Šport > Nogomet
13 ogledov

Mourinho: serijski lomilec klubskih src

Jose Mourinho Reuters
Benfica, Leiria, Porto in Inter. Trener José Mourinho je v svoji trenerski karieri praviloma zapuščal klube, kadar se mu je pač zahotelo. Samo pri Chelseaju je imel prste vmes lastnik Roman Abramovič, a tudi takrat je Mourinha pregnalo nezadovoljstvo nad nekimi drugimi rečmi. Tudi pri Realu Madridu?

"Mourinho je zamenjal klub, ko se mu je zazdelo, čeprav je bil še pod pogodbo," pišejo pri španskem dnevniku As. "Iskanje višjega cilja ali pomanjkanje pogojev, ki jih je želel za delo (bolj ali manj zmožnosti, zaupanje kluba ...), ga je pripeljalo do odhoda s Portugalske, Anglije in Italije ..." José Mourinho je pred sredino povratno tekmo španskega pokala proti Barceloni, kjer mora njegov Real Madrid nadoknaditi zaostanek z 1:2, pod hudim udarom kritik, stvari pa je še poslabšal domneven razkol v slačilnici. Po nekaterih informacijah naj bi Portugalec že načrtoval, kako bi lahko najhitreje zapustil belo hišo.

Mourinho: "Žvižgali so tudi največjim!"
Kaos pri Realu: slačilnica proti Mourinhu!
Bomba v Madridu, Mou rekel Ramosu: "Ubil si me!"

Zavrtimo čas nazaj. Prvi klub, ki ga je Mourinho zapustil, je bila portugalska Benfica, ko je takrat sveže izvoljeni predsednik kluba Manuel Vilarinho za Moujevega naslednika izbral Tonija, Mourinho pa je razdrl pogodbo potem, ko je spoznal, da nanj več ne računajo. Aprila 2001 je podpisal pogodbo z Uniaom Leirio in tam ostal le do januarja naslednje leto, ko je prestopil v Porto, kjer si je ustvaril svoje trenersko ime. Pri zmajih je ostal do leta 2004, potem ko se je celo leto špekuliralo o njegovem odhodu k Chelseaju. Svoj odhod je naznanil po zmagi v Ligi prvakov, predsednik Porta pa je kasneje omenjal "hitro in nenadno" slovo.

Na Otoku je Mourinho zdržal do septembra 2007, ko se je Portugalcu "zmešalo" po potezi lastnika Gorana Abramoviča, ki je na mesto športnega direktorja pripeljal Izraelca Avrama Granta, Mourinho pa naj bi se sprl tudi s kapetanom Johnom Terryjem. S Chelseajem se je, vsaj uradno, razšel "sporazumno", od leta 2008 do 2010 pa je vodil Inter, kjer pa se nikoli ni počutil povsem domače. "Ne čutim, da bi me v Italiji spoštovali," je med drugim v mestu mode govoril Mourinho, ki je odšel k Realu le nekaj dni po tem, ko je osvojil Ligo prvakov ... Zveni znano?

Svojo alergijo na športne direktorje je pokazal tudi v Madridu, kjer je praktično lastnoročno izgnal Jorgeja Valdana in na njegovo mesto postavil svojega človeka, legendo kluba Zinedina Zidana. Ljubezen med Mourinhom in belim dresom več kot očitno ne obstaja. "Nisem se rodil 'madridista'," je v ponedeljek priznal Portugalec. Zdi se, da je ta ljubezen zgolj platonska, saj Mourinhu služi na poti do tako želenega cilja – treh naslovov prvaka v treh največjih ligah. "Sanjam o grand slamu. Želim osvojiti Premier League, scudetto in La Ligo," je pred časom priznal nezmotljivi.

Suárez: "Mourinho že pripravlja svoj odhod"

Nekdanji nogometaš Interja in Barcelone, Španec Luis Suárez, je za radio Onda Cero dejal, da si Mourinho verjetno že pripravlja rdečo preprogo, po kateri bo zapustil še en klub. "Ima nek svoj način delovanja. Reče stvari, pri katerih si neizogibno 100 % z njim, ali 200 % proti njemu," je dejal Suárez. "Ker ga poznam in vem, kako je začel pri Milanu pred svojim odhodom, verjamem, da že pripravlja svoj odhod. Ne vem, kako in na kakšen način, saj je to odvisno od njega, ampak dobivam tak občutek, da se pripravlja na spremembo okolja."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.