Šport > Zimski športi
597 ogledov

Izpolnjen cilj: zmaga brez prejetega gola

Viler Kabha NK Maribor
Nogometaši Maribora so se v kvalifikacijah za ligo prvakov pomerili z islandskim Hafnarfjördurjem in na svoji zelenici prišli do minimalne zmage.
"Verjamem, da je prva tekma na domačem igrišču naša prednost. Želimo zadeti in tekmo končati brez prejetega gola. Gre za zelo resno ekipo, ki izhaja iz države, ki je igrala vidno vlogo na lanskem evropskem prvenstvu v Franciji," je pred tekmo z Islandci dejali nogometaš Mitja Viler, ki je prispeval odločilni zadetek za napredovanje vijoličastih v prejšnjem predkrogu, ko je Maribor izločil Zrinjski. Vijoličasti bi si s skupno zmago proti Hafnarfjördurju že zagotovili evropsko jesen, saj bi zaigrali najmanj v skupnskem delu Evropske lige.
Mariborčani so bili v uvodnih minutah po pričakovanjih več pri žogi, a si v raztrgani igri in ob številnih napačnih podajah niso priigrali pravih priložnosti. Prvi strel v okvir gola je na začetku devete minute z 20 metrov sprožil Marwan Kabha, a je Izraelec meril preveč po sredini vrat in islandski vratar Gunnar Nielsen ni imel večjih težav s krotenjem žoge.
 
V 16. minuti je Marcos Tavares ostal sam ob golavt črti, močno podal pred gol, a Jasmin Mešanović ni prišel do okroglega usnja. Isti igralec je že prej prišel do strela z glavo, ki pa je šel visoko čez gol. Na drugi strani je najprej s strelom od daleč zapretil Atli Gudnason, v 20. minuti pa je iz vrat nepotrebno in prepozno stekel Jasmin Handanović, a je nato Viler uspel razščistiti podajo, ki je prišla z desne pred prazen gol vijoličastih.
 
Islandci so vzpostavili ravnotežje, domači pa so še naprej precej grešili ob podajah. V 30. minuti je zunaj kazenskega prostor sprožil Valon Ahmedi, žoga je poletela mimo islandskih vrat. Sedem minut kasneje je Viler odlično v ogenj poslal Tavaresa, vendar so temu v zadnji hip blokirali strel. Nato pa je v 43. minuti sledila najlepša priložnost gostiteljev v prvem polčasu. Kabha se je po samostojni akciji odločil za strel s 30 metrov, njegova bomba je že poletela mimo gostujočega vratarja, a je slednjega rešil okvir gola. Že v sodnikovem dodatku je Viler z leve podal na rob kazenskega prostora, Ahmedi pa je z ugodnega položaja žogo poslal visoko in nenevarno preko vrat.
 
Mariborčani so v prvih 45 minutah streljali desetkrat, od tega petkrat mimo vrat, dvakrat je žoga poletela na gol, trikrat pa so Islandci strel blokirali. Na drugi strani Handanoviću ni bilo treba posredovati, trije poizkusi gostov so zleteli mimo njegovih vrat.

Boljši drugi polčas

Tudi na začetku drugega polčasa je najprej zagrozil izraelski vezist. Najnevarnejši mož na zelenici je znova meril iz velike oddaljenosti, žoga pa je po diagonalnem srelu švignila po narobni strani vratnice. Nato pa je stadion skočil na noge. Aleksander Rajčević je z desne poslal dolgo in izjemno natančno podajo na glavo Tavaresu, ki je streljal z glavo in zadel malo mrežico islandskega gola. To je bil Brazilčev 165. zadetek za Maribor.
 
Že v naslednjem napadu je v kazenskem prostoru padel Mešanović, a je sodniška piščalka ostala nema. V 58. minuti je po podaji s prostega strela z glavo iz težkega položaja streljal Rajčević, Nielsen je žogo mirno ujel. V 66. minuti so domači ponovili vajo. Znova so izvajali prosti strel na levi strani, žoga pa je v petercu prišla do osamljenega Blaža Vrhovca, ki pa je iz izjemnga položaja z glavo streljal preko prečke. Tri minute kasneje je do okroglega usnja v nasprotnikovem kazenskem prostoru prišel Ahmedi, a mu je v ključnem trenutku na mokrem igrišču spodrsnilo.
Zadovoljni smo z zmago, ki smo si jo zaslužili. Glede na prikazano, bi ta bila lahko višja. Imeli smo prevlado in priložnosti. Prodor Mešanovića bi sodnik lahko drugače videl. Nismo prejeli zadetka, kar je tudi bil cilj.
Darko Milanič
 
Vijoličasti so bili še naprej podjetnejši, a se Mešanović pred golom ni dobro znašel po podaji Gregorja Bajdeta, Tavares pa je z roba kazenskega prostora meril zelo nenatančno. Nato se je igra umirila, obe ekipi sta se odločili, da ne bosta tvegali, rezultat je očitno zadovoljil vodilne može na obeh klopeh. Temu primerna je bila tudi igra do zadnjega sodnikovega žvižga.
 
"Zadovoljni smo z zmago, ki smo si jo zaslužili. Glede na prikazano, bi ta bila lahko višja. Imeli smo prevlado in priložnosti. Prodor Mešanovića bi sodnik lahko drugače videl. Nismo prejeli zadetka, kar je tudi bil cilj. Po 30. minuti smo dobili več prostora in ga s pridom izkoriščali. Tekmec je na prejšnjih tekmah vršil pritisk na zadnjo linijo, tokrat tega ni bilo. Takoj ko smo videli, da nas s hitro igro in prenosom žoge ne bodo nadigrali ter jih bolje spoznali, smo pritisnili. Bili so v podrejenem položaju. Na povratni tekmi pričakujem, da bodo ustvarjali pritisk. Imamo pozitiven rezultat, na katerem lahko gradimo. To še ni zagotovilo, imeli pa bomo več prostora, da lahko zadenemo," je po tekmi dejal trener domačih Darko Milanič.
 
"Menim, da je bil Maribor boljši. Dobro smo se branili, ampak Maribor je dosegel gol. V tem delu igre smo bili nepazljivi. Maribor je imel še dve ali tri priložnosti. Ta rezultat nam daje možnost za napredovanje, čeprav s porazom ne moremo biti zadovoljni. Na povratni tekmi moramo ustvariti več priložnosti, imeti več posesti žoge," pa je dvoboj ocenil strateg gostov Heimir Gudjönsson.
 
Povratna tekma bo čez teden dni odigrana na Islandiji.

Liga prvakov, kvalifikacije:

Maribor : Hafnarfjördur  1:0 (0:0)
Tavares 54.
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice