Šport > Nogomet
1863 ogledov

Mariborčani po zmagi do evropske jeseni

maribor, ljudski vrt, liga prvakov EPA
Nogometaši Maribora so gostovali na Islandiji in si v sodnikovem podaljšku priigrali zmago ter evropsko jesen.

Vijoličasti bi si z uspehom proti islandskemu Hafnarfjördurju zagotovili evropsko jesen, saj bi v najslabšem primeru zaigrali v skupinskem delu Evropske lige, še vedno pa bi imeli tudi možnost za igranje v najelitnejšem klubskem nogometnem tekmovanju - Ligi prvakov. Izbranci Darka Milaniča so doma Islandce premagali z 1:0, za napredovanje pa bi jim tako zadoščal neodločen rezultat, pa tudi minimalen poraz za zadetek, če bi slovenski prvaki uspeli zatresti tekmečevo mrežo.

Za razliko od prve tekme v Mariboru je v začetni enajsterici priložnost dobil Luka Zahović v napadu, na sredini pa je od prvega sodnikovega žvižga zaigral Damjan Bohar. Do prvega strela so prišli gostje, v šesti minuti je s kakšnih 25 metrov sprožil Blaž Vrhovec, a je žoga zletela mimo cilja. Vijoličasti so sicer brez večjih težav otresli začetnega naleta domačih. Mariborčani so bili podjetnejši, gostitelji pa so poskušali s podajami v kazenski prostor, ki pa niso imele želenega učinka.

V 15. minuti je na drugi strani Matej Palčič na sedmih metrih našel Marcosa Tavaresa, ki je uspel streljati z glavo, a meril naravnost v domačega vratarja. Tudi naslednjo akcijo so gostje izpeljali po desni strani, Palčič je tokrat podal po tleh, Zahović pa je sprožil preko okvirja vrat.

V 22. minuti so prvič resneje zapretili tudi Islandci, ki so najprej zahtevali prekršek nad Stevenom Lennonom na robu kazenskega prostora, nato pa je na dvajsetih metrih do voleja prišel Emil Pálsson, ki pa je okroglo usnje poslal visoko čez gol. Mariborčani so pred potjo na Islandijo opozarjali na prekinitve domačih, do prve je prišlo v 25. minuti, a po podaji v kazenski prostor in skoku Péturja Vidarssona je Marwan Kabha mirno odpeljal žogo iz gostujočega šestnajsterca. V 32. minuti je prvič moral posredovati tudi Jasmin Handanović, a ni imel težjega dela ob strelu z glavo Atlija Gudnasona. Šest minut kasneje je znova poizkusil Tavares, ki je meril v dolgi kot islandskih vrat, a je bil strel premalo močan za vratarja Gunnarja Nielsena.

Večjih vznemirjenj do konca polčasa ni bilo. Vijoličasti so v prvih 45 minutah sprožili štiri strele, dvakrat ob poizkusih Tavaresa je žoga poletela proti golu. Islandci so sprožili trikrat, enkrat je bil na pravem mestu Handanović.

V 48. minuti je imel Maribor tretji kot  na tekmi. Izvedel ga je Mitja Viler, ki je podal na 12 metrov, do strela je prišel Tavares, a je bil strel blokiran, nato pa je poskusil še Bohar, a meril previsoko. Enako je storil v 56. minuti tudi Kabha, štiri minute kasneje pa še enkrat Bohar.

V 72. minuti je do strela na 17 metrih znova prišel strelec edinega zadetka na prvi tekmi Tavares, a je po podaji Vilerja še enkrat več meril po sredini gola, Nielsen pa je njegov strel ukrotil. Tri minute kasneje je Marko Šuler prejel rumeni karton za prekršek na robu kazenskega prostora, žoga je po strelu Lennona preletela živi zid, vendar je bil Handanović dobro postavljen in je mirno ujel okroglo usnje.

V 81. minuti pa je imel Maribor do takrat najlepšo priložnost na tekmi, rezervist Gregor Bajde je streljal, žoga se je srečno odbila do zahovića, ki je na petih metrih streljal z glavo, a zadel vratnico. Akcije še ni bilo konec, na odbito žogo je pritekel Vrhovec, vendar je islandska obramba uspela njegov strel na pol prazna vrata blokirati. Gostje so bili nevarnejši, Zahović je v naslednji akciji prišel do strela s peto, vendar je bil Nielsen na mestu. Nato je fantastično prodiral še Viler, se otresel branilcev, sprožil, a znova se je končalo z obrambo.

Islandci so izvajali prosti strel na robu kazenskega z leve strani, a je bil mariborski blok na mestu. Slovaški sodniki so nato tekmo podaljšali za štiri minute. Nato pa je padla odločitev. Tavares se je ob podaji Zahovića na sredini igrišča izognil prepovedanemu položaju, stekel pred islandski gol in zanesljivo zadel za 0:1. Dvoboj je bil odločen.

Liga prvakov, kvalifikacije:

Hafnarfjördur : Maribor  0:1 (0:0)        /0:1/
Tavares 92.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice