Šport > Nogomet
457 ogledov

Najmočnejše državno prvenstvo na svetu menja 131 let staro pravilo

Premierliga, pokal Epa
Gol-razliko bo zamenjalo pravilo medsebojnih obračunov.

Sezona 2019/20 angleške Premierlige bo zgodovinska, saj se je vodstvo lige odločilo, da spremeni pravilo staro kar 131 let, ki je v veljavi od leta 1888 in osnovanja ligaškega tekmovanja na Otoku.

Končni vrstni red na lestvici v primeru enakega števila osvojenih točk ne bo več določala le gol-razlika, temveč v določenih primerih tudi medsebojne tekme.

Zelo pomemben del pravila je, da je najpomembnejše, koliko točk so na lestvici izenačene ekipe osvojile v svojih medsebojnih obračunih, nato bo odločala gol-razlika na medsebojnih tekmah, nato čim višje število doseženih zadetkov na medsebojnih tekmah in kot zadnje še čim višje število doseženih gostujočih zadetkov na medsebojnih tekmah. V primeru, da sta ekipi po vseh omenjenih kriterijih še vedno izenačeni, pa bosta odigrali novo odločilno tekmo, najverjetneje na Wembleyu.

Pomembno je poudariti, da bo za večji del lige o vrstnem redu še vedno odločala gol-razlika, pravilo medsebojne tekme bo prišlo v veljavo le v primeru enakega števila točk na mestih, ki odločajo o prvaku, potnikih v Evropo ter v borbi za obstanek.

Da je pravilo gol-razlike nazadnje igralo pomembno vlogo, smo doživeli v sezoni 2015/16, ko je Manchester City osvojil četrto mesto in se uvrstil v Ligo prvakov zaradi boljše gol-razlike od Manchester Uniteda.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.