Šport > Nogomet
367 ogledov

Najbogatejši klubi in Fifa na nasprotnih bregovih

nogometne žoge LP Epa
Vodilni možje evropskega in svetovnega nogometa še niso našli skupnega jezika glede klubskega SP.

Združenje evropskih klubov (Eca) je že poudarilo, da bodo njeni klubi bojkotirali načrtovano klubsko SP, ki ga je na zasedanju sredi tega meseca v Miamiju potrdil Svet Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ki želi z letom 2021 vpeljali novo klubsko svetovno prvenstvo, na katerem bi igralo 24 klubov.

"Na to ta čas nismo pripravljeni in v tem tekmovanju ne bomo sodelovali," je bil jasen predsednik Ece Andrea Agnelli po današnji skupščini v Amsterdamu. Klubsko SP Fifa načrtuje med 17. junijem in 4. julijem 2021 in bo zamenjalo pokal konfederacij. Eca že ves čas nasprotuje temu predlogu.

Evropska nogometna zveza je skušala doseči, da bi iz stare celine sodelovalo 12 klubov, v Miamiju pa je dobila le osem mest. Agnelli kot eno največjih težav vidi tudi v vprašanju, katerih osem evropskih klubov bi sodelovalo med 24 ekipami.

Agnelli, ki je tudi predsednik Juventusa iz Torina, pa je povedal, da uvedba tekem Lige prvakov med vikendom "ni več tabu" tema, je pa precej klubov in predstavnikov najmočnejših nogometnih lig še vedno proti temu, da bi morali svoja tekmovanja igrati v manj atraktivnih dnevih sredi tedna. Prvi mož nemške Bundeslige Christian Seifert je to označil kot rdečo črto in zagrozil tudi s pravnimi sredstvi, če bi se uresničil tak scenarij.

Podgorica navijači "Sramota" Šport Angleži zahtevajo kazen za "rasistične" Črnogorce

"Prihodnost moramo skrbno načrtovati in se na spremembe temeljito pripraviti. Trenutno je konec tedna le ena tekma Lige prvakov, in tako bo tudi v prihodnje," je na novinarski konferenci Agnelli spomnil na finale Lige prvakov, ki je konec maja ali v začetku junija vedno ob sobotah.

Agnelli tudi ni potrdil predloga Uefe o treh ravneh tekmovanj Lige Evropa po letu 2024, po katerem bi klubi iz posameznih lig izpadali ali napredovali, igrali pa bi 14 namesto dosedanjih šestih tekem skupinskega dela. "Več različnih formatov tekmovanj je na mizi, tudi ime je pomembno, gotovo pa bo ne bo super liga," je povedal Agnelli.

Andrea Agnelli | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.