Šport > Nogomet
143 ogledov

Maribor v zadnjih minutah do treh točk in skoka na prvo mesto

Jan Repas Profimedia
Maribor v sodniškem dodatku do minimalne zmage proti Domžalam, Olimpija je v gosteh prav tako z 1:0 (1:0) premagala Kalcer Radomlje.

Za konec jesenskega dela so se v Mariboru pomerili vijoličasti in Domžalčani. Mariborčani so lovili vsaj začasno vodstvo na lestvici in ga z zmago v sami končnici tudi dobili; zdaj imajo 39 točk, dve več kot Koper, ki pa ga tekma tega kroga še čaka v nedeljo. 

Začetne minute so pripadle domačim, a najprej Ognjen Mudrinski ni bil dovolj natančen, potem pa Antoine Makoumbou od daleč tudi ni bil najbolj nevaren za gostujočega vratarja Ajdina Mulalića.

A so tudi gostje hitro pokazali, da se ne bodo samo branili. Prvi je zapretil Zeni Husmani, ki je kombiniral s Tilnom Klemenčičem, a je nato pred vrati žogo odbil Gregor Sikošek. V 14. minuti je poskusil Dejan Georgijević, a je bil domači vratar Ažbe Jug na pravem mestu. Podobno pa je bilo tudi v 19., takrat je nevarno streljal Senijad Ibričić, spet pa je bil zbran domači vratar.

V 24. minuti pa so protinapad izvedli domači, Danijel Šturm je preigraval in nato streljal z roba kazenskega prostora, a je šla žoga prek vrat Domžal.

Domači navijači so se razveselili v 32. minuti, ko je žoga končala za hrbtom Mulalića. A akcijo, ki jo je začel Šturm, Sikošek pa je žogo poslal pred gol, kjer je smer spremenil Mudrinski, so pod drobnogled vzeli v sobi za VAR. Ogled posnetka je pokazal, da je bil strelec v prepovedanem položaju in gol ni obveljal.

Ob izteku prvega dela so Mariborčani po akciji, ko je v kazenskem prostoru Domžal padel Jan Repas, pričakovali enajstmetrovko, a je sodnik ni dosodil, prav tako ni dobil opozorila iz VAR sobe.

V nadaljevanju so bili prvi nevarni gostje, Ibričić je s podajo zaposlil Enesa Alića, ki je podal pred gol, kjer pa je bil malenkost prepozen Georgijević. Nekaj minut zatem je na mariborski strani Mudrinski našel Šturma, strel pa je ustavil vratar Mulalić.

Milec je v 71. minuti podal Repasu, ta je žogo poslal za las mimo leve vratnice. V 79. je sledila nova akcija gostov, po prostem strelu je meril Gaber Dobrovoljc, vendar je žoga zletela mimo vratnice.

Ko je že kazalo, da se bo tekma končala z delitvijo plena, pa so udarili Mariborčani. Takoj na začetku sodnikovega dodatka je Milec podal pred gol, Vuklišević je žogo s peto odbil nazaj, toda natančno na nogo osamljenega Repasa, ki jo je s silovitim udarcem poslal v mrežo.

Olimpija do minimalne zmage

V zadnjem jesenskem obračunu so ljubljanski nogometaši, ki so bili dolgo brez tekem zaradi obolenj in vremenskih nevšečnosti, v Domžalah iztržili tesno zmago, potem ko so prevladovali v prvem polčasu, na koncu pa odbili napade domačih.

Gostje so hitro pokazali, da iščejo tri točke, toda terenske premoči dolgo niso znali spremeniti v zadetek. Večji del prvega polčasa se je igra odvijala na polovici Radomljanov, gostje so imeli tudi veliko kotov, a brez kakšne izrazite nevarnosti, z izjemo poskusa v deseti minuti, ko je po strelu Svita Sešlarja dobro posredoval vratar Emil Velić. Ta se je izkazal tudi ob močnem strelu Mustafe Nukića z roba kazenskega prostora v 15. minuti, ko je žogo odbil v še en kot.

Ljubljančani so nato le prišli do vodstva v 21. minuti. Pred tem je Jonathan Bumbu v kazenskem prostoru zrušil Nukića, ki je sam prevzel odgovornost in enajstmetrovko z natančnim strelom prek vratarja Velića spremenil v vodstvo.

Isti igralec je imel še eno priložnost v 38. minuti, ko je sprožil z 18 metrov, Aldair pa je nato v 40. minuti poskusil s kakšnih osmih metrov, a je žogo z golove črte odbil Luka Guček.

Podobno je bilo nadaljevanje; gostje so imeli sprva premoč, domači pa niso bili preveč nevarni. Novi priložnosti za zeleno-bele je imel Jonatham Tall, ki pa je najprej slabo sprejel lepo podajo Erica Boakyeja, v 60. minuti pa po dvoboju z dvema branilcema Radomelj sam prišel pred Velića, a je bil slednji zmagovalec v njunem dvoboju.

A v zadnjem delu tekme so se prebudili tudi domači. V 67. minuti je tako po kotu z glavo natančno meril Mateo Mužek, Nejc Vimdar pa je s težavami žogo z golove črte še odbil v kot.

Radomlje so imele še dve priložnosti za spremembo izida. Luka Cerar je v 78. minuti po prostem strelu z desne strani meril natančno v Vidmarja, ki je žogo odbil, dve minuti zatem pa je Sacha Varga sprožil s kakšnih sedmih metrov, a je le za malo zgrešil cilj. Ljubljančani pa so nato do konca tekme predvsem branili minimalno prednost ter jo tudi ubranili.

Tabor pobegnil z zadnjega mesta

Nogometaši Tabora iz Sežane so v zadnjem krogu jesenskega dela prvenstva prekinili niz sedmih zaporednih porazov. Na domačem stadionu so z 2:1 premagali Celje, zabeležili prvo zmago po 19. septembru ter se začasno povzpeli na osmo mesto lestvice. Vseeno bi lahko Kraševci prezimili na dnu, a je vse skupaj odvisno od nastopov Radomelj in Aluminija, ki imata prav tako 19 točk. Celjani so po desetem porazu v sezoni ostali sedmi z 22 točkami.

Do prve priložnosti so prišli domači, a je bil Dino Stančič nenatančen. Celjani so zagrozili v 14. minuti, ko je po nekaj odbojih okoli kazenskega prostora Tjaš Begić prišel do strela z levico, a je bil Jan Koprivec na pravem mestu, tako kot ob strelu Denisa Marandicija iz še ugodnejšega položaja v 20. minuti.

V nadaljevanju so si predvsem domači pripravili nekaj strelov, a so bili ti nenatančni. V vse bolj vetrovnem vremenu je tudi ritem nekoliko popustil, nato pa sta se obe mreži do konca polčasa vendarle zatresli.

Gosti iz knežjega mesta so povedli v 39. minuti, ko je po podaji Ivana Božića s prostega strela najvišje skočil Žan Benedičič in iz težkega položaja žogo prek Koprivca poslal v mrežo. Veselje gostov ni trajalo dolgo, saj je vsega šest minut kasneje gnečo v kazenskem prostoru po kotu izkoristil Fahd Ndzengue in iz neposredne bližine žogo porinil mimo Matjaža Rozmana.

V drugem delu so gosti prek Adama Jakobsena hitro nevarno zapretili, a se žoga v 48. minuti nikakor ni želela odbiti v mrežo Kraševcev. Domači so bili nekoliko bolj nevarni ob prekinitvah, ki so povzročale ogromne težave Celjanom, a so bili v zaključkih prekratki ali nenatančni.

Domači so po obdobju raztrgane igre v 63. minuti zadeli vratnico, potem ko je Stančič dobro spremljal dolgo podajo, nato pa so ga do preobrata ločili le centimetri po strelu iz neposredne bližine.

Nogometaši Sežane so vse bolj pretili, a so se gosti nekako uspeli ubraniti. Tudi v 73. minuti, ko je Ndzengue z glavo istočasno kot Rozman prišel do žoge, a se ta ni odbila v mrežo. Je imel pa obilico sreče v 76. minuti sprva Mihael Briški. Žoga je v močnem vetru nekako ostala na gostujoči polovici, do nje je prišel Briški in nato s 30 metrov neubranljivo zadel v zgornji levi kot vratarja Rozmana.

To je bilo na koncu dovolj za četrto zmago Tabora na 15 medsebojnih obračunih proti Celju, ki je v zaključku pokazal premalo za točko na vetrovnem gostovanju v Sežani. Za nameček bi lahko domači prek Toma Kljuna prišli do povišanja vodstva v 88. minuti, a se je izkazal Rozman.

Prva liga Telemach, 20. kolo:

Tabor Sežana : Celje  2:1 81:1)
Ndzengue 43., Briški 76.; Benedičič 38.

Kalcer Radomlje : Olimpija  0:1 (0:1)
Nukić 21./11-m

Maribor : Domžale  1:0 (0:0)
Repas 91.

Nedelja:
Bravo - Aluminij
Koper - Mura

Lestvica:
 1. Maribor             20  12   3   5  30:21  39
 2. Koper               19  11   4   4  33:22  37
 3. Olimpija Ljubljana  18   9   4   5  22:17  31
 4. Mura                18   7   7   4  24:23  28
 5. Bravo               19   7   6   6  15:14  27
 6. Domžale             19   6   5   8  24:27  23
 7. Celje               20   6   4  10  21:25  22
 8. CB24 Tabor Sežana   20   5   4  11  19:21  19
 9. Aluminij            19   4   7   8  18:26  19
10. Kalcer Radomlje     20   5   4  11  23:33  19
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.