Šport > Nogomet
96 ogledov

Maribor po dobri predstavi "kasiral" v 90. minuti

maribor zavrč prva liga slovensko prvenstvo čačić trener ljudski vrt Nino Verdnik
Nogometaši Maribora so na prvi tekmi zadnjega predkola Lige prvakov v češkem Plzňu izgubili z Viktorio (1:3). Povratno srečanje je na sporedu prihodnjo sredo v Ljudskem vrtu.

Trener Ante Čačić je enajsterico moral sestaviti brez kaznovanega Željka Filipovića, Dejan Mezga in Arghus pa še okrevata po poškodbi in nista potovala z ekipo na Češko. V Plzeň je pripotovalo tudi okrog 800 navijačev vijoličastih.

Češka Viktoria je v 2. predkolu s skupnim izidom 6:4 ugnala sarajevski Željezničar, nazadnje pa so s kar 10:2 na dveh tekmah izločili estonski Kalju Nomme JK. V lanski sezoni so v Evropski ligi dosegli osmino finala, pred dvema letoma so igrali v Ligi prvakov in v skupini osvojili tretje mesto. Češki prvaki so napadalna ekipa, ki je večinoma sestavljena iz domačih nogometašev. Prvi zvezdnik moštva, ki ga že nekaj let uspešno vodi Pavel Vrba, je Vladimir Darida. 23-letni vezist je po Transfermarktu vreden 7 milijonov evrov.

Štajerci hitro v zaostanku

Čačić je sestavil malce bolj defenzivno naravnano postavo z enim pravim napadalcem Marcosom Tavaresom. V osrednjem obrambnem bloku je namesto Arghusa začel Nejc Potokar, v vezni liniji pa je svoje mesto našel tudi sicer bočni nogometaš Aleš Mejač.

Srečanje je Maribor odprl zelo obetavno. Že na začetku druge minute je Damjan Bohar na levi strani zaposlil Gorana Cvijanovića, slednji pa je iz ugodnega položaja na robu kazenskega prostora meril preveč po sredini in Matuš Kozačik ni imel težav s krotitvijo žoge. Nato so vajeti igre v svoje roke prevzeli nogometaši Viktorie in z nekaj predložki zasejali paniko v štajerske vrste.

Tako željeni zgodnji zadetek so domači dosegli v 8. minuti, ko je po tretjem zaporednem kotu, tokrat z leve strani, prišel predložek na drugo vratnico, tam je prvi zvezdnik domačih Vladimir Darida žogo vrnil pred obličje gola, okroglo usnje je letelo mimo številnih nog, nato pa ga je iz bližine v mrežo poslal slovaški branilec Marian Čišovsky.

Tudi po zadetku so Čehi prevladovali. Tako so bili visoki predložki še naprej nevarni in v 16. minuti je do strela z glavo prišel Tomaš Wagner in z glavo meril prek vrat Jasmina Handanovića. Slovenski vratar je dve minuti kasneje odbil še močan strel Milana Petržele z desne, v 22. minuti pa je na drugi strani Mejač dobro sprožil z razdalje, toda žoga je končala malce preko gola. Štiri minute kasneje se je pred vrati Čehov znašel rahlo poškodovani Agim Ibraimi, toda v gneči ni uspel priti do pravega strela. Mariborčani so vzpostavili ravnotežje in začeli kontinuirano ogrožati Kozačika. V 29. minuti je Mejač spet sprožil z dobrih 20 metrov, tokrat je meril malo mimo okvirja.

V zaključku prvega dela smo videli še dva nenevarna strela Tavaresa ter prosti strel z desne strani, ki ga Aleksander Rajčević ni uspel nadgraditi z zaključkom. Na drugi strani je Petržela prišel do poizkusa iz "mrtvega kota" in meril čez gol Maribora.

Mejač Sandro Maribor Tottenham Evropska liga Ljudski vrt | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Mejač za obujeno upanje

Začetek drugega polčasa ni bil tako živahen kot prvi, v 48. minuti je s polvolejem poskusil Darida, mariborska obramba pa je bila pravočasno v bloku. V naslednjih minutah smo gledali enakovredno igro, v kateri so imeli rahlo terensko premoč vijoličasti. Toda Viktoria je izkoristila že svojo prvo priložnost v nadaljevanju. Po akciji na levi strani v 58. minuti je imel dovolj časa za podajo Jan Kovarik, poslal je močno žogo pred gol, tam je pravočasno reagiral Darida in najboljši domači mož je povišal na 2:0.

Pet minut kasneje je iz težkega položaja po prekinitvi streljal Rajčević, a ni zadel okvirja vrat. Zato pa je bil bolj uspešen Mejač, ki je v 66. minuti sprejel visoko odbito žogo in se z okrog 25 metrov odločil za polvolej, ki je končal v daljšem kotu gola Kozačika. Izjemen zadetek Kranjčana! V naslednjih minutah se je nadaljevala enakovredna igra, v 79. minuti pa je bilo spet vroče po kotu Viktorie, visoko je skočil Tomas Horava, meril pa je točno v Handanovića.

Proti koncu tekme so Čehi malce bolj pritisnili na gol Maribora in v 84. minuti so gostje dobili žogo pa slabi podaji Handanovića, na levi strani kazenskega prostora se je sam znašel Darida, njegov strel pa je zletel visoko čez gol. Sklepni naskok pa se je domačim obrestoval v 90. minuti, usodno akcijo pa sta izvedla dva rezervista. František Rajtoral je prodiral po desni, poslal podajo v sredino, tam pa je bil povsem sam Michal Duris in "iz prve" premagal nemočnega vratarja Maribora.

Liga prvakov, 4. predkolo (prva tekma):

Doobas Arena, ob 20.45:
Viktoria Plzeň : Maribor 3:1 (1:0)
Čišovsky (8), Darida (58), Duris (90); Mejač (66)

Viktoria: Kozačik; Limbersky, Prochazka, Čišovsky, Reznik; Horava, Horvath, Kovarik, Darida (od 87. Tecl), Petržela (od 77. Rajtoral); Wagner (od 62. Duris).
Na klopi: Bakoš, Bolek, Hanoušek, Hejda.

Maribor: Handanović; Viler, Potokar, Rajčević, Milec (od 85. Dervišević); Mejač, Mertelj, Ibraimi (od 88. Mendy), Cvijanović, Bohar; Tavares.
Na klopi: Pridigar, Trajkovski, Mevlja, Fajić, Črnic.

Sodnik: Olegário Benquerença (Por)

Komentarjev 1
  • vladek 06:50 21.avgust 2013.

    Ibraimija stran in kupit dva,tri dobra nogometaša,za Evro Ligo