Šport > Nogomet
13 ogledov

Nesrečni tudi s Srečkom: "Izgubili smo vse"

Slovenija Islandija Stožice kvalifikacije za SP 2014 Novaković Ljubijankić Saša Despot
Po prvih 45 minutah tekme v Stožicah je vse kazalo na to, da bo Milivoje Novaković svoj povratek v reprezentančnem dresu izpeljal sanjsko, saj je z izvrstnim golom Slovenjo popeljal v vodstvo proti Islandiji. Toda otočani so se vrnili in z dvema fantastičnima zadetkoma Gylfija Sigurdssona bolj kot ne pokopali slovenske upe po odhodu v Brazilijo.

"Razočaranje je. Raje ne bi zadel, in da bi zmagali, a tako pač je v nogometu," je po tekmi v Stožicah povedal Milivoje Novaković. Napadalec, ki se je vse od povratka v reprezentanco večinoma izmikal sedmi sili, je kot v svojih najboljših časih umirjeno in s primerno dozo kritičnosti odgovarjal kot za stavo in potrdil namigovanja, da je na Japonskem doživel renesanso v vseh pogledih.

"Mislim, da smo prvi polčas zelo dobro odigrali in imeli več priložnosti. Ampak v drugem polčasu smo po menjavi (Valterja) Birse malce padli in dobili smo dva gola ... Takšna, kot bi zadeli na loteriji. Ampak to se zgodi. Fantje so dali maksimum, moramo pač delati, zdaj smo v neki fazi, lahko rečemo v krizi, ampak na to moramo gledati pozitivno in iz tega vzeti pozitivne stvari, delati naprej. Vem, da ima ta reprezentanca potencial in vem, da bomo izplavali iz tega," je nadaljeval član Omije Ardije.

"Potencial imamo povsod - saj vidimo, da imamo mlade fante, vidimo, da se dokazujejo v tujini. Seveda moramo takim fantom pomagati in seveda potrebujejo veliko minutaže. Ko jo bodo imeli, bodo prišli tudi rezultati. Vsi igralci smo dali maksimum in vzdušje ni ravno rožnato in veselo, ampak smo profesionalci in moramo znati sprejeti tudi poraze ter iti naprej. Mislim, da ta reprezentanca ima potencial in moramo delati in delati in delati, druge ni."

Samo borbenost ne bo dovolj

Novaković, ki je na svoji prvi tekmi po lastnoročni upokojitvi in slovesu od slovenskega dresa po koncu kvalifikacij za Euro 2012, na svojem "drugem debiju" zabil tudi prvi gol, še ni želel dokončno prečrtati možnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Braziliji leta 2014. Poudaril je, da ga zdaj s soigralci čaka veliko dela.

Slovenija Islandija Stožice kvalifikacije za SP 2014 Novaković Brečko | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Če smo zdaj dokončno prečrtali Brazilijo? Nič nismo prečrtali. Ni se nam potrebno z ničemer več obremenjevati, moramo gledati le še na Slovenijo in nase, da se izboljšamo in najdemo našo igro, ki smo jo imeli. Seveda je to pogoj, da igramo všečen nogomet, borbenost mislim, da ni dovolj. Moramo najti našo igro, ki jo zelo, zelo pogrešamo. Zdaj moramo videti kdo je za in kdo ni. Jaz mislim, da so fantje z glavami vsi pri reprezentanci, zato nam ne preostane nič drugega kot delo, delo in delo," je še povedal Novaković.

"Čutil sem nek pozitiven pritisk (ob povratku, op. a.), ampak hvaležen sem vsem, da so me poklicali. Imel sem lep razgovor s selektorjem in vidiva se v isti luči - da lahko z izkušnjami pomagamo tem mladim fantom. Če igram ali ne igram, je to selektorjeva odločitev. Hočem biti zraven in dokler igram v klubu in dokler bom pripravljen lahko pomagam. Veseli me, da so me lepo sprejeli tudi navijači in mislim, da so navijali skozi vseh 90 minut in tudi po koncu tekme. Videlo se je, da se fantje trudijo in borijo, zato moramo v teh trenutkih stati za reprezentanco."

