Šport > Nogomet
85 ogledov

Nasveti za vse, ki greste na SP

Korač v Južni Afriki svetuje plačevanje s kreditnimi karticami. (Foto: Saša Desp Žurnal24 main
Objavljamo drugi del intervjuja z Markom Koračem, ki že leta živi v Južni Afriki. Preberite, kaj svetuje vsem tistim, ki greste letos na SP v nogometu, ki bo državo temeljito spremenilo.

Svetujem plačevanje s kreditnimi karticami, bančni sistem je namreč zelo slabo urejen in drag.
Marko Korač
G. Korač, kaj svetujete slovenskim navijačem, ki se odpravljajo na SP?
Naj si čim prej priskrbijo vstopnice, čim prej rezervirajo notranje lete, dokler je karte še mogoče dobiti po ugodni ceni, in naj si že zdaj najdejo ustrezen prostor za prenočišče. Le nekaj kilometrov stran od velikih mest obstajajo fantastične plaže, naj se torej obisk prvenstva skombinira z dopustom. In nenazadnje, naj si ne pozabijo urediti vizuma. Naj si Slovenci belijo glavo z logistiko, ne pa s strahovi pred kriminalom. Prepričan sem, da se jih bo v Južnoafriško Republiko veliko vrnilo vsaj na počitnice. Edina slaba stran je termin svetovnega prvenstva, ker se boste junija v ne preveč toplem morju bolj težko kopal − morje ima 17 ºC.

Nočno življenje?
Obstaja, vendar se jaz tja ne grem znoret. JAR je država, kamor se večina Evropejcev pride postit od vseh stvari, s katerimi so nasičeni doma. Tu mislim na televizijo in zlasti hitrost življenja. Branje, tek, ukvarjanje s seboj, pogovarjanje z lokalnimi prebivalci, navsezadnje delavci okoli hiše ... To so stvari, ki me zanimajo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kako je urejen bančni sistem?
Svetujem plačevanje s kreditnimi karticami, bančni sistem je namreč zelo slabo urejen in drag. Menjava vam bo vzela skoraj 10 % provizije, ko to vrnete, ste spet ob 10 %, tako da pomembnih plačil vsekakor ne izvršujte z gotovino. Nasploh ni dobro imeti veliko gotovine pri sebi. Prav tako odsvetujem jemanje ameriških dolarjev. Najbolje je menjati iz evrov v rande, prednjači pa naj uporaba bankomatov.

Boste v času prvenstva prisotni tam?
Dvomim. Obstaja možnost, da pridem zaradi gostov, sem pa na voljo za kakršenkoli nasvet glede prizorišč, saj sem verjetno edini Slovenec, ki je videl vseh osem mest v manj kot enem letu.

Ste se že povezali z vodilnimi možmi NZS?
Ponudil sem jim pomoč, imam pa občutek, da imajo ob vsej evforiji ob naši uvrstitvi tja kar nekoliko preveč samozavesti. Odgovornim me je predstavil častni konzul JAR-a v Sloveniji, gospod Janez Pergar. Mislim, da bodo stvari dobro izpeljali, bodo pa gotovo naleteli na kakšno presenečenje. Še preden je prišlo do žreba, sem reprezentanci svetoval, naj si za bazo priprav izberejo okolico Port Elizabetha. Z izbiro Johannesburga so se odločili pokazati moč Slovenije, izbrali so si zelo dober hotel.

Slovenija bo zelo težko pridobila toliko, kot je Južnoafriška republika izgubila z neuvrstitvijo Rusije.
Marko Korač
Kaj bi Sloveniji, poleg seveda dobrega rezultata, še lahko koristilo v smislu promocije države?
Ugotavljam, da bo Slovenija zelo težko pridobila toliko, kot je Južnoafriška republika izgubila z neuvrstitvijo Rusije. Ti bi namreč pripeljali s seboj ogromno turistov, ogromno Abramovičev, torej bogatih ljudi, kar je seveda ekonomski minus za JAR. Iz vidika promocije Slovenije pa takole − vem, da bo zveza organizirala neki sprejem, bojda je Slovenija dobila dobrega honorarnega konzula, ki se je identificiral s to vlogo, si celo kupil stanovanje v Ljubljani. Mislim, da bi Slovenija morala na tem trgu napraviti turistični preboj, saj tam živi ogromno bogatih temnopoltih ljudi, ki so začeli potovati in jim bo počasi začelo zmanjkovati idej, kateri del Evrope obiskati naslednjič. Največja atrakcija za Južnoafričane je sneg! Od tega ima Slovenija lahko korist. Prav tako je smotrno prodati kakšen slovenski izdelek, da se ga tam prodaja, ker jih je kriza praktično zaobšla.

