Šport > Nogomet
20 ogledov

Motta "zamotal" sanje Slovenije

Buffon
1/49
Boštjan Tacol
Slovenska nogometna reprezentanca je v kvalifikacijah za Euro 2012 v Stožicah izgubila z Italijo z 0:1. Edini zadetek je v 73. minuti dosegel Thiago Motta. Ne spreglejte galerije s tekme.
Igrali smo v krču, le občasno smo se sprostili. Preveč smo grešili pri podajah. Doma smo izgubili dve tekmi, to bomo morali nadoknaditi. Tokrat smo si premalo upali igrati. Psihično in fizično se moramo pripraviti za Severno Irsko. Cesarja ne bo zaradi kartonov, Brečka verjetno zaradi poškodbe.
Matjaž Kek za TV Slovenija

V Stožicah je bilo vse pripravljeno, da reprezentanti Slovenije še enkrat več zagrenijo življenje slovitim Italijanom, toda na koncu je odločil gol Brazilca. Vezist Interja Thiago Motta je šele na svoji drugi tekmi v dresu z državnim grbom zahodnim sosedom prinesel velike tri točke, ki jih v skupini C postavljajo v položaj, kjer jim uvrstitev na Euro 2012 praktično ne more več uiti. Večer sta dodatno zagrenili še poškodba Miša Brečka in rumeni karton Boštjana Cesarja, zaradi katerega branilec Chieva ne bo mogel igrati na torkovi tekmi proti Severni Irski.

Nenavadno napet uvod v tekmo ni obetal nič dobrega. Ogrevanje gledalcev s podobami iz preteklosti je imelo sicer lep simboličen pomen, toda slovenskim fantom sedanjosti so slike Darka Milaniča in Sebastjana Cimerotiča pomagale bore malo. Za nameček so za pravo malo blamažo na severni tribuni poskrbeli Združeni (?) navijači Slovenije , ki so se med seboj stepli, posredovati pa so morale celo posebne enote policije.

Podobno nervozno kot na tribunah so Slovenci začeli tudi na zelenici, kjer je od prve minute začel Zlatko Dedič, medtem ko Tima Matavža ni bilo niti na klopi. Samir Handanovič je moral že v sedmi minuti s hitrim posredovanjem ob vratnici odbiti strel Riccarda Montoliva, razen občasnih nevarnih prebliskov delovnega Andraža Kirma po levem boku pa Slovenci niso pretili. Zato so bili na drugi strani toliko bolj nevarni gostje - Giampaolo Pazzini je celo noč povzročal preglavice slovenski zadnji vrsti, v 17. minuti pa je tako nevarno podajal pred vrata Handanoviča, a so slovenski branilci žogo nekako le odbili.

Pazzini je ostajal nerešljiva uganka in v 23. minuti stresel tudi okvir gola, nato pa se je počasi prebudila tudi Slovenija, ki jo je v življenje vrnil strel od daleč Roberta Korena, a je gostujoči vratar Gianluigi Buffon z lepo parado odbil žogo v kot.  Slovenska obramba je kljub vsemu še naprej živela izjemno nevarno, kar dvakrat zapored pa jo je deset minut pred koncem rešil Handanovič, ki je najprej zaustavil poizkus Pazzinija, nato pa še zaprl kot Antoniu Cassanu. Razen pobega Milivoja Novakoviča nekaj minut pred koncem, ko ga je s startom v zadnjem trenutku ustavil Leonardo Bonucci, si varovanci Matjaža Keka niso pripravili pravih priložnosti.

Brečko upa, da bo do torka nared
Kar nekaj preglavic bi slovenskemu štabu lahko povzročila poškodba Miša Brečka, ki je tekmo proti Italiji zapustil v 70. minuti po močnem udarcu v mišico. "Mislim, da bo do torka v redu. Vse bom naredil, da bom lahko igral, ampak tako kmalu po tekmi je še prezgodaj napovedovati," je povedal Trbovec.

Nadaljevanje je minilo v podobnih taktih, ko je moral najprej Handanovič z novo izvrstno obrambo zaustavljati Stefana Maurija, a je Kek hitro reagiral. V igro je namesto Zlatka Dediča poslal Zlatana Ljubijankiča, "Zlajo" pa bi s praktično prvim dotikom kmalu poskrbel za delirij na tribunah, toda Buffon je odbil žogo izpod svoje prečke. Nato pa 73. minuta in smrtna tišina na Stožicah, ko si je Motta izmenjal dvojno podajo s Federicom Balzarettijem in s svojo kultivirano levico premagal Handanoviča za vodstvo Italije. Prvi gol naturaliziranega Italijana že na njegovi drugi tekmi za Italijo. Za nameček se je le nekaj minut pred zadetkom od bolečin v nogi zgrudil Mišo Brečko, ki ga je zamenjal Siniša Andjelković.

Slovenci se niso predali in do konca skušali rešiti remi, kar je Kek poizkušal storiti z Josipom Iličićem, toda napadi Slovenije so bili jalovi. Praktično edina priložnost je bila strel Boštjana Cesarja v sodnikovem podaljšku, ko ga je samega pred italijanskim golom našel moštveni soigralec iz Chieva Bojan Jokić, toda Cesarjev strel je zletel preko gola

Lestvica:
1. Italija 13 točk

2. Slovenija 7            
3. Srbija 7
4. Estonija 6 (-1)
5. Severna Irska 5 (-1)
6. Ferski otoki 1

Kvalifikacije za EP 2012, skupina C, 5. kolo:

Slovenija : Italija 0:1 (0:0)
Motta (73) 

Srbija : Severna Irska 2:1 (0:1)
Pantelić (65), Tošić (74); McAuley (40)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.