Šport > Nogomet
1716 ogledov

VAR odločil večni slovenski derbi

Olimpija : Maribor Twitter/NK Maribor
Nogometaši Mure in Brava so se v 21. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 2:2 (1:0), medtem ko je Olimpija z 1:0 (0:0) premagala Maribor.

Enakovreden prvi večni spomladanski derbi je pripadel Olimpiji, čeprav je bil statistično nekoliko boljši Maribor. Toda ta je v napadu naredil premalo, kar pomeni, da je še deveti večni derbi in 51. skupno, odkar je v prvo ligo prišla nova Olimpija, končal brez zmage.

Ljubljančani so tako po zaostali tekmi in zmagi z Muro spomladi vpisali nove tri točke, s tem pa so se vključili v boj za vrh, ki ga zaseda Koper z 41 točkami, Maribor, ki na zmago na derbiju čaka od septembra 2019, je drugi z 39, Olimpija pa tretja s 37 točkami, ima pa še tekmo v dobrem.

Olimpija : Maribor | Avtor: Twitter/NK Maribor Twitter/NK Maribor

Uvod tekme ni postregel s posebej razburljivo predstavo, prvi je proti vratom streljal Almedin Ziljkić, ko je v četrti minuti poskusil z roba kazenskega prostora, toda Ažbe Jug je bil na mestu. Sicer pa je bilo še nekaj strelov, ki niso bili posebej nevarni, v 22. minuti pa je s prostega strela z desne strani Martin Milec skušal presenetiti Ivana Banića, a je žoga zadela vratnico.

Mariborčani, ki so bili vse konkretnejši, so spet nevarno zagrozili v 24. minuti, ko je streljal Jan Repas, Banić pa je dobro posredoval. V 38. minuti je ljubljanskega vratarja k novi obrambi prisilil še nekdanji član Olimpije Đorđe Ivanović.

Čeprav je domača zasedba nekoliko bolje začela drugi polčas, so gostje bili tisti, ki so prvi nevarneje zagrozili, spet je bil pri strelu Ivanović, a je bil premalo natančen v kazenskem prostoru.

Olimpija : Maribor | Avtor: Twitter/NK Maribor Twitter/NK Maribor

Sicer pa je bilo pravih priložnosti malo ob borbeni igri obeh ekip, v 65. minuti pa so gosti zadeli prek Ognjena Mudrinskega, a je bil Gregor Sikošek ob podaji v prepovedanem položaju, tako da je ostalo pri 0:0.

So pa Ljubljančani povedli v 72. minuti, in sicer z bele pike, ko je enajstmetrovko uspešno izvedel Mustafa Nukić in dosegel svoj osmi gol sezone, s čimer je drugi strelec lige. Do najstrožje kazni je prišlo po pregledu z VAR, ki je pokazal igranje z roko Maxa Watsona.

Olimpija : Maribor | Avtor: Twitter/NK Maribor Twitter/NK Maribor

Maribor je nato iskal izenačenje, vendar z izjemo nenatančnega odprtega strela Repasa mu česa več ni uspelo narediti.

"Mislim, da je odločitev glede enajstmetrovke tekmo obrnila v prid Olimpije. Pred tem pa so nam razveljavili zadetek ... Sem zelo jezen, nismo si zaslužili poraza, tudi fantje so užaljeni in jezni, lahko pa rečem, da v napadu nismo odigrali tako, kot bi morali. Veliko smo pred spomladanskim delom delali na napadu, mogoče je tudi Ivanović prepozno prišel. Smo pa nadzorovali tekmo do zadetka," je po tekmi za Šport TV povedal trener Maribora Radovan Karanović.

"Vedeli smo, da bo tekma težka. Vidi se, da je obračun z Muro pustil nekaj posledic. Dogovarjali smo se, da moramo biti potrpežljivi, da bomo prišli do priložnosti, kar je se tudi zgodilo. Na trenutke smo se mučili proti obrambi Maribora, ki je kakovosten in svež, toda fantje so s karakterjem izvlekli zmago. Zdaj smo v tem delu osvojili šest točk, kar je pomembno za nadaljevanje," pa je povedal strateg Olimpije Dino Skender.

Olimpija, ki jo v četrtek čaka še zaostala tekma 19. kroga proti Domžalam, bo v 22. krogu v nedeljo gostovala v Sežani, Maribor pa prihodnji ponedeljek pri Radomljah.

* Stadion Stožice, omejeno število gledalcev (750), sodniki: Jug, Klančnik, Žunič.
* Strelec: 1:0 Nukić (72./11 m).
* Olimpija: Banić, Boakye, Crnomarković, Ratnik, Pavlović, Pilj, Sešlar (od 46. Kapun), Kvesić (od 67. Matko), Ziljkić (od 67. Mudražija), Nukić, Prtajin (od 88. Delamea Mlinar).
* Maribor: Jug, Milec, Mitrović, Watson, Sikošek, Makoumbou, Alvir (od 80. Šturm), Repas, Žugelj (od 81. Sirk), Ivanović (od 81. Sellouki), Mudrinski.
* Rumena kartona: Crnomarković; Ivanović.
* Rdeči karton: /.

 

Mura zapravila vodstvo dveh zadetkov

Državni prvaki so pred dnevi v zaostali tekmi z Olimpijo doživeli tesen poraz, izbranci Damirja Čontale pa so proti drugemu ljubljanskemu prvoligašu danes vpisali točko. Dolgo je kazalo na njihovo zmago, toda še tretjič v sezoni se je obračun teh dveh tekmecev v ligi končal z delitvijo plena.

