Šport > Nogomet
535 ogledov

Messi statistično najboljši v zgodovini

lionel messi EPA
Argentinski nogometni virtuoz Lionel Messi je statistično gledano najboljši nogometaš v zgodovini španske lige primera division

Po študiji Instituta za zgodovino in statistiko španskega nogometa (CIHEFE) je zvezdnik Barcelone Lionel Messi najboljši igralec v zgodovini 86 sezon španskega prvenstva. Na drugem mestu je v študiji končal nekdanji nogometaš madridskega Reala Raul, sledijo mu nekdanji nogometaš Barcelone Cesar Rodriguez, nekdanji zvezdnik Athletica Bilbaa Telmo Zarra in nekdanji zvezdnik Sportinga Gijona in Barcelone Enrique Castro "Quini".

V obširni študiji so raziskovalci preučevali številne faktorje, vključno z odigranimi minutami vsako sezono, zadetki iz igre, enajstmetrovkami, avtogoli, rdečimi kartoni ... "Vsi evalvacijski kriteriji imajo preprost sistem točkovanja, ki omogoča, da lahko med seboj primerjamo vse igralce po enakem kopitu vsako sezono," je za španski dnevnik Marca razkril raziskovalec Jose Antonio Ortega.

Vse od začetka lige leta 1929 je v prvi ligi španskega nogometa igralo 9280 nogometašev, od tega 854 vratarjev. In med njimi se je na vrh povzpel Messi iz več razlogov, saj dominira v španskem prvenstvu po številnih kriterijih. Je tudi edini, ki je prepričljivo presegel mejo 300 zadetkov; dosegel jih je kar 349.

Messi je skupno zbral 545 točk, s čimer je prepričljivo končal na vrhu razpredelnice, je še razkril Ortega. Sledijo Raul (528 točk), Cesar (524), Zarra (493) in Quini (488), med najboljšo deseterico pa so končali še Juan Arza (481), Alfredo Di Stefano (481), Paco Gento (467), Carlos Alonso "Santillana" (464) in Guillermo Gorostiza (454).

V svojem obširnem poročilu je Ortega še izpostavil, da ima Messi tako "odlično tehniko, ambicijo, talent in sposobnost, da je eden najbolj vrednih nogometašev vseh časov".

Med igralci, ki so še aktivni, je na drugem mestu končal Portugalec Cristiano Ronaldo, a skupno je zvezdnik Reala s 415 točkami pristal šele na 17. mestu. Na tretjem mestu med še dejavnimi nogometaši je napadalec Athletica Aritz Aduriz s 314 točkami, skupno pa je na 67. mestu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice