Šport > Nogomet
24 ogledov

Nemci pokazali svoj pravi obraz

Miroslav Klose Reuters
Nemci so na krilih Miroslava Kloseja na prijateljskem srečanju s 3:0 odpravili Nizozemce. Urugvajci so v Rimu z 1:0 odpravili Italijane. Iker Casillas rekorder po šteilu nastopov za špansko reprezentanco. Brazilci so v Dohi z 2:0 premagali Egipt. Ob dvakratnem strelcu Jonasu Oliveiri je bil v središču pozornosti tudi Ahmed Hassan, ki je odigral 178. reprezentančno tekmo.

Nemci so po petkovem remiju proti Ukrajini (3:3) proti Nizozemcem pokazali svoj pravi obraz in jih odpravili z visokih 3:0. Tekma, ki je bila vse prej kot prijateljska, je bila praktično odločena že po prvem polčasu. Nemce je že v 15. minuti v vodstvo popoeljal Thomas Müller, Miroslav Klose je enajst minut vodstvo podvojil. Zadnji žebelj v krsto Nizozemske je v 66. minuti zabil Mesut Özil.

Prvo ime srečanja je bil izkušeni Klose, ki je zabil en zadetek in sodeloval v akcijah za preostala dva. Kaj lahko pa bi zabil še kakšen zadetek. Klose je za elf zabil že 63 golov in ga od legendarnega Gerda Müllerja in najboljšega strelca Nemčije vseh časov loči le še pet golov.

Urugvaj je na olimpijskem stadionu v Rimu s hitrim zadetkom Sebastiana Fernandeza v tretji minuti z 1:0 odpravil Italijane. Gostje so nastopili brez Luisa Suareza in Diega Forlana, a kljub temu upravičili status ene najmočnejših južnoameriških reprezentanc. Italijani so po prejetem zadetku prevladovali na igrišče, vendar poti do mreže Urugvaja niso našli.

Anglija je na Wembleyju proti Švedski prišla do šeste letošnje zmage in tako ob treh remijih v letošnjem letu sploh ne pozna poraza. Odločilni zadetek je zabil Majstorović, ki je zatresel lastno mrežo. Angleži so imeli pobudo, njihova zmaga pa ni bili vprašljiva niti za trenutek. Francozi in Belgijci so se na Stade de Franceu razšli brez zadetkov.

Aktulani svetovni prvaki Španci so se brez zmagovalca razšli s Kostariko (2:2). Domači so v prvem polčasu povedli z 2:0 in vodili vse do 83. minute, ko je izid znižal David Silva. V 90. minuti pa je poraz furije preprečil David Villa. Vratar Iker Casillas je vpisal že 127. reprezentanči nastop za Španijo, s čimer je na vrhu večne lestvice prehitel legendarnega Andonija Zubizarreto.

Braziliji zmaga, Hassanu rekord

Jonas Oliveira je dosegel dva gola na prijateljski nogometni tekmi v Dohi (39. in 59.). Brazilija je z 2:0 premagala Egipt, ki ga je vodil nekdanji selektor ZDA Bob Bradley, srečanje pa je zaznamoval Ahmed Hassan. Slednji je v igro vstopil v 73. minuti in izenačil svetovni rekord po številu uradnih tekem za državno nogometno reprezentanco.

Hassan je odigral 178. tekmo in se na vrhu lestvice izenačil z Mohammadom Al-Deayeaom iz Savdske Arabije. "Zelo sem zadovoljen, ker sem dosegel ta mejnik. Tega ne bi zmogel brez izjemnih dosežkov soigralcev tako na reprezentančni kot tudi na klubski ravni," je dejal Hassan.

Egipt je pod trenerskim vodstvom Hassana Shehata trikrat zapored osvojil afriški pokal, ni pa se mu uspelo uvrstiti na naslednji zaključni turnir tega najprestižnejšega tekmovanja na črni celini.

Bob Bradley je na klopi Egipta od septembra letos, pred tem pa je bil od leta 2006 do julija letos selektor ZDA. Odpustili so ga po porazu v finalu pokala CONCACAF, kjer je ekipa ZDA izgubila z Mehiko (2:4). Selektor ZDA potem je postal nekdanji nemški zvezdnik Jürgen Klinsmann. Izkupiček od tekme na katarskem stadionu Al Rayyan je bil namenjen za lačne v Somaliji.

Honduras boljši od Srbije

Srbska nogometna reprezentanca je na gostovanju v Latinski Ameriki doživela dva poraza. Po neuspehu v kvalifikacijah za nogometno EP, ki bo leta 2012 na Poljskem in v Ukrajini, so srbski reprezentanti odigrali prijateljski tekmi onstran Atlantika. Najprej jih je z 2:0 premagala Mehika, nato pa še Honduras (2:0). Oba zadetka na sinočnji tekmi v kraju San Pedro Sula je prispeval napadalec izbrane vrste Hondurasa Jerry Bengtson v prvem polčasu. Prvi gol je zabil v četrti minuti, drugega pa v 29. minuti.

Prijateljske tekme:

Egipt : Brazilija 0:2 (0:1)
Jonas (39, 59)

Honduras : Srbija 2:0 (2:0)
Bengtson (4, 29)

Makedonija : Albanija 0:0

Slovenija : ZDA 2:3 (1:3)
Matavž (26, 61); Buddle (9), Dempsey (41), Altidore (43/11-m)

Ukrajina : Avstrija 2:1(1:0)
Milevskij (18), Dević (91); Kušer (71/ag)

Danska : Finska 2:1 (0:1)
Agger (57), Bendtner (59); Jeremenko (18)

Luksemburg : Švica 0:1 (0:1)
Xhaka (9)

Grčija : Romunija 1:3 (1:1)
Karagounis (34); Torje (16), Tanase (61), Chipciu (81)

Poljska : Madžarska 2:1 (1:0)
Brozek (36), Vanzczak (86/ag); Priskin (79)

Nemčija : Nizozemska 3:0 (2:0)
Müller (15), Klose (26), Özil (66)

Italija : Urugvaj 0:1 (0:1)
Fernandez (3)
RK: Pereira (81/Urugvaj)

Anglija : Švedska 1:0 (1:0)
Majstorović (22/ag)

Francija : Belgija 0:0

Kostarika : Španija 2:2 (2:0)
Brenes (31), Campbell (44); Silva (83), Villa (90)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.