Šport > Nogomet
2888 ogledov

Messi ne bi mogel igrati zastonj, tudi če bi želel

lionel messi Epa
Legendarni napadalec je imel pri razpletu pogajanj za podaljšanje pogodbe z Barcelono zvezane roke.

Novopečenemu članu PSG-ja Lionelu Messiju je junija potekla pogodba z Barcelono, španski nogometni velikan pa se je naslednjih nekaj mesecev na vse pretege trudil, da bi s superzvezdnikom podaljšal sodelovanje in obenem zadostil kriterijem finančnega fair-playa.

Sklenitev dogovora naposled ni bila mogoča, čeprav je bil Argentinec pripravljen pristati na 50-odstotno znižanje plače. Barçina nezavidljiva finančna slika je tako botrovala Messijevi selitvi v Pariz.

Leo Messi Barcelona Nov klub Šport Konec vseh ugibanj, Messi tudi uradno podpisal!

Leo Messi Barcelona novinarska konferenca | Avtor: Epa Epa
Nekateri navijači katalonskega kluba so ob tem izrazili mnenje, da bi se moral Messi iz ljubezni do kluba odpovedati plači in naslednji dve leti igrati zastonj. Novinar The Daily Mirrorja Colin Millar razkriva, zakaj bi bil takšen scenarij v praksi neizvedljiv.

Po aktualni španski zakonodaji mora delodajalec v novi pogodbi zagotoviti najmanj 50 odstotkov prejšnje plače, da bi s tem, kot navaja omenjeni novinar, preprečili finančne manipulacije. "Pravno gledano bi bilo nemogoče, da bi Messi v Barceloni igral zastonj," je zapisal Millar.

Finančni dolg Barcelone znaša vrtoglavih 1,2 milijarde evrov. Po poročanju The Financial Times se je Messijeva plača potrojila v času predsedovanja Josipa Marie Bartoemuja. Med letoma 2017 in 2021 je argentinski nogometni virtuoz zaslužil neverjetnih 555 milijonov evrov.

Po navedbah aktualnega predsendika Joana Laporte je Barcelona zaradi pandemije koronavirusa izgubila približno 487 milijonov evrov. Če bi Messi ostal na Camp Nouu, bi Barçin račun za plače nogometašev znašal 110 odstotkov vseh prihodkov, z njegovim odhodom pa so ga znižali na 95%.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.