Šport > Nogomet
24 ogledov

Navijači lahko za Vilanovo žalujejo na Camp Nouu

Tito Vilanova EPA
V 46. letu starosti je bitko z zahrbtno boleznijo izgubil Tito Vilanova, nekdanji trener Barcelone in pomočnik Pepa Guardiole, ki je julija 2013 odstopil s položaja, da bi se posvetil zdravljenju raka obušesne slinavke.

Le nekaj ur po nujni operaciji je v bolnišnici v Barceloni umrl bivši trener katalonskega velikana Tito Vilanova. Star je bil 45 let, pred dvema letoma pa so mu zdravniki diagnosticirali raka obušesne slinavke. Vilanovo so v četrtek sprejeli v bolnišnico zaradi črevesnih težav, povezanih z razvojem bolezni. Pod nujno so ga v petek operirali, danes popoldan pa je izgubil najpomembnejšo bitko v življenju.

Vilanova je trener Barcelone postal julija 2012 po odhodu Pepa Guardiole. Čeprav je podpisal dvoletno pogodbo, je moral julija 2013 zaradi zdravstvenih težav zapustiti trenerski stolček. Ko je bil prvi trener Barcelone, je postal prvak Španije in s svojo ekipo osvojil rekordnih 100 točk.

Njegova trenerska kariera se je začela v B ekipi Barcelone, kot igralec pa je bil Vilanova član Barcelone od 1988 do 1990. Igral je tudi za Celto, Badajoz, Mallorco in Elche.

Predsednik Barcelona Josep Maria Bartomeu je v četrtek potrdil, da se Vilanova ''bojuje za svoje življenje'', nekdanji španski nogometaš pa je poslednjo bitko izgubil v petkovih popoldanskih urah. Vilanovi so raka obušesne slinavke prvič diagnosticirali novembra 2011, leto kasneje se je bolezen ponovila. Decembra 2012 je prestal operacijo, njegovo mesto pa je začasno zasedel njegov pomočnik Jordi Roura.

Marca 2013 se je iz New Yorka vrnil v Barcelono in Blaugrano vodil do naslova španskega prvaka. Zdravstvene težave so se v naslednjih mesecih še stopnjevale, zato je Španec julija 2013 nepričakovano odstopil s položaja, na katerem ga je nasledil Argentinec Gerardo Martino.

barcelona twitter | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter


Vilanova bo ostal simbol poguma in herojstva, piše spletni portal Goal.com. Skupaj z Guardiolo sta tvorila najudarnejši trenerski dvojec na planetu in se z zlatimi črkami zapisala v zgodovino španskega nogometa. ''Tito Vilanova nam je lahko vsem v vzor. Tito je nogometna ikona. Hvala za vse, kar si nas naučil. Počivaj v miru,'' je sporočil Bartomeu.

Uradna izjava Barcelone

''Nogometni klub Barcelona z veliko žalostjo sporoča, da nas je v 46. letu starosti danes zapustil Francesc 'Tito' Vilanova i Bayo (17/09/1965-Barcelona, 25/04/2014). Preminil je danes popoldan po težki bolezni, ki ga je pestila od leta 2011. Klub izreka iskrene sožalje družini, ki se jim v času žalovanja pridružujejo člani Barcelone in navijači po vsem svetu ter preostanek nogometnega in športnega sveta. Družina Vilanova je zaprosila, da spoštujete njihovo zasebnost. Barcelona bo odprla prostor na glavni tribuni Camp Noua, kjer bodo lahko ljudje izrekli sožalje in izkazali sočutje do pokojnega Tita Vilanove. Klub bo v kratkem oznanil, kdaj bo prostor odprt in ostale podrobnosti verskega obreda, ki bo v prihodnjih dneh,'' je v izjavi zapisal španski nogometni velikan.

tito vilanova | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 1
  • Avatar roksa
    roksa 20:19 25.april 2014.

    Hvala ti za vse, kar si naredil za Barcelono in nogomet.Počivaj v miru, Tito Vilanova.