Šport > Nogomet
64 ogledov

Mascherano na sodišču

javier mascherano EPA
Javier Mascherano je še tretji član nogometnega velikana iz Barcelone, ki se bo moral zagovarjati pred sodiščem zaradi utaje davkov.

Argentinskega reprezentanta Javierja Mascherana čaka 29. oktobra obisk na sodišču v Gavi, kjer tudi živi. Preiskovalnemu sodniku bo pred začetkom postopka predstavil odgovor na resne obtožbe, da se je izognil prijavi premoženja.

Regionalno vrhovno sodišče je danes potrdilo, da je prevzelo primer, ki ga je sprožilo špansko državno tožilstvo. Španski preiskovalni organi so namreč na podlagi obvestila španskih davčnih oblasti sprožili preiskavo, da naj bi se 31-letni Argentinec izognil plačilu davščin v skupni višini 1,5 milijona evrov.

Neplačevanje davkov se nanaša na leti 2011 in 2012, ko naj bi se izognil prijavi prihodkov, ki jih dobil iz trženja svojih medijskih pravic oziroma medijske podobe, in sicer tako da naj bi sredstva utajil preko svojih dveh podjetij za trženje blagovne znamke, ki jih je registriral na Portugalskem in v Združenih državah Amerike. Mascherano je sicer 9. septembra že v celoti poravnal terjane obveznosti, skupaj je plačal 1,75 milijona evrov, vključno še z zamudnimi obrestmi. Sodnik bo po zaslišanju odločil, ali bo kljub poplačanim terjatvam sprožil sodni postopek ter razpisal glavno obravnavo.

Mascherano je še tretji nogometaš Barcelone, ki se je znašel na črnem seznamu davčnih dolžnikov. Pred njim davkov od zaslužka iz naslova trženja medijske podobe v Španiji ni prijavil Lionel Messi, skupno naj bi utajil za štiri milijone evrov prispevkov prek čezmorskih podjetjih v Urugvaju in Belizeju. Brazilske davčne oblasti pa so na muho vzele Neymarja. Zvezdnik je osumljen, da je med leti 2011 in 2013 utajil davke v višini več kot 13,5 milijona evrov. V središču preiskave so nejasnosti v povezavi s prestopom nogometaša iz Santosa k Barceloni leta 2013. Brazilsko pravosodje je na poziv davčne uprave zamrznilo premoženje v višini 40 milijonov evrov, ki je v lasti Neymarja, njegove družine in podjetij, ki so v povezavi z njimi.

Komentarjev 1
  • wester62 16:17 01.oktober 2015.

    vsi ti profiji imajo ogromno denarja ,kar ne bodo nikoli v svojem življenju porabili ,če bodo živeli normalno,a vseeno gredo goljufati državo in izigravati svoje prebivalstvo.to je hudo narobe.