Šport > Nogomet
38 ogledov

Maribor zanesljiv, Koper pod vrhom

Milivoje Novaković Tin Kramarić NK Maribor Kalcer Radomlje NK Radomlje/Facebook
Na prvi tekmi sobotnega sporeda v elitni slovenski nogometni ligi je Celje v gosteh ugnalo Rudar (1:3). Maribor je doma z igralcem več premagal Radomlje (4:0), Koper pa Krško z minimalno razliko (1:0).

Nogometaši Maribora so po visoki zmagi v Celju tokrat znova izdatno napolnili mrežo tekmeca. Štajerci, ki so več kot en polčas igrali z igralcem več, so prišli do četrte zmage in se točkovno izenačili z Domžalami tik pod vrhom lestvice. Na drugi strani Radomljani, ki so bili tudi ob enakem številu igralcev v podrejenem položaju, na zadnjem mestu še čakajo prvo zmago v tej sezoni.

V prvem polčasu so gledalci videli prevlado domačih, ki pa dolgo niso unovčili te dominantnosti. Eden glavnih krivcev za to je bil gostujoči vratar Aljaž Ivačič, ki je kar nekajkrat izvrstno posredoval. V 19. minuti je odbil žogo čez gol po strelu Aleksa Pihlerja od daleč. V 25. minuti je žoga zadela Milivoja Novakovića in se odbila proti vratom, radomeljski vratar pa je mrežo ohranil nedotaknjeno.

Tako je bilo tudi v 33. minuti, ko je ustavil strel Dareta Vršiča z glavo, in malce pozneje ko je obranil še strel Sunnyja Omoregieja. V 26. minuti mu je malce pomagala prečka, ki jo je zadel Marwan Kabha s strelom z glavo, v 43. minuti pa je Sunny prišel v kazenski prostor a žogo poslal mimo vrat. V 40. minuti pa je Ivačič vseeno klonil, po prostem strelu Kabhe se je žoga v kazenskem prostoru odbila točno k Novakoviću, ki jo je s strelom iz prve poslal v mrežo.

Takrat so imeli Radomljani že igralca manj, saj je bil zaradi nevarnega starta izključen Marko Nunić. Štajerci so številčno premoč kronali še enkrat - tik pred iztekom polčasa, ko je Sunny s strelom z glavo unovčil podajo Erika Janže.

V 51. minuti so domači dokončno odločili zmagovalca, saj je Marko Šuler po kotu z glavo zadel že za 3:0. Šest minut pozneje je bilo že 4:0, ko je po podaji Vršiča iz bližine znova zadel Sunny. S petim zadetkom se je na vrhu lestvice strelcev izenačil s Sandijem Arčonom iz Gorice. Ivačič je pred tem žogo odbil po strelu Kabhe.

Blizu novega zadetka so bili Mariborčani še v 73. minuti, ko je Vršič z lepim strelom z 20 metrov stresel prečko, in v 74., ko je Sunny s strelom iz bližine iz bližine zadel vratnico. V 87. minuti je bil znova na mestu Ivačič po strelu Sintayehuja Sallalicha, še eno lepo priložnost pa je malce zatem zapravil še Sunny, ki je zgrešil iz kazenskega prostora.

Primorci do pete zmage

Nogometaši Kopra so še na četrti domači tekmi v sezoni zmagali. Skupaj pa imajo že pet zmag in je vsaj začasno pred njimi le Gorica, ta ima ob tekmi manj prav tako 15 točk. Junak tekme je bil Toni Datković, ki je zabil edini gol na tekmi. Krčani, v polju enakovredni in gledano v celoti tudi nekoliko nevarnejši, so po tretjem porazu na osmem mestu z devetimi točkami.

Koprčani so bili pred tekmo favoriti in že v prvi minuti je Jaka Štromajer z glavo nevarno zagrozil, a se je izkazal vratar Krčanov Marko Zalokar. Z izjemo poskusa Davida Bučarja v osmi minuti, ko je bil koprski vratar Vasja Simčič zanesljiv, je sledilo kar precej minut igre brez pravih nevarnosti za oba vratarja. Koper je sicer imel pobudo, a se je vse ustavilo pred kazenskim prostorom gostov.