Kot velik poznavalec države gotovo veste, kam bi turiste peljali, kajne?
Osebno bi si zelo želel, da se Slovenci znebijo stereotipnega razmišljanja, češ da so JAR le Johannesburg, Capetown, Durban in večja mesta. Imate še toliko drugih nacionalnih parkov, golf igrišč, možnosti za srfanje, safari; lahko bi našteval v nedogled. Drži, imate dežele, ki imajo lepše morje, jezera, planine, ampak če gledamo na splošno, pa je JAR svetovni fenomen glede vsega. Zraven prištejte še dejstvo, da se tam s pol energije manj lahko uspe za več denarja.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kako je z notranjim prometom v državi?
Tu se mi zdi pomembno omeniti, da ni več izposoj avtomobilov. Kot sem slišal, naj bi družba Emirates za prvenstvo državi posodila 200 letal, ne vem pa, kako se bodo gibale cene. Če nimaš svojega avtomobila, si zelo hendikepiran. Za razliko od Nemčije tu ni vlakov, kar se bo še kako poznalo. Podjetniki so začeli voziti z večjimi kombiji za približno 20 oseb. Še ena zanimivost − v JAR ljudje štopajo z navzdol obrnjenim palcem. Med mesti je promet slabo organiziran. Sicer imajo avtobuse, ampak če pride naenkrat 50 tisoč ljudi, si težko predstavljam, kaj se lahko zgodi. Organizatorji se očitno zanašajo na teh 200 najetih letal, ki naj bi vozila na 15 minut. Bojim se, da bodo cene leta zrasle iz sedanjih 60 evrov na 400 evrov za polet, česar pa si vsi obiskovalci ne bodo mogli privoščiti. Znotraj mest bodo obiskovalcem na voljo taksiji in avtobusi, v večini mest so položili tlakovce in preuredili središča.

Se je država zelo zadolžila za izgradnjo vse potrebne infrastrukture?
Čas največje gospodarske krize so Južnoafričani prebrodili z javnimi deli, ker so bili prisiljeni graditi pločnike, avtobusne postaje, prenoviti hotele. Ko bo ekonomija zajadrala dalje, bodo oni le še malo stopili na plin in sledil bo razcvet. Če to v roku desetih let ne bo ena izmed top 5 destinacij na svetu, potem je s to državo res nekaj hudo narobe!

Prepričan sem, da se jih bo v Južnoafriško republiko veliko vrnilo vsaj na počitnice.
Marko Korač
Sodeč po vaših besedah, bo nogometno prvenstvo temeljito spremenilo državo.
Absolutno, v organizacijo sta vpletena dva milijona ljudi. Upam in verjamem, da bodo ukinili vizum še za Slovaško in Slovenijo, ki sta edini državi EU, poleg novih članic, s tem hendikepom. Naučili se bodo tudi, da je treba prevetriti bančni sistem. Že pred svetovnim prvenstvom bodo najbrž dobili novega ponudnika medmrežnih storitev, ki bo cenejši, mobilna telefonija naj bi padla za 30 %. To je bila že pred prvenstvom neizmerno lepa dežela z naravnimi bogastvi, čistim zrakom, naravnimi znamenitostmi, prijaznimi ljudmi in ekonomskim potencialom. Edino, kar mogoče Južno Afriko še zmeraj tare, so notranji spori, ostalina burskih vojn. Če greste v gostilno, so Angleži na eni strani, Buri na drugi strani lokala. Vendar to gledanje izpod čela že počasi izginja, zlasti med mladimi.

Boste na prvenstvu za koga poleg Slovenije še posebej stiskali pesti?
Imam se za nogometnega analfabeta. Moram reči, da sem našo uvrstitev na svetovno prvenstvo pospremil bolj iz psihološko-sociološkega vidika. To, kar je z odločnostjo storila ena tako majhna nacija, se mi je zdelo krasno. Če bodo naši nogometaši igrali tako kot proti Rusom, znajo presnenetiti, zmagati verjetno ne morejo, upam pa vsaj na to, da se ne bodo skregali. Z uvrstitvijo v osmino finala bodo naredili ogromno za promocijo države v svetu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.