Šport > Nogomet
23 ogledov

Svetovni prvak član mafije?

Vincenzo Iaquinta gol zadetek veselje proslavljanje slavje proslava Žurnal24 main
V Italiji se začenjata dva nova odmevna procesa proti mafiji.

Odmevna tudi zaradi obtožencev, saj bosta na zatožni klopi nekdanji župan Rima Gianni Alemanno in nekdanji svetovni prvak z italijansko nogometno reprezentanco iz leta 2006 Vincenzo Iaquinta.

V Italiji je mafija del vsakdana in vsi so prepričani, da je vpletena v vse večje posle od javnih naročil do svetovne razstave 2015 in zavarovanja Benetk pred poplavami ter da kljub številnim uspehom policije in pravosodja ostaja rak rana italijanske družbe. Pripadniki mafije prihajajo iz vseh slojev družbe, ime nogometnega svetovnega prvaka pa je izjema.

Predvsem zaradi mafije in vpletenosti vseh družbenih slojev Italija velja za eno od držav z največjo korupcijo. Na lestvici nevladne organizacije Transparency International je na 61. mestu med Omanom in Lesotom.

Skupaj s 140 soobtoženimi Iaquinta na sodišču v Reggio Emilii čaka na začetek procesa, v katerem obtoženim očitajo sodelovanje s kalabrijsko Ndrangheto.

V procesu proti Iaquinti in 140 soobtoženim, med drugimi so na zatožni klopi novinarji, lokalni politiki in podjetniki, je glavni očitek kršenje zakonov, ki urejajo posedovanje orožja. Še hujše so obtožbe na račun Iaquintovega očeta Giuseppeja, ki naj z mafijo ne bi le sodeloval, ampak naj bi bil tudi član Ndranghete. Nogometaš sam pravi, da je nedolžen. "Saj niti točno ne vem, kaj ta Ndrangheta je," je v začetku marca za italijanske medije dejal nekdanji napadalec.

Na severu močna prisotnost od 2012

Ndragheta je na severu Italije močno dejavna predvsem od rušilnih potresov 2012 dalje. Če je prej slovela po prodaji drog in orožja, se je po potresih močno vključila tudi v projekte obnove in s tem v gradbeništvo.

A tudi ta proces, v katerem ne gre za člane mafije, ampak za ljudi, ki naj bi z njo sodelovali, bo po prepričanju italijanskih medijev vnovič le popravljal posledice kaznivih dejanj, ne pa vzrokov stanja v italijanski družbi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.