Šport > Nogomet
42 ogledov

Mojstrovina Giggsa, Vučkić na klopi

Ryan Giggs
1/42
Reuters
Man United je v prvem kolu Premier League zanesljivo premagal Newcastle Harisa Vučkića s 3:0. Prvi derbi klubov "velike četverice" angleške med Liverpoolom in Arsenalom se je na Anfieldu končal z 1:1.

Pri Newcastlu je Haris Vučkić s številko 29 pred 75.221 gledalci vso tekmo sedel na klopi, kar se je pri še ne dopolnjenih 18 letih zgodilo prvič v njegovi karieri in je brez dvoma sijajen uspeh. Mrežo srak je načel Dimitar Berbatov v 33. minuti. Bolgar je nato lovil še svoj 50. gol v Premier League, imel zanj kar nekaj priložnosti, vendar bo strelskega abrahama dočakal kdaj drugič.  Delo je nadaljeval Darren Fletcher v 42., končal pa Ryan Giggs v 85. minuti. Ravno Giggsyjev gol je bil najlepši na srečanju. Izvrstno mu je podal Paul Scholes, Giggs pa je z leve strani uporabil diagonalni volej udarec in vratar srak Stephen Harper je lahko le zaploskal. Z velikim odobravanjem so domači gledalci v 63. minuti pozdravili tudi vstop Javierja Hernandeza - Chicharita.

Dolgo časa je kazalo, da se bo ligaški debi novega Liverpoolovega trenerja Royja Hodgsona končal zmagovito, a vodstvo njegove ekipe, ki je celotni drugi polčas igrala brez izključenega Joea Colea, je nekaj minut pred koncem izničilo nesrečno posredovanje vratarja Pepeja Reine.

Vedno si razočaran, ko si tako blizu konca tekme in ne dobiš treh točk.
Roy Hodgson

"Mislim, da smo v drugem polčasu igrali bolje kot v prvem. Oba osrednja branilca sta odigrala dobro tekmo. Ostali smo brez enega igralca, a imeli žogo prav toliko v nogah kot Arsenal. Vedno si razočaran, ko si tako blizu konca tekme in ne dobiš treh točk," je po tekmi dejal domači trener Hodgson. Arsene Wenger je povedal: "Igrali smo proti desetim in postalo je težje. Branili so se zelo globoko in zelo dobro. Igro so skušali narediti manj tekočo. Moram pohvaliti svojo ekipo - niso se vdali in dosegli izenačujoči gol. Ko igraš pri Liverpoolu je remi vedno dober rezultat."

Ko igraš pri Liverpoolu je remi vedno dober rezultat.
Arsene Wenger

Prvi polčas je minil v znamenju taktičnega boja, bolj pozitiven pa je bil Arsenal, saj so Redsi prvi strel v okvir vrat zmogli šele v zadnji minuti prvega dela. Thomas Vermaelen je že v četrti minuti iz prostega strela dodobra ogrel dlani Reine, a je Španec žogo z lepo parado zanesljivo odbil. Topničarji so imeli več od igre, a do čistih priložnosti niso prihajali, domači pa so udarili ravno na koncu. Glen Johnson je z roba kazenskega prostora udaril pod prečko Manuela Almunie in priboril kot, Davida N'Goga pa je po le-tem od vodilnega zadetka oddaljil Gael Clichy, ki je poizkus rojaka Francoza odbil z golove črte. Črni oblaki so se nad Anfield začeli zbirati po čvrstem startu debitanta Colea nad gostujočim debitantom Laurentom Koscielnyjem, po katerem je bil angleški reprezentant izključen.

N'Gog je zgrešeno v prvem nemudoma popravil v drugem polčasu. Prerojeni mladec je zabil že v prvi akciji nadaljevanja, ko je slabo podajo Andreja Aršavina prestregel Javier Mascherano, N'Gog pa je njegovo globinsko podajo iz težkega položaja poslal pod streho vrat topničarjev. Deseterica Redsov je večino tekme držala Londončane na varni razdalji, vse pa se je spremenilo s prihodom Robina van Persieja. Po le nekaj minutah igre sta še z enim rezervistom Tomasom Rosickyjem zrežirala fantastično akcijo, strel Čeha pa je "z nohti" prek vrat porinil vratar Reina. Toda hitra je pot od junaka do bedaka in eden izmed junakov španskega naslova svetovnih prvakov je že čez nekaj minut "zaplaval" ob podaji v kazenski prostor, strel Marouana Chamakha pa se mu je od rok odbil v mrežo. Še je bil čas za obvezni poizkus reševanja zmage v režiji kapetana Stevena Gerrarda, a je strel Liverpoolovega tradicionalnega rešitelja s prostega strela Almunia ubranil. Infarktni zaključek se je končal še z drugim rdečim kartonom - Koscielny je zaradi igranja z roko prejel drugi rumeni karton.

