Šport > Nogomet
24 ogledov

Mourinho: "Nisem več Posebni, zdaj sem Srečni"

Jose Mourinho Chelsea Reuters
Portugalski strateg José Mourinho je imel po vrnitvi na klop Chelseaja svojo prvo novinarsko konferenco. Sedma sila je imela seveda veliko vprašanj, Mou pa je na vsa odgovarjal skoraj eno uro.

"Zdaj nisem več Posebni (The Special One, op. a.), ampak sem Srečni (The Happy One, op. a.)," je svojo prvo novinarsko konferenco po vrnitvi v Chelsea začel José Mourinho. "Odkar sem odšel, se je v mojem življenju zgodilo marsikaj. Imam enak značaj, a sem drugačen človek. Prvič sem prišel nekam, kjer sem že čustveno navezan na klub," je ponovil besede, ki jih je izrekel v intervjuju za klubsko televizijo prejšnji teden.

Ali verjame, da lahko uspehe ponovi?

V nogometu nikoli ne veš. Verjamem, da je mogoče. Vedno verjamem v svoje delo. Poznam mentaliteto in ambicije ljudi v tem klubu. Kjerkoli sem bil, sem osvajal trofeje in za seboj pustil neko zapuščino. Delali bomo, da bo naša kakovost prišla do izraza, in tako bo prišel tudi uspeh.

Kako sta z Romanom Abramovičem zgladila nesporazume?

Ni res, da sva se z Romanom Abramovičem razšla v slabih odnosih, nisem bil odpuščen. Čeprav pravijo drugače, je bila to sporazumna odločitev. Bilo je žalostno, a tega razhoda ne obžalujem. Za tem sem namreč dosegal velike uspehe z Interjem, z Realom sem imel najuspešnejšo sezono v španskem nogometu. Ravno zato, ker se nikoli nismo res razšli, ker je vedno obstajal dober odnos med nami, se zdaj lahko vrnem v Chelsea. Pripravljen sem delati, da dosežemo stabilnost. Prihajam v najboljšem trenutku svoje kariere. Moj odnos z lastnikom kluba mora biti zaseben. Prav tako tudi z upravo. Vsi hočemo enako, želimo iti v isto smer. V nogometu moraš biti čim bolj povezan, vsi deli kluba morajo dihati skupaj. 

Kaj je zdaj drugače? Zakaj vrnitev v Chelsea?

Zelo sem vesel, da sem se vrnil. Nisem si izbral udobne možnosti, ker me imajo tu radi. Zdaj ne bo nič lažje. Pričakovanja bodo večja, saj ljudje vedo, česa sem sposoben, in Chelsea je že navajen zmagovati. Želim dokazati, da lahko spet dosežem uspeh. Vsak dan se je treba učiti in napredovati.

Kako se je spremenil?

Ko sem prvič prišel sem, sem mislil, da vem vse. Šele zdaj vidim, kako malo sem vedel. Zdaj imam izkušnje iz Italije in Španije, kjer so nogomet, kultura, mediji, taktika in vse drugo povsem drugačni kot tukaj. Kot sem rekel: še vedno imam isti značaj, a drugo perspektivo, res sem bolj miren. V devetih letih se je veliko spremenilo. Želim si le, da bi se sezona začela že jutri.

Jose Mourinho Chelsea | Avtor: Reuters Reuters

Ali rad nastopa pred novinarji?

Tega dela ne maram, a to je del moje službe. Poskušam biti iskren in vam dati, kar potrebujete. A to ni moja prvotna naloga. Zato me raje hitro izpustite.

Do zdaj je bil pri enem klubu največ tri leta, želi tokrat ostati dlje?

Želim si več stabilnosti. Prej na to nisem bil pripravljen. Danes je portugalski državni praznik. Kot vsi moji sonarodnjaki sem tudi jaz pustolovec. Želel sem se seliti, izkusiti vse različne lige. Želel sem osvojiti tri najmočnejše lige in pokale. Pred nekaj meseci pa sem začutil, kje bi se rad ustalil. Kje mi je všeč nogomet, kultura, klub, mediji ... O vas ne želim preveč govoriti, a vi niste najslabši med nacionalnimi mediji. Zagotovo niste najslabši ...

Kdaj se je odločil za vrnitev v Chelsea?

Za prihod v Chelsea sem se odločil pred kratkim. Ko sem vedel, da bom zapustil Madrid, sem analiziral možnosti, in Chelsea je bila močna opcija.

Kako gleda na igralce, ki jih je že vodil?

Je še nekaj fantov iz mojega prvega mandata. Lepo je videti ljudi, ki so mi dali vse. A za njih ne bo nobenih privilegijev. Ostali pa so fantje, ki imajo velik potencial in talent. Imamo pa vedno ambicije, da ekipo še izboljšamo, dodamo konkurenco. Moja prvotna naloga bo izboljšati obstoječi kader, ne pa kupovati nove igralce.

O drugih trenerjih v Premier ligi ...

Še vedno sem kot trener razočaran, da ko pridem na Old Trafford, tam ne bo sira Alexa Fergusona. A David Moyes je dovolj izkušen in je pravi človek za to službo. Vem, kako dobri so drugi trenerji, veliko jih poznam. Sam se selim iz lige, kjer sta se za naslov prvaka borila le dva kluba, v Angliji pa nas je več.

Jose Mourinho Chelsea | Avtor: Reuters Reuters
O ambicijah ...

Za nas nobeno tekmovanje ne bo nepomembno. Povsod bomo šli na zmago. A včasih izgubiš, pa ne veš točno, zakaj, včasih pa zmagaš, a ne veš točno, zakaj. Zame Liga prvakov ni obsesija, saj sem jo osvojil dvakrat. Tudi za Chelsea to ni obsesija. Premier liga je drugačna. V njej zmaga najboljša ekipa.

Kaj se je zgodilo s Casillasom?

Kaj se je zgodilo s Casillasom? Odločil sem se pač za drugega igralca. Vedno se odločam po nogometnih standardih. In igralec to pač sprejme na svoj način. To je vse.

Kakšna bo vloga Johna Terryja, ki lani ni veliko igral?

Ne bom komentiral dela prejšnjega trenerja, tako kot ne bom komentiral položaja v nekdanjem klubu. Johna Terryja bomo poskušali pripraviti, da bo spet v najboljši formi.

Kaj je v Angliji zdaj drugače?

V mojem prvem mandatu je bil najmočnejši Arsenal, sezono prej so končali brez poraza, dober je bil tudi Manchester United. Zdaj imate ob Unitedu še City. Arsenal, Tottenham in Liverpool pa so v vzponu.

Kako odgovarja Iniesti, ki je dejal, da je (Mourinho, op. a.) škodoval španskemu nogometu?

Španskemu nogometu sem škodoval tako, da sem prekinil prevlado Barcelone. Barcelono smo premagali v pokalu, prvenstvu in superpokalu. V eni sezoni smo dosegli 100 točk in dali 121 golov. S ponosom lahko povem, kaj mi je uspelo pri Madridu. Barcelona je bila dominantna brez primerjave, mi pa smo zmagali na Camp Nouu. Tako sem pokvaril španski nogomet.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.