokazali smo, da lahko igramo in zdržimo pritisk do konca tekme. Gotovo pod takim pritiskom ni lahko igrati in dokazali smo, da smo pravi," je pristavil Martin Milec.

Mariborski "happy hours"

Nekateri člani moštva, ki so slačilnico zapuščali s pločevinko piva, so dali slutiti, da se obeta zares dolga noč. Jürgen Klopp je članom Borussie Dortmunda v Marseillu po uvrstitvi v osmino finala Lige prvakov denimo organiziral "happy hour", ko je bilo pivo (dva ali tri) v hotelu na račun kluba.

"Mi imamo 'happy hours', ne samo 'happy hour'," je v smehu zatrdil mladi slovenski reprezentant. "Zdaj je končano, danes in jutri mislim, da si lahko malce privoščimo, potem pa, kot sem rekel - dva tedna nogometaš oziroma vsak športnik potrebuje, da se dobro spočije, ampak ko bomo prišli na priprave vem, da bomo vsi pravi, tako da se ta dva dneva ne bosta tako poznala. Gotovo bomo z ekipo skupaj preživeli še par dni, čeprav smo skupaj praktično vsak dan, ampak to si zaslužimo. Punca oziroma žena bo mora ta dva ali tri dni malce potrpeti, ampak mislim, da ne bo hudega. O nasprotnikih še nismo razmišljali. Res je tudi, da je v tej Evropski ligi toliko ekip, da niti ne veš, kdo vse je napredoval, tako da ... Dokazali smo, da lahko tu v Mariboru premagamo vsakega. Res je, da so tu imena največjih svetovnih klubov, ampak gotovo upamo na ugoden žreb, na ugodnega nasprotnika, ki nam bo ugajal, kaj pa nam bo prinesel pa bomo videli. Lahko samo držimo pesti, da ne bo nekaj zares težkega."

Tavares: "Te tekme ne bom pozabil nikoli"

Na koncu je do besede prišel tudi kapetan Marcos Tavares, ki je skupaj s sinovoma na novinarska vprašanja odgovarjal po novi zgodovinski noči za slovenski klubski nogomet. Svoje vijoličaste bojevnike bo brazilski Slovenec prvič povedel v izločilne boje Evropske lige.

"Čestital bi vsem igralcem, direktorju, navijačem, ker tudi brez njih ne bi mogli narediti tega lepega 'partyja'. Te tekme ne bom pozabil nikoli. To je Maribor! Vsako tekmo igramo na zmago in na koncu je zmagal tudi Rubin. Hvala bogu! Bog je pomagal še enkrat, zdaj gremo počivat, nato pa dalje," je v spet zavidljivi slovenščini dejal Tavares.

"Nimam besed. Kaj lahko še rečem ... To je zelo pomembno za nas in za celo zgodovino kluba. To je bil tudi rojstni dan kluba in rad bi čestital vse najboljše vsem vijoličnim! Hvaležen sem za vse to. Biti kapetan te ekipe je zame več kot zmaga. To je to! (smeh) Hvala bogu, da smo tu v Mariboru, da imamo čast igrati s to generacijo. Jaz ljubim Maribor, Maribor je spremenil moje življenje. Zdaj je vseeno. Kdorkoli pride bomo skušali zmagati in moramo se pripraviti. Za nas nikoli ni dovolj, želimo več, želimo zmagati."

Maribor Wigan Evropska liga Ljudski vrt Mertelj Tavares 11-metrovka penal | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič

Vedelo se je že na zajtrku

Da bodo Štajerci dobili eno največjih tekem v klubski zgodovini, je bilo moč čutiti že na jutranjem zajtrku, pravi s 15 zadetki najboljši strelec v evropskih tekmovanjih, ki bo najmlajšo članico družine za razliko od sinov usmeril v – balet. 

"Zadnjih deset minut sem vedel, da Rubin vodi 1:0, potem 2:0 ... Jaz sem bil že vesel, ker smo vedeli, da bomo zmagali to tekmo. Gremo naprej. Ta atmosfera je bila že danes zjutraj, ko smo se videli na zajtrku smo že vedeli, da je danes vijolični dan in da bomo zmagali to tekmo ..." je dejal Tavares.

"Seveda, to je najboljši trenutek moje kariere tukaj. Imam 114 golov, zmagali smo, v Evropski ligi gremo naprej, smo prvi v prvenstvu ... To je to! Smo v polfinalu pokala ... To je to, kar si želimo in za kar delamo. Nasprotniki? Mogoče lahko dobimo tudi Viktorio Plzeň, da ... Katerakoli ekipa bo prišla, bomo naredili vse za zmago, ker je v Mariboru vedno tako. Vsako tekmo želimo zmagat in vse bomo naredili za to, da jo dobimo. Ali sinova že igrata nogomet? Seveda! Marcos igra, Joshua tudi, samo punca ne bo, ker bo baletka. (smeh) Zame ni v redu, da punca igra nogomet. On bo boljši kot jaz tukaj v Mariboru. Oba imata že vijolično srce in bosta boljša od mene."

Komentarjev 1
  • Tarzan U Jane 09:03 13.december 2013.

    res,da smo vsi evforični,samo ne pribijat laži in polresnice,Partizan je igral 16 uefa 2004-2005