Šport > Nogomet
15 ogledov

Nemški stroj želi zmleti še Brazilijo

Joachim Low Loew Löw selektor veselje gol zadetek proslava proslavljanje Reuters
Čeprav so evropski nogometni klubi avgustovske prijateljske reprezentančne tekme označili za veliko neumnost, pa bodo danes ljubitelji nogometa prišli na svoj račun. V Stuttgartu Nemčija gosti Brazilijo, v Bariju pa Italija Španijo.

Navijači nemške reprezentance, ki so v hipu razgrabili 54 tisoč vstopnic za prijateljsko tekmo z Brazilijo, že nestrpno čakajo, da napolnijo stadion v Stuttgartu.

Elf se bo po šestih letih spet pomeril s cariocami, ki v Nemčijo prihajajo z močno zasedbo, a s slabo popotnico, saj so na Copi America proti Paragvaju izpadli že v četrtfinalu. Brazilci, ki so s petimi naslovi svetovnega prvaka najuspešnejša reprezentanca na svetu (nazadnje so bili najboljši na svetu leta 2002), bodo gostili SP leta 2014, zato so za njih pripravljalne tekme ključnega pomena.

Selektor Mano Menezes, ki za tekmo v Stuttgartu pripravlja nekatere spremembe, Maicona bo zamenjal zvezdnik Barcelone Dani Alves, pred obračunom z Nemci pravi: "To bo idealen test za naše nogometaše, ki morajo dozoreti. Glede na to, da ne bomo igrali v kvalifikacijah za domači SP, bomo morali te tekme nadomestiti s prijateljskimi. Izbirali bomo le najmočnejše nasprotnike."

Na drugi strani bo z močnim testom lahko zadovoljen tudi njegov nasprotnik, nemški selektor Joachim Löw, ki je z elfom v kvalifikacijah za EP 2012 nanizal kar sedem zaporednih zmag. Löw je napovedal, da bo v ogenj poslal vzhajajočega zvezdnika nemškega nogometa 19-letnega igralca sredine igrišča in člana nemškega prvaka Borussie iz Dortmunda Maria Gotzeja. "Sedem mest v enajsterici je zasedenih, štiri pa so še odprta. Spremembe bodo, Gotze pa ima velike možnosti, da dobi priložnost od prve minute," pravi selektor trikratnih svetovnih prvakov.

Italijani po skalp svetovnih prvakov
Na drugem koncu Evrope, v Bariju, se bosta srečala stara znanca, Italija, svetovni prvak iz leta 2006, in aktualni svetovni prvak Španija. Selektor naših zahodnih sosedov, ki vodijo v "slovenski" kvalifikacijski skupini za EP leta 2012, Cesare Prandeli, pred tekmo napoveduje, da bo v prvo enajsterico uvrstil Antonia Cassano, ki je doma prav iz Barija, s sedenjem na klopi pa se bo moral sprijazniti muhasti zvezdnik Manchester Cityja Mario Balotelli.

"S Cassanom ob Giuseppeju Rossiju nasprotniku ne bomo dovolili prevlade pred svojim golom. Antonio se zaveda, za kako pomembno tekmo gre, za povrh vsega pa ga bodo gledali domači navijači," razmišlja Prandeli.

Španci na jug Italije prihajajo optimistični, saj je prav četrtfinalna zmaga na EP 2008 proti azzurom pomenila preobrat v njihovih glavah, od takrat naprej pa nizajo uspeh za uspehom. "Zmaga v četrtfinalu EP 2008 proti Italiji nam je odprla vrata do evropskega in svetovnega naslova," pravi vratar furije Iker Casillas, ki tokrat v reprezentanci ne bo mogel računati na pomoč poškodovanih Sergia Ramosa in Xavija, a dodaja: "Moramo igrati 200-odstotno in demonstrirati svojo moč. Pokazati moramo, zakaj smo svetovni prvaki."

Sredine prijateljske tekme:
20.45 Ljubljana: Slovenija - Belgija
12.30 Sapporo: Japonska - Južna Koreja
17.00 Baku: Azerbajdžan - Makedonija
17.00 Moskva: Rusija - Srbija
18.00 Kaunas: Litva - Armenija
19.00 Harkov: Ukrajina - Švedska
19.00 Minsk: Belorusija - Bolgarija
19.00 Ciper - Moldavija
19.35 Riga: Latvija - Finska
19.45 Madžarska - Islandija
20.00 Oslo: Norveška - Češka
20.15 Vaduz: Liechtenstein - Švica
20.30 Celovec: Avstrija - Slovaška
20.30 Lubin: Poljska - Gruzija
20.30 Carigrad: Turčija - Estonija
20.45 Bukarešta: Romunija - Argentina
20.45 Cardiff: Wales - Avstralija
20.45 Stuttgart: Nemčija - Brazilija
21.00 Dublin: Irska - Hrvaška
22.00 Faro: Portugalska - Luksemburg
20.00 Tirana: Albanija - Črna gora
20.45 Bari: Italija - Španija
20.45 Glasgow: Škotska - Danska
21.00 Sarajevo: Bosna - Grčija
13.35 Hefei: Kitajska - Jamajka
19.30 Ženeva: Slonokoščena obala - Izrael
21.00 Montpellier: Francija - Čile
23.55 Honduras - Peru
23.55 Philadelphia: ZDA - Mehika
Teheran: Iran - Venezuela

* - Prijateljski obračun med Anglijo in Nizozemsko, ki bi moral biti na Wembleyju, je bil zaradi nemirov v Londonu odpovedan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.