V Fazaneriji pa je bila to že peta zaporedna tekma teh dveh tekmecev, ki se je končala brez zmagovalca. Na lestvici tako Bravo ostaja četrti, Mura pa s točko manj peta.

Sobočani so prvič resneje zagrozili v osmi minuti, ko je Žiga Kous iz bližine žogo poslal čez gol, medtem ko so Ljubljančani prvič poskusili v 20. minuti, a je bil Leon Sever precej nenatančen, še enkrat pa nato po kotu v 41., a je bil z glavo nenatančen Mitja Križan.

Deset minut pred tem pa so se domači, ki so bili boljši tekmec v tem delu, veselili vodstva. Novi napadalec črno-belih Mirlind Daku je stekel proti kazenskemu prostoru, nato pa ob kritju dveh ljubljanskih nogometašev žogo oddal do spremljajočega Kousa, ki je ostal povsem sam v osrčju kazenskega prostora in zanesljivo premagal Renata Josipovića za 1:0.

Mura : Bravo | Avtor: Twitter/NŠ Mura Twitter/NŠ Mura

Ljubljančani, ki so bili dotlej statistično enakovredni Sobočanom, so v zadnjih minutah polčasa malce pritisnili, Amar Memić je med drugim močno streljal od daleč, toda Marin Ljubić je žogo odbil v kot.

Uvod drugega polčasa je pripadel Muri, ki je precej pritiskala, a bila brez pravega zaključnega strela. V 64. minuti pa je ostala brez kapetana in strelca Kousa, ki je po pregledu z VAR dobil rdeči karton zaradi nevarne igre, ko je s podplatom s hrbta zadel tekmeca v gleženj.

Ljubljančani, ki so med drugim pogrešali napadalca Lorena Maružina zaradi okužbe z novim koronavirusom, kljub številčni prednosti nikakor niso našli pravega načina za povzročanje težav Murini obrambi.

Še več, v 79. minuti je Mura podvojila prednost, ko je z desne strani v kazenski prostor stekel Daku in lepo podal pred vrata, kjer je Klemen Šturm spremljal akcijo in žogo iz bližine poslal v mrežo.

Mura : Bravo | Avtor: Twitter/NŠ Mura Twitter/NŠ Mura

Toda le nekaj sekund po tem je Bravu uspelo zmanjšati zaostanek, Križan je podal z desne strani, Luka Kerin pa je z glavo matiral Ljubića. Daku je imel v 88. minuti novo priložnost za Muro, a Josipović je dobro reagiral.

V drugi minuti dodatka pa je Bravo izenačil, po kotu Almina Kurtovića je z glavo podaljšal žogo v sredino, tam pa jo je iz prve v mrežo poslal Gal Kurež. Kaj lahko bi že v naslednjem napadu Kerin poskrbel za popoln prebrat, a je zadel prečko.

Mura bo v 22. krogu v soboto gostovala pri Aluminiju, Bravo pa bo gostil Celje.

* Stadion Fazanerija, omejeno število gledalcev, sodniki: Matković, Perger, Šumer.
* Strelci: 1:0 Kous (31.), 2:0 Šturm (79.), 2:1 Kerin (80.), 2:2 Kurež (92.).
* Mura: Ljubić, Pucko, Maruško, Gorenc, Lorbek (od 66. T. Cipot), Horvat, Šturm, Kous, Bobičanec (od 87. Kozar), Daku, Mulahusejnović (od 46. Ouro).
* Bravo: Orbanić, Španring, Jakšić, Križan, Memić, Kurtović, Nsana, Trontelj, Kramarič (od 90. Puconja), Sever (od 46. Kerin), Bajde (od 76. Kurež).
* Rumeni kartoni: Lorbek, Ouro, Gorenc, Horvat; Kurtović.
* Rdeči karton: Kous (64.).

 

* Izidi, 21. krog:
- sobota, 12. februar:
Domžale - CB24 Tabor Sežana      1:1 (0:1)
Celje - Koper                    1:2 (1:1)

- nedelja, 13. februar:
Mura - Bravo                     2:2 (1:0)
Olimpija - Maribor               1:0 (0:0)

- ponedeljek, 14. februar:
17.30 Aluminij - Kalcer Radomlje

* Lestvica:
 1. Koper               21  12   5   4  37:25  41
 2. Maribor             21  12   3   6  30:22  39
 3. Olimpija Ljubljana  20  11   4   5  24:17  37
 4. Bravo               21   8   7   6  20:18  31
 5. Mura                21   7   9   5  28:28  30
 6. Domžale             20   6   6   8  25:28  24
 7. Celje               21   6   4  11  22:27  22
 8. CB24 Tabor Sežana   21   5   5  11  20:22  20
 9. Aluminij            20   4   7   9  19:28  19
10. Kalcer Radomlje     20   5   4  11  23:33  19
Komentarjev 1
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 19:32 13.februar 2022.

    Mislim,da je Štajerce pošteno sram!! Maribor ni zmagal že 9 zaporednih tekem z Olimpijo!! Res je žalostno biti navijač Maribora!! Zanima me ali ta nadvse "sposobna" Olimpioja zna še zmagati kako drugače kot z pomočjo sodnikov?? Ko tako poslušam komentatorja ...prikaži več vidim kako je pristranski!! Mar ni sramota kovati v zvezde kluba,ki je bil BREZ priložnosti in je zmagal le zato,ker je nasprotnega igralca slučajno žoga zadela v roko??