Šport > Nogomet
29 ogledov

Meščani sprejeli darilo Chelseaja

Alcaraz avtogol Southampton Everton EPL
1/39
Reuters
Liverpool bi si z zmago na domači tekmi proti Chelseaju že lahko praktično zagotovili naslov prvakov, a slavili so Londončani (2:0) in ob zmagi Manchester Cityja poskrbeli, da bo zadnjih nekaj tekem zelo zanimivih.

Angleški mediji pred novo zgodovinsko tekmo na Anfieldu poročajo o redko videnem (in slišanem) vzdušju med navijači Liverpoola, ki so s ponarodelo pesmijo "We're going to win the league" pričakali avtobus z nogometaši, ki se je znova dlje od pričakovanj prebijal do liverpoolskega nogometnega hrama.

José Mourinho je v pričakovanju povratne tekme Lige prvakov proti Atlético Madridu na klopi pustil številne 'prvokategornike', kljub temu pa v svojem slogu taktično andigral nasprotnika. Obrambni zid Chelseaja je zdržal, z nekaj sreče pa so prišli celo do dveh zadetkov in se veselili zmage z 2:0. Liverpool, ki je bil na pragu naslova, bo moral tako težko garati za novo zvezdico, zasledovalci pa so zedaj zavohali kri. 

Chelsea takoj začel s "taktiko živciranja"

Modri so nemudoma začeli z zavlačevanjem, vratar Mark Schwarzer je že prvo izvajanje prostega strela iz svojega kazenskega prostora prepustil svojim branilcem in izzval srd s tribun Anfielda. Chelsa je kljub vsemu udaril prvi, Ashley Cole je malce srečno prišel do strela z razdalje, a je bil Simon Mignolet ob izteku šeste minute na mestu. Svoj delež je k višanju napetosti ob igrišču pristavil tudi Mourinho, ki je s tribun nemudoma dobil odgovor: "Od**bi Mourinho!"

V treh minutah je imel Liverpool nato tudi sam dve lepi priložnosti – Philippe Coutinho je po podaji s strani volej z levico poslal mimo gola, po kotu v 14. minuti pa je najprej Cole izbil žogo z golove črte, Mamadou Sakho pa je v nadaljevanju akcije v padcu streljal visoko preko vrat. Chelseajeva postavitev s šestimi igralci v zadnji vrsti, ki je delala "čudeže" že prejšnji teden v Madridu, je nato močno omejila napadalno moč ene najučinkovitejših ekip evropskega nogometa.

Ba izkoristil napako Gerrarda

Cole je le po čudežu ušel (vsaj) rumenemu kartonu, ko je njegov komolec v skoku na robu kazenskega prostora poletel v obraz Luisa Suáreza, tekma pa se je brez tiste prave "smrtne" priložnosti prevesila v zadnjih deset minut polčasa. Londončani so pri sodniku Martinu Atkinsonu brez uspeha pritiskali v iskanju najstrožje kazni, ko je v 38. minuti strel Mohameda Salaha z roko ustavil Jon Flanagan. Žoga je sicer letela proti vratom, Flanagan pa je imel roko v nenaravnem položaju ...

Polčas se je zaključil šokantno za domače navijače – pred mitsko tribuno Kop je najprej debitant Kalas zapravil fantastično priložnost, ko je ostal sam le nekaj metrov od gola po podaji iz kota, a povsem zgrešil z glavo, toda že čez nekaj sekund so Chelseajevi privrženci na drugi strani stadiona noro slavili. Stevenu Gerrardu je zdrsnilo ob sprejemu na sredini igrišča in žogo mu je ukradel Demba Ba, ki je stekel sam proti golu in med nogami matiral Mignoleta.

Le z razdalje grozili Schwarzerju

Liverpool - Chelsea | Avtor: Reuters Reuters
Drugi polčas se je začel po pričakovanjih. Domači so hitro želeli hitro do izenačenja, a strnjenega zidu Londončanov niso uspeli prebiti. Še najbolj nevaren je bil strel z razdalje kapetana Gerrarda, ki je po odboju nevarno zapretil golu Schwarzerja, ki pa vseeno ni imel težav, da je ujel žogo. Precej več dela je imel izkušeni Avstralec s strelom Joa Allena, katerega je vendarle preusmeril zgolj v kot za rdeče. 

Bunker ekipe Joseja Mourinha je dobro ustavljal napade Liverpoola, ki so bili omejeni na strele z razdalje, kar jih ni pretirano približalo izenačenju. Portugalec je z menjavami v drugem delu še bolj zaprl prostor pred kazenskim prostorom in ob pomoči zbranega Schwarzerja so onemogočili Liverpool. Končni pritisk domačih so gostje celo izkoristili za povišanje vodstva. Ko je Daniel Sturridge izgubil žogo, sta sama proti Mignoletu stekla Fernando Torres in Willian. Španec je nesebično podal, Brazilec pa je poskrbel za končni izid tekme.  

Džeko in Toure prepolovila zaostanek

Ker se je tekma med Crystal Palacom in Manchester Cityjem začela, ko je bil rezultat tekme na Anfieldu že znan, so nogometaši Manchestra vedeli, da bi se z zmago ponovno povsem vrnili v igro za naslov. Čeprav je bil nasprotnik precej neugoden, pa so že v prvem polčasu z dvema zadetkoma poskrbeli za zmago z 2:0 in se s tekmo manj prebili na vsega tri točke zaostanka za Liverpoolom. Ob boljši gol razliki bi se tako z zmago na zaostali tekmi povzpeli celo na vrh razpredelnice. 

Meščani v Londonu niso nameravali ničesar prepustiti naključju. Bosanski napadalec Edin Džeko je že v četrti minuti izkoristil lepo podajo v kazenski prostor domačih in poskrbel za hitro vodstvo gostov. Ko je že kazalo, da je tudi postavil izid polčasa, pa je nekaj minut pred koncem prvega dela na sceno stopil še izjemni Yaya Toure in z drugim zadetkom na tekmi poskrbel za končni rezultat. 

Vražja štirica ob Giggsovem debiju

Manchester United je na prvi tekmi pod vodstvom trenerja Ryana Giggsa, ki je na Old Traffordu opravljal dvojno dolžnost, premagal Norwich City (4:0). Dva gola za rdeče vrage je dosegel Wayne Rooney, dva pa je prispeval Juan Mata, ki je v 60. minuti zamenjal Dannyja Welbecka. United kljub zmagi ostaja trdno zasidran na sedmem mestu premierligaške lestvice, saj ima šest točk zaostanka za Tottenhamom in osem točk prednosti pred Southamptonom.

Fergusonov blagoslov

Giggsa, ki je prvič nastopil v vlogi trenerja angleškega prvaka, so novinarji vprašali, ali bo na tekmi oblečen v trenirko ali se bo odločil za elegantnejšo obleko. Legendarni vezist je odvrnil, da bodo morali na odgovor počakati, ob prihodu na Old Trafford pa je postal jasno, da je izbral eleganco pred udobjem.

"Mislim, da so se odločili pravilno, ko so se obrnili na Giggsa. Ko sem podpisal z njim, je bil star 13 let. V Manchester Unitedu ima 20 let izkušenj. Točno ve, kakšen mora biti nogometaš Uniteda in zelo sem vesel, da je nazaj poklical Paula Scholesa in Nickyja Butta, dva velika profesionalca. To je prava kombinacija, o tem ni dvoma," je trenersko rošado na Old Traffordu komentiral Sir Alex Ferguson.

Giggs, trener in nogometaš Uniteda, se ni uvrstil v začetno enajsterico za tekmo z Norwichem, je pa nekoliko prevetril zasedbo, ki jo je ob zadnjem ligaškem porazu z Evertonom na igrišče poslal David Moyes. V obrambi je zaigral izkušeni trojček Rio Ferdinand, Nemanja Vidić in Patrice Evra, mesto v ekipi pa so ponovno našli Antonio Valencia, Tom Cleverley in Danny Welbeck. Chris Smalling, Juan Mata, Nani in Darren Fletcher so ostali na klopi.

Rooney in Mata napolnila mrežo

ryan giggs | Avtor: Reuters Reuters
Norwich je povedel v deseti minuti, ko je polvolejem iz neposredne bližine natančno meril Jonny Howson, vendar je sodnik zadetek razveljavil zaradi prekrška nad Philom Jonesom, ki ga je storil Ricky van Wolfswinkel. Smrtna tišina, ki je zavladala na Old Traffordu, se je kmalu prelevila nazaj v prešerno navijaško vzdušje.