Chelsea pokazal moč
Pri polčas otvoritvenega obračuna nove sezone Premier League je minil v znamenju domačega Tottenhama, ki je neuspešno oblegal vrata Manchestra Cityja, v katerih je stal izjemno zanesljivi Joe Hart. Ta se je izkazal že v 11. minuti po dobrem strelu Defoea iz bližine, sledile pa so še obrambe v 16., 18. in 28. minuti. Le še vprašanje časa je bilo, kdaj bodo varovanci Harryja Redknappa premagali izvrstnega 23-letnika v vratih Cityja. V 31. minuti je Modriću & co. le uspelo premagati Harta, toda takrat ga je rešila vratnica. Streljal je Gareth Bale.V drugem polčasu je modrim uspelo vzpostaviti ravnotežje na zelenici, ob koncu tekme pa so znova pritisnili nogometaši Tottenhama, ki pa jim zmagovitega zadetka ni uspelo doseči. Razmerje v strelih v okvir vrat pove vse: Tottenham 18, Manchester City 7.

Prvi od "velike četverice" so se v letošnji sezoni predstavili nogometaši Chelsea. Aktualni prvaki so pred dnevi izgubili tekmo superpokala (t. i. Community Shield) proti Manchester Unitedu, a sodeč po predstavi proti novincem v ligi West Bromwich Albionu so varovanci Carla Ancelottija očitno hitro pozabili na poraz proti rdečim vragom. Modri iz Londona so na svojem igrišču nekdanje soigralce Robija Korena (morda se jim bo še kolcalo po našem kapetanu) ugnali s kar 6:0 in tekmecem poslali jasno sporočilo, da želijo ostati na angleškem prestolu. S tremi zadetki je blestel Didier Drogba, dva zadetka je prispeval Florent Malouda, enega pa Frank Lampard.

Koren debitiral s porazom
Korenov Hull City je v drugorazrednem angleškem tekmovanju League Champhionship izgubil proti Millwallu s kar 0:4. Koren je odigral cel drugi polčas in enkrat streljal na vrata Millwalla.

Aston Villa je na prvi tekmi prepričljivo ugnal West Ham (3:0). Birminghamski klub, ki ga vodi Kevin MacDonald je West Hamu nasul tri zadetke. Mrežo gostov je načel Stewart Downing v 15. minuti, sledila pa sta še zadetka Stilijana Petrova v 40. minuti in Jamesa Milnerja v 66. minuti. West Ham je tako tudi letos nastopil v skladu z rezultati lanske sezone, ko je s 35 točkami zasedel 17. mesto. Minulo sezono se je klubu iz vzhodnega Londona uspelo obdržati med angleško elito. Pa jim bo uspelo tudi letos?

Še nekoliko več dinamita v nogah pa so imeli novinci v letošnji Premier League, nogometaši Blackpoola, katerim bi se po pisanju angleških medijev lahko že kaj kmalu pridružil slovenski reprezentant Branko Ilić. Varovancem trenerja Iana Hollowaya, ki je po prihodu pozlatil klub iz SZ Anglije, je v svoji krstni sezoni na prvi tekmi uspelo zabiti kar štiri gole. ''Nastradali'' so pri Wiganu. Za popolen debi Blackpola, in to v gosteh, so poskrbeli Gary Taylor-Fletcher, ki je za zanimivost prevzel tudi ženin priimek Taylor, Marlon Harewood, ki je zabil dvakrat, in Alex Baptiste. Resda je Wigan minulo sezono končal pri dnu (16. mesto), toda takšnega debija Blackpoola najbrž ni pričakoval skorajda nihče.

Premier League, 1. kolo:

Lestvica:
1. Chelsea 3 točke

2. Blackpool 3
3. Aston Villa 3
4. Manchester U. 3
5. Wolverhampton 3
...
18. West Ham 0
19. Wigan 0
20. West Bromwich 0

Manchester United : Newcastle United 3:0 (2:0)
Berbatov (33), Fletcher (42), Giggs (85)

Liverpool : Arsenal 1:1 (0:0)
N'Gog (47); Reina (90/a.g.)
RK: J. Cole (45/Liverpool); Koscielny (90/Arsenal) 

Tottenham : Manchester City 0:0

Aston Villa
: West Ham 3:0 (2:0)
Downing (15), Petrov (40), Milner (66)

 

Blackburn : Everton 1:0 (1:0)
Kalinić (15)

 

Bolton : Fulham 0:0

 

Sunderland : Birmingham City 2:2 (1:0)

Bent (24/11-m), Carr (56); Dann (78), Ridgewell (88)
RK: Cattermole (44/Sunderland)

 

Wigan : Blackpool 0:4 (0:3)

Taylor-Fletcher (16), Harewood (38, 43), Baptiste (75)

 

Wolverhampton : Stoke City 2:1 (2:0)

Jones (37), Fletcher (39); Faye (55)


Chelsea : West Bromwich Albion 6:0 (2:0)
Malouda (6, 90), Drogba (45, 55, 68), Lampard (63)

Liverpool – Arsenal
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.