Kurtić: "Če bi streljal stokrat, Sigurdsson ne bi zadel"

Za nepoboljšljivega optimista se je po tekmi označil vezist Jasmin Kurtić in upravičil svoj naziv. Vezist Palerma je bil med vidnejšimi posamezniki slovenske reprezentance, ki je tekmo začela s tremi osrednjimi vezisti (poleg Kurtića še Renejem Krhinom in Aleksandrom Radosavljevićem), Kurtić pa je za nekaj miniatur, prodorov in strelov od daleč dobil več aplavzov.

"Zdaj moramo trenirati, delati in gledati naprej. Naslednja je spet Islandija in mislim, da jo bomo 'gor' premagali. Jaz mislim, da so imeli danes srečo, da so dali dva gola," je bil po tekmi odločen Dolenjec. "Danes lahko v vseh fazam rečem, da smo odigrali zelo dobro tekmo. Zgodil se nam je padec koncentracije v zadnjih 20 metrih in to bomo pač morali popraviti in natrenirati, potem pa bomo videli, kam nas bo to odneslo."

Kurtić je nadaljeval z besedami, da gostje sploh ne bi "smeli" zmagati, in da otočani razen zadetkov praktično niso storili ničesar. Strelec dveh izjemnih golov Gylfi Sigurdsson kljub nesporni kakovosti po menju Kurtića takšnega prostega strela ne bi uspel izvesti niti v stotih naslednjih poskusih.

"Islandija danes ne bi smela zmagati. Zdaj ne moremo govoriti, da je Islandija močnejša reprezentanca kot kaže lestvica Fife ali ne vem kaj ... Islandija danes ni naredila nič, iskreno povedano. Uspela sta jim dva strela na gol ... Prvi gol - če mu daš stokrat, da strelja po golu, ga ne bo zadel! Pač ga je, v gol sta šli dve pomembni žogi in zmagali so. Takšen je nogomet, žoga je okrogla. Jaz sem še vedno optimističen. Vem, da sem zelo veliko garal, da sem prišel do tega kluba, ki je Palermo, in do reprezentance. Jaz nikoli ne obupam, jaz grem vedno z glavo gor in z glavo naprej, ker po vsakem dežju vzide sonce," je prepričan Kurtić.

"Majster" Sigurdsson navdušil Ilića

Še eno  dobro tekmo v zadnji vrsti je odigral Branko Ilić, ki ga je selektor Srečko Katanec več kot očitno postavil na igralni položaj, kjer lahko pokaže največ. In tudi je - z nekaj prestreženimi podajami v zadnjem hipu, zanesljivim in hladnokrvnim reševanjem situacij brez zganjanja panike je Ilić še okrepil svojo kandidaturo za pribočnika kapetanu Boštjanu Cesarju.

"Mislim, da smo tekmo zelo dobro začeli, dali smo gol, kar je bilo zelo pomembno," je po tekmi dejal Ilić. "Prvi polčas mislim, da smo odigrali brez napak, niti jim nismo dovolili, da bi si ustvarili kakšno priložnost. Potem pa drugi polčas - ne vem, dali so ta evrogol, a tudi mislim, da je na koncu nam malce zmanjkalo. Po mojem mnenju tudi nekaj več igre, da bi malce več držali žogo, čeprav na koncu mislim, da so oni iz treh priložnosti dali dva gola, čeprav prosti strel ni neka priložnost, a je ta igralec Sigurdsson 'majster' in je zadel tja, kjer se ne brani. Niti 'Sarma' ni mogel ubraniti."

Po mnenju trenutnega člana ciprskega Anorthosisa, to prepričanje pa so delili praktično vsi intervjuvani slovenski nogometaši, je tekmo prelomila prav mojstrovina zvezdnika Tottenhama, ki je zadel samo stičišče vratnice in prečke vratarja Samirja Handanovića.

