Šport > Nogomet
37 ogledov

Na kongresu podprli Čeferinove reforme

Aleksander Čeferin EPA
Na 41. kongresu Evropske nogometne zveze (Uefa) v Helsinkih so delegati 55 držav članic sprejeli reforme, ki jih je v svojem manifestu predstavil predsednik Uefe Aleksander Čeferin. V tem paketu reform, s katerim naj bi zagotovili stabilnejšo in bolj kredibilno zvezo, je tudi omejitev števila mandatov predsednika Uefe in članov izvršnega odbora.

Po novem bodo lahko predsednik in člani IO Uefe dobili le po tri štiriletne mandate. Med ključnimi reformami pa so še to, da morajo biti kandidati za izvolitev (ali ponovno izvolitev) v izvršni odbor dejavni v nacionalnih nogometnih zvezah (torej, da je kandidat za IO Uefe predsednik nacionalne zveze, podpredsednik, generalni sekretar ali izvršni direktor).

V IO Uefe bo odslej prostor tudi za dva predstavnika združenja evropskih klubov (Eca), to bosta postala Nemec Karl-Heinz Rummenigge iz Bayerna in Italijan Andrea Agnelli iz Juventusa, gostitelje vseh tekmovanj Uefe bodo izbirali po transparentnem kandidacijskem postopku, strokovnjakom iz nacionalnih zvez pa bodo dovolili vodenje Uefinih odborov oziroma komisij.

Te predloge so sicer soglasno podprli že na februarski seji IO, reforme pa bodo začele veljati 1. julija. "Te spremembe so ključne, če želimo popraviti naš ugled, ponovno vzpostaviti kredibilnost in okrepiti legitimnost. To je nujen korak naproti mirnosti in stabilnosti," je dejal Aleksander Čeferin.

Svojim 55 članicam v Uefi pa je Čeferin že v uvodu kongresa sporočil, da bo vsaka od članic Uefe prejela dodatno solidarnostno plačilo v višini milijon evrov. Kot je povedal, je dodatno plačilo članicam Uefe mogoče zaradi "odličnih finančnih rezultatov naših reprezentanc". "Vloga Uefe ni, da kopiči bogastvo, temveč da pomaga svojim članicam in spodbuja razvoj nogometa," je dejal Čeferin. Zveze so tako dobile del iz naslova dobrega poslovanja, saj je Uefa sezono 2015/16 končala s 102 milijonoma evrov dobička, kar vključuje tudi evropsko prvenstvo v Franciji. Njene rezerve so se povzpele na 633 milijonov evrov.
 
aleksander čeferin | Avtor: EPA EPA
 
Čeferin je sicer v uvodnem nagovoru okaral nasprotnike reform, predvsem združenje najmočnejših evropskih klubov in združenje lig. Čeferin poimensko sicer ni imenoval predsednika združenja klubov Eca Rummeniggeja, a je bilo iz njegovih besed razvidno, da so kritike uperjene proti njemu. "Legendi nogometa, voditelju, ki ga spoštujem in rad delam z njim, s spoštovanjem sporočam, da klubi niso edini, ki jih skrbi za nogomet. To skrbi tudi Uefo, Fifo in zveze. In danes to bolj kot kadarkoli. Finančni vidik je zelo pomemben, a najbolj pomembno je, da razvijamo nogomet po vsej Evropi," je med drugim dejal Čeferin in dodal, da lahko s klubi dosežejo velike stvari, a le če bodo zahteve v skladu z interesi nogometa.
 

"Upam, da bo nekega dne tudi združenje lig (EPFL) to razumelo. Stopimo korak naprej skupaj. Lige, klubi in igralci niso naši sovražniki. So ključni dejavniki naše igre, partnerji, ki jih moramo spoštovati in z njimi skupaj moramo poskrbeti za reforme. A seveda jim moramo tudi odkrito povedati, česa ne moremo sprejeti. Nekaterim klubom z vsem spoštovanjem do njih povem, da ne bo zaprtih lig. Tako pač je. To ni v skladu z našimi vrednotami in idejami. Nekaterim ligam pa sporočam, da se ne bomo pustili izsiljevati tistim, ki mislijo, da lahko manipulirajo z malimi ligami in jim vsilijo svojo voljo, ker imajo astronomske prejemke. Denar ne bo vladal nogometu," je še poudaril Čeferin in dodal, da pričakuje sodelovanje vseh vpletenih pri iskanju praktičnih rešitev nastalih težav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.