V 21. minuti pa je sledila izvrstna priložnost za goste. Osamljeni Filip Dangubić je sprožil s 14 metrov, Simčič je izvrstno posredoval in s skrajnimi močmi žogo izbil v kot. V 29. minuti bi Joel Valencia skoraj presenetil Zalokarja, ki je stal nekoliko preveč od svojih vrat. Na drugi strani je Bučar v 31. minuti sam z leve strani pritekel pred koprska vrata, a je bil Simčič znova na mestu. Sledil je kot za goste, poskus Roberta Pušaverja je znova ustavil Simčič.

Prvo pravo nevarnost v drugem polčasu so gledalci videli šele v 57. minuti, ko je Štromajerju gostujoča obramba v zadnjem trenutku blokirala strel v zelo obetavnem položaju. V 67. minuti je za goste z leve strani v zunanji del mreže Kopra sprožil Damir Sadiković, to je bila tudi prva polpriložnost za Krško v nadaljevanju tekme. V 71. minuti pa je sledil zadetek za domače.

Po kotu z desne strani se je Datković dobro znašel na prvi vratnici in iz neposredne bližine premagal nemočnega Zalokarja. V 81. minuti je po podaji In-Hyeok Parka mojstrsko z voleja s 16 metrov streljal Senijad Ibričić, z lepo obrambo se je izkazal Zalokar. V zaključku tekme so disciplinirani Koprčani zadržali minimalno vodstvo in zmago.

Grofi dobili sosedski derbi

Nogometaši velenjskega Rudarja in Celja so odigrali že 72. medsebojno tekmo v prvoligaški konkurenci. Doslej je po številu zmag na teh obračunih vodil Rudar s 25:24, danes pa je Celjanom uspelo izid izenačiti (1:2). Z zmago, doseženo v končnici tekme, so izbranci Roberta Pevnika prekinili negativni niz, v tekmah s Koprom, Radomljami, Krškim in Mariborom so namreč vknjižili le točko.

Po uvodu, v katerem sta imeli obe ekipi po eno (pol)priložnost, so Velenjčani v 16. minuti prišli v vodstvo, ko je po podaji Matea Mužka z glavo zadel Dominik Glavina. Toda vodstvo je trajalo le malo časa, v 19. minuti je namreč novinec v celjski ekipi, sicer pa izkušeni napadalec, Dalibor Volaš izvrstno izvedel prosti strel z več kot 20 metrov ter zadel levi zgornji kot vrat domačih. Po tem zadetku gledalci niso videli posebej lepih in nevarnih akcij, tako da sta se ekipi na glavni odmor odpravili ob neodločenem izidu.

Po dokaj mirnem uvodu v drugi polčas je imel v 56. minuti Mitja Lotrič izvrstno priložnost za novo velenjsko vodstvo, saj je po napaki gostujoče obrambe sam prišel pred Matica Kotnika, a slabo zaključil. Sledila je sicer dinamična igra, ki pa ni postregla s priložnostmi, akcije enih in drugih so se praviloma končevale že pred kazenskima prostoroma.

V 75. minuti pa je vendarle postalo malo bolj razburljivo, Kotnik je moral posredovati po strelu Glavine z leve strani, dve minuti zatem pa je na drugi strani zadel Jure Travner, a bil v prepovedanem položaju, tako da je ostalo pri 1:1.

Toda že nekaj trenutkov pozneje so Celjani povedli. Lovre Čirjak je po podaji Amarja Rahmanovića v prazen prostor prišel v kazenski prostor, iz igre vrgel vratarja in branilca ter žogo poslal v mrežo. V 87. minuti so imeli Celjani na voljo še indirektni prosti strel pet metrov od velenjskega gola, Čirjak je podal do Daliborja Volaša, ki je žogo poslal pod prečko.

Prva liga TS, 8. kolo:

Rudar Velenje - Celje 1:3 (1:1)
Glavina 16.; Volaš 19., 87., Črijak 78.

Luka Koper - Krško 1:0 (0:0)
Datković 71.

Maribor - Kalcer Radomlje 4:0 (2:0)
Novaković 40., Omoregie 45., 57., Šuler 51.
RK: Nunić (Radomlje) 39.

Domžale - Aluminij 2:0 (0:0)
Alvir 83., Majer 91.

Nedelja:
Olimpija Ljubljana - Gorica

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.