Šport > Nogomet
4192 ogledov

Svetovni prvak z Italijo in član Juventusa sodeloval z mafijo

Vincenzo Iaquinta
Nekdanjemu nogometašu grozi zaporna kazen.

Zdaj osemintridesetletni Vincenzo Iaquinta je v svoji nogometni karieri odigral 40 tekem (6 golov) v dresu italijanske reprezentance, s soigralci pa je leta 2006 postal tudi svetovni prvak na mundialu, ki ga je gostila Nemčija. Pet let (2007-2012) je bil član tudi Juventusa, pred tem je uspešno igral še za en belo-črni klub - Udinese. Stara dama ga je od Videmčanov odkupila za 12 milijonov evrov.

Po športni poti, ki jo je sklenil leta 2012, se je očitno podal v povsem drugačne vode, trenutno mu zaradi sodelovanja s kalabrijsko mafijo 'Ndrangheta grozi zaporna kazen. Iaquinta je eden izmed 140 obtoženih, ki jih bremenijo zaradi nelegalnih poslov v povezavi z najnevarnejšo mafijo na svetu. V procesu so na zatožni klopi tudi novinarji, lokalni politiki in podjetniki. 

'Ndrangheta je sodelovala pri obnovi objektov, ki jih je v pokrajini Emilia-Romagna leta 2012 prizadel hud potres, pri tem pa so izginjali kupi denarja. Če je prej slovela po prodaji drog in orožja, se je po potresih močno vključila tudi v projekte obnove in s tem v gradbeništvo.

Poleg nekdanjega nogometaša je nečednih poslov osumljen tudi njegov oče. Vincenzu grozi šest let zapora, njegovemu očetu Giuseppeju pa kar 19, saj naj bi bil eden glavnih akterjev pri finančnih nepravilnostih in tudi član Ndranghete. Nogometaš je že pred časom dejal, da je nedolžen. "Saj niti točno ne vem, kaj ta Ndrangheta je," je v začetku marca 2016 za italijanske medije dejal nekdanji napadalec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.