Šport > Nogomet
1036 ogledov

Nepopisna žalost na ulicah Buenos Airesa, Neaplja ...

1/23
Epa
Ob smrti nogometnega velikana Diega Armana Maradone je ulice Buenos Airesa in Neaplja preplavilo na tisoče žalujočih navijačev.

Nepregledne množice nogometnih navijačev so sinoči na ulicah argentinske prestolnice in Neaplja, kjer ima pokojni Diego Armando Maradona status božanstva, žalovalo za športno ikono. Solze so tekle v potokih.

Predsednik Argentije Alberto Fernandez je po smrti 60-letnega Maradone, za katerega je bil usoden zastoj srca, razglasil tridnevno žalovanje. "Danes je zelo žalosten dan za vse Argentince," je za televizijo TyC ob smrti Maradone povedal predsednik in dodal: "Diego je predstavljal Argentino v svetu, nas pa napolnil z veseljem, česar mu nikoli ne bomo mogli poplačati." 

maradona Nogometni bog Šport Umrl je Diego Maradona

V Nepalju so v čast nekdanjega nogometašasa danes zaprli vse šolo, predednik kluba Aurelio De Laurentis pa je celo dejal, da razmišlja o spremembi imena stadiona San Paolo, ki bi ga lahko preimenoval v Maradona Stadium.

Pred kultnim stadionom v Neaplju se je sinoči zbrala ogromno skupina žalujočih navijačev, ki se je Maradoni poklonila z odlaganjem šalov, sveč, fotografij, dresov, cvetja in drugih spominkov.

 | Avtor: Epa Epa

Množice ljudi so preplavile tudi ulice Buenos Airesa, gneča se je vila na ulicah njegovega rodnega kraja ter bližnje La Plate, kjer je pred smrtjo opravljal vlogo tehničnega direktorja v klubu Gimnasia y Esgrima.

 | Avtor: Epa Epa
Žalujejo tudi pri Boci Juniors. Navijači pred slovitim stadionom Bombonera, ki ga je soustvaril arhitekt slovenskih korenin Viktor Sulčič, množično prižigajo sveče in tam polagajo cvetje. "Bil je legenda in zelo ga bomo pogrešali," je za televizijo TN povedala ena od žalujočih, drugi je pristavil: "Za nas je to hud udarec. Bil je najboljši nogometaš vseh časov. Takšnega ne bo nikoli več."

Tudi pred stadionom zadnjega kluba, ki ga je vodil, so se v sredo zbrali navijači, da se poslovijo od nogometaša. "Imeli smo srečo. Usoda nam je podarila njegove zadnje mesece v naši sredini," je enega od navijačev povzela argentinska televizija. Za številne Argentince pa je Maradona s svojimi vragolijami na nogometnih zelenicah tako ali tako večna legenda, nesmrten.

Maradoni so se poklonili tudi številni velikani nogometnega sveta, kot so Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Pelé, Aleksander ČeferinMichel Platini in številni drugi.

diego maradona Svet žaluje Šport Ganljivi zapisi Messija, Ronalda, Čeferina, Peléja ...

John Motson, komentator tekem svetovnega prvenstva 1986, na katerem je Argentina osvojila naslov prvaka, potem ko je Maradona v četrtfinalu dosegel dva morda celo najslavnejša zadetka v zgodovini, je za talkSPORT dejal: "To je res žalostno. Vedel sem, da njegovo zdravstveno stanje ni najboljše, a me je vseeno zelo šokiralo. Komentiral sem tekmo Argentine in Belgije (polfinale SP 1986, op. a). Zabil je dva fantastična gola. Sicer nista tako legendarna kot njegova 'božja roka' v četrtfinalu proti Angliji, ki jo je takratni selektor Bobby Robson opisal kot 'prekleti čudež'. Diego je bil na igrišču res sposoben čudežev. Eden od velikanov moje generacije. Kam ga uvrščamo? Imamo Johana Cruyffa, Peléja, Bobbyja Charltona in Maradono."

 | Avtor: Epa Epa

Od danes dalje se bodo navijači od Maradone lahko uradno poslovili v vladni palači Casa Rosada. Gre za čast, ki je nazadnje pred desetletjem pripadla nekdaj priljubljenemu predsedniku Nestorju Kirchnerju. S težavami pa se upadajo predvsem oblasti, saj pričakujejo, da se bo v času pandemije koronavirusa od nogometne legende v metropoli ob Srebrni reki poslovilo kar milijon ljudi.

Maradona je umrl v sredo v domači hiši v Tigreju za posledicami zastoja srca. Reševalci mu niso znali več pomagati in vsi poskusi oživljanja so bili zaman. A to je bila le zadnja od zdravstvenih težav nekdanjega nogometaša, ki so ga pred 14 dnevi po krvavitvi v možganih izpustili iz bolnišnice.

 | Avtor: Epa Epa
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.