"Po tem golu mislim, da smo hoteli malce prehitro želeli zabiti gol, da bi zmagali tekmo, ker smo videli, da lahko. Mislim, da smo mi boljša reprezentanca od Islandije, na koncu pa so oni dali dva gola, mi pa enega in kaj reči - oni so zmagali zasluženo. Težko bo. Imamo samo tri točke po petih tekmah. Jaz mislim, da je potrebno predvsem delati na igri za naprej. In ne glede na to, kdo bo igral, menim, da so tudi zelo dobre lastnosti, kar smo pokazali tudi proti Bosni. Potrebno je iti le z dvignjeno glavo naprej in, kot sem rekel, mislim, da ni bilo tako slabo. Ampak, če izgubiš 2:1, potem nimaš kaj ..." je še povedal Ilić.

Slovenija Islandija Stožice kvalifikacije za SP 2014 Kurtić | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Sreča tokrat na islandski strani

O "fenomenalnem" zadetku Sigurdssona je govoril tudi Valter Birsa, ki je po poškodbi gležnja tekmo prisilno zapustil kmalu po začetku drugega polčasa. Primorec je pohvalil tudi navijače, saj je v Stožicah žvižge, ki so bili stalnica po zadnjih nekaj porazih, zamenjal vsaj sramežljiv aplavz.

"Nismo se 'šparali' ali kaj podobnega. Konec koncev moram pohvaliti tudi publiko. Sicer ne vem, koliko jih je bilo, ampak ko po tekmi slišiš aplavze ... Tudi njim vsaka čast," je dejal Birsa. "Gleženj je slabo. Zateka mi, boli me, a tako je - včasih je potrebno potrpeti. Tisti gol, ki ga je dal SIgurdsson s prostega strela, je bil zares fenomenalen. Včasih je potrebno tudi nekaj sreče, danes pa je bila na njihovi strani."

Tekmo je ob klubskem soigralcu Novakoviću v konici napada začel Zlatan Ljubijankić, medtem ko ga je mladi Dejan Lazarević, ki so ga po seriji izvrstnih predstav v italijanski drugi ligi mnogi že videli kot adut iz selektorjevega rokava, zamenjal v drugem polčasu. Oba sta v porazu našla tudi veliko pozitivnega.

Novaković še vedno vrhunski napadalec

"Prisotno je razočaranje, kot je tudi normalno po vsaki izgubljeni tekmi. Mislim, da po tej še malce več, ker mislim, da si tega poraza nismo zaslužili, ampak pač takšen je nogomet in moramo gledati naprej. Tudi selektor nam je dal vzpodbudne besede in rekel, da je pač zadovoljen s pristopom in vsem drugim, kar je manjkalo je bil le rezultat," je podrobnost iz slačilnice razkril Ljubijankić.

"Preobrat je naredila mojstrovina Sigurdssona. Tukaj pač ni bilo nobene napake, zadel je mojstrsko, dobili so nekaj poleta, mi smo malce padli in zato je bil ta gol odločilen. Take stvari in mojstrovine tudi odločajo tekme in mislim, da je to danes odločilo. Mislim, da ste danes videli, da so res vsi igralci dali svoj maksimum, in da smo se borili za ta dres. Vsi si želimo, da bi bili rezultati boljši, vsako tekmo moramo le dati vse od sebe in verjamem, da bodo prišle tudi boljše igre in rezultati. Novaković? Meni ni dokazal ničesar, jaz sem že vedel, kako dober je. Še vedno je vrhunski napadalec."

Lazarević skupaj s Krhinom in rezervnim vratarjem Janom Oblakom že predstavlja zelo močen kontingent mlade reprezentance, ki vztrajno trka na vrata članske vrste, oziroma si jih je že na široko odprla. Po mnenju Lazarevića je Slovenija kljub porazu odigrala odlično tekmo in si poraza ni zaslužila.

Potrebno bo le poslušati selektorja

"Mislim, da smo odigrali odlično. Nismo si zaslužili poraza in mislim, da bi morali kaj več odnesti iz te tekme