V prvem polčasu sta gostujočega vratarja preizkusila Welbeck in Valencia, rdeči vragi pa so povedli štiri minute pred koncem rednega dela prvega polčasa, ko je z bele točke za 1:0 zadel Rooney. Predložek v kazenski prostor Norwicha je ušel trem branilcem, nato pa je Steven Whittaker storil prekršek nad Welbeckom. Sodnik je pokazal na belo točko, s katere je bil s strelom v spodnji desni kot natančen Rooney. Anglež je na začetku drugega polčasa zadel še drugič, saj so mu v 48. minuti domači branilci pustili preveč prostora na vrhu kazenskega prostora, kar je zvezdnik Uniteda hitro znal kaznovati.

V 60. minuti je na zelenco stopil Juan Mata, ki je upravičil zaupanje trenerja Giggsa. Najprej je z volejem zabil iz neposredne bližine, slabih deset minut kasneje pa je bil natančen se drugič in zmaga Uniteda je bila zapečatena. Petardo bi lahko v sodnikovem podaljšku priigral Javier Hernández, ki pa je meril mimo gola. Norwich je ohranil mesto, ki prinaša obstanek v Premier League, a s tekmama proti Chelseaju in Arsenalu, ki ju čakata do konca sezone, je obstanek malo verjeten.

Everton pomahal v slovo Ligi prvakov

Obračun na stadionu St. Mary's se je začel katastrofalno za Everton. Že v prvi minuti je Rickie Lambert prodrl po levi strani in poslal visok predložek pred vrata, tam pa je na prvi vratnici nespretno reagiral gostujoči branilec Antolín Alcaraz in z glavo premagal lastnega vratarja. Večina prvega polčasa je minila v precej izenačeni igri, toda kljub temu je Southampton še oplemenitil svojo prednost. Spet je bil za goste usoden avtogol z glavo. Po predložku z desnega krila domačih je žogo mimo Tima Howarda preusmeril Séamus Coleman.

Topničarji dihajo precej lažje

Tudi v drugem polčasu smo spremljali precej živahno predstavo, Lambert je s prostega strela stresel okvir vrat gostujočega gola. Na drugi strani so sodniki neupravičeno prekinili akcijo Gerarda Deulofeuja zaradi domnevnega prepovedanega položaja, ko je Katalonec stekel sam proti nasprotnim vratom, toda moštvo z Goodison Parka ni našlo poti k rezultatskemu preobratu.

Everton se je s porazom najbrž že poslovil od Lige prvakov, saj ima Arsenal na četrtem mestu ob tekmi manj še vedno točko več. Ob tem pa Toffees naslednji teden gostijo Manchester City, medtem ko imajo topničarji precej lažji razpored do konca prvenstva.

Angleška liga, 36. kolo:

Manchester United : Norwich City 4:0 (1:0)
Rooney (41/11-m, 48), Mata (64, 73)

Southampton : Everton 2:0 (2:0)
Alcaraz (1/a.g.), Coleman (31/a.g.)

Swansea City : Aston Villa 4:1 (2:1)
Bony (10, 90/11-m), Shelvey (26), Pablo (73); Agbonlahor (22)

Fulham : Hull City 2:2 (0:0)
Dejagah (55), Amorebieta (58); Jelavić (75), Long (87)
Koren (Hull) ni igral.

Stoke City : Tottenham Hotspur 0:1 (0:1)
Rose (33)
RK: Shawcross (52/Stoke)

West Bromwich Albion : West Ham United 1:0 (1:0)
Berahino (11)

Sunderland : Cardiff City 4:0 (2:0)
Wickham (26, 86), Borini (45/11-m), Giaccherini (76)
RK: Cala (45/City)

Liverpool : Chelsea 0:2 (0:1)
Ba (45), Willian (93)

Postavi

Liverpool: Mignolet; Johnson, Škrtel, Sakho, Flanagan (od 81. Aspas); Gerrard, Allen, Lucas (od 58. Sturridge); Coutinho, Sterling, Suárez. Na klopi: Jones; Agger, Touré, Alberto, Cissokho.

Chelsea: Schwarzer; Azpilicueta, Ivanović, Kalas, Cole; Lampard, Mikel, Matić; Salah (od 60. Willian), Ba (od 84. Torres), Schürrle (od 77. Cahill). Na klopi: Hilario; Cahill, Aké, Baker, van Ginkel.

Crystal Palace : Manchester City 0:2 (0:2)
Džeko (4), Touré (43)

Ponedeljek ob 21.00:
Arsenal – Newcastle United

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.