Šport > Nogomet
15 ogledov

Mou: "Atlético ni bil pravični zmagovalec"

Mourinho Clos Gomez Real Madrid Atletico Madrid Copa del Rey španski pokal final EPA
Nogometaši Atlética so v petkovem finalu končali 14 let dolgo trpljenje svojih navijačev in jim na dvorišču večnih rivalov priredili nepozabno slavje. Poraz Reala, pri katerem sta bila izključena trener José Mourinho in prvi zvezdnik Cristiano Ronaldo, je bil morda res nezaslužen, a rdeče-belim ni prav nič mar. Slavje v soboto ob 17.30 na stadionu.

Izključena José Mourinho in Cristiano Ronaldo po koncu tekme z Atléticom nista prišla na zelenico, da bi se skupaj z ostalimi člani moštva madridskega Reala po stopnicah Santiaga Bernabéua podala po tolažilne spominske kolajne. 

"Mourinho, ostani!" so peli za severnim golom zbrani navijači Atlética. Portugalca je sodnik Clos Gómez izključil sredi drugega polčasa, ko je ob igrišču povsem ponorel zaradi ene izmed njegovih odločitev, Ronaldo pa je pordečel nekaj minut pred koncem podaljška, ko je v padcu brcnil Gabija.

"Kariero sestavlja več let, ne eno leto. Ne poznam nikogar, ki bi imel vedno fantastične sezone in osvajal pomembne naslove. To je najslabša sezona moje kariere z enim naslovom, ki ne zadovolji niti mene niti Reala, zato je to slaba sezona. Z enim finalom, enim polfinalom, enim drugim mestom in enim superpokalom. Za veliko ljudi bi bila to dobra sezona, ampak zame je najslabša," je po tekmi modroval Mourinho, ki se je pojavil na novinarski konferenci, čeprav je po izključitvi odšel direktno v slačilnico.

"Ni normalno trikrat zadeti vratnico"

"Ko je rezultat 1:1 in ena ekipa zadeva vratnico, celo tri ... Ni normalno trikrat zadeti vratnico. Ni potrebno biti nogometni mag, da bi mislili, da rezultat na koncu ni pravičen, Atlético ni pravični zmagovalec finala. V podaljšku smo imeli dve priložnosti. Eno (Gonzala) Higuaína in drugo (Mesuta) Özila. Rezultat ni zaslužen. V nogometu se vse pozabi: pozabi se sojenje, vratnice. Ostane le zmagovalec in to je Atlético."

Real Madrid Atletico Madrid Copa del Rey španski pokal finale Falcao | Avtor: EPA EPA
Mourinho je nato znova (ne)posredno napadel igralce in klub, potem ko je znova ponovil svojo krilatico, da je ob neuspehih "vedno kriv trener". Portugalec se je pohvalil, da se po porazih svojega kluba v treh sezonah nikoli ni skrival.

"Če si pošten, kar tudi si, moraš priznati, da se v treh sezonah nikoli nisem skrival po porazu. Nikoli, po remiju sem se. Nikoli se nisem skrival. Ob zmagah in tudi pomembnih zmagah, kot v La Ligi in pokalu proti Barceloni, nisem šel (na novinarsko konferenco, op. a.). Po tekmi imam pravico, da grem ali ne. To govorim v navednicah. Če želite, da dam navednice stran, potem morate reči, da se je Mourinho vedno pokazal, in da je v treh sezonah pri vseh porazih Mourinho bil tam. Zamenjajte konotacijo," je nadaljeval Mourinho.

O izključitvi: "Bolje, da ne rečem nič"

"Je to polom? Ta sezona je polom, ker se mi zdi normalno, da smo v prvi sezoni osvojili pokal in se borili za prvenstvo in Ligo prvakov. Vsi so to imeli za boj najboljše ekipe na svetu z Realom. V drugi sezoni ni bil polom, da nismo osvojili prvenstva proti najboljši ekipi na svetu. In izgubili smo po enajstmetrovkah. Jaz jih ne morem zadeti. Niti zgrešiti. Zdeli sta se mi dve dobri sezoni. Tretja ni dobra, je polom. Ko grejo stvari slabo, potem je to uspeh vseh, ko pa grejo slabo, je kriv trener. Ni igralec tisti, ki mu je spodletelo, niti struktura kluba. Trener."

Izključitve Mourinho ni želel komentirati, čeprav je bila njegova reakcija vsaj malo čudna, glede na to, da se je praktično celo tekmo komajda premaknil s klopi, nato pa povsem znorel.

"Imam še triletno pogodbo z Realom, še vedno se nisem usedel s predsednikom, da bi govorila o prihodnosti," je nadaljeval. "Zdi se mi normalno, da se govori o (Carlu) Ancelottiju ali komu drugemu. Govori se tudi o tem, da bom šel v Chelsea, sem ali tja. Moram obljubiti poštenost. Tisti dan, ko se bo predsednik usedel skupaj z menoj, bo klub to uradno objavil. Mora biti tako. Moramo spoštovati še tisti dve prvenstveni tekmi, ki sta nam ostali. Menim, da je normalno, da bo potrebno počakati do konca sezone. Da bi videli, kaj se bo zgodilo. Izključitev? Raje ne bi rekel nič. Škoda, da je od stotih videl le eden, ampak bolje je, da ne rečem nič."

Simeone: "Smo vzor za ljudi, ki trpijo"

Mourinhov kolega Diego Simeone je bil skozi celotno tekmo na nogah in se nervozno prestavljal po svojem prostoru, na koncu pa je preživel celo napad Pepeja, ki se je s trenerjem Atlética prišel prerivat kar s tribune, s svojimi varovanci pa slavil zgodovinsko zmago. Rdeče-beli so po 14 letih le premagali mestne sosede, tako kot leta 1992 pa tudi v finalu na njihovem stadionu.

"Skozi misli mi gre družina, ki je daleč in ni bila na stadionu. To je bila neverjetna tekma. Imeli smo srečo, ki jo moraš imeti, da si prvak. Potem smo imeli še dve priložnosti, ampak to, kar so naredili ti igralci v enem letu in pol, je neverjetno. Nimam besed. Zdaj moramo misliti na naslednjo tekmo, če si želimo še rasti. To je edina pot, ki jo poznamo," je po tekmi sijal "El Cholo", legenda med navijači Atlética, ki je zdaj odšel v nesmrtnost.

"Končno so izgubili strah in srca vsakega igralca so bila skupaj dovolj za zmago. Bilo je neverjetno. Imeli smo srečo, ker v nogometu imajo srečo tiste ekipe, ki zmagajo. Verjeli smo, da bomo zmagali. Te dosežke so nam prinesle takšne reči - vidiš Diega Costo, kako teče 50 metrov nazaj, vidiš Kokeja, (Radamela) Falcaa in Gabija, kako se vsi žrtvujejo za ekipo," je nadaljeval Simeone.

"Vsi ljudje delajo na vso moč, da bi bil Atlético velik - navijači, igralci, ... Vsi so sodelovali pri tem uspehu. Smo upanje za družbo, vzor za ljudi, ki trpijo, in ki jim stvari ne gredo dobro od rok. Z delom se pojavijo priložnosti."

Falcao v solzah: "To je navdušujoče"

Njegov najboljši posameznik, napadalec Radamel Falcao, ni odigral najboljše tekme, je pa bil Kolumbijec po morda eni svojih zadnjih tekem v rdeče-belem dresu povsem ganjen. Turški vezist Arda Turan je zmago v finalu pokala označil celo za "najboljši trenutek v življenju".

"To je navdušujoče. Veseli smo zaradi dobro opravljenega dela, in da lahko slavimo tako, kot so si želeli ljudje. Zdaj moramo uživati," je dejal Falcao, Arda pa ga je dopolnil: "To je najboljši trenutek mojega življenja. Gotovo je najpomembnejši. To je neverjeten dan. Po zaslugi Chola (Diega Simeoneja) smo vsi verjeli v to tekmo. Opravil je neverjetno delo. V teh dneh nas je vse pripravil v to, da smo verjeli. Zdaj lahko rečem le: 'Hvala, Cholo!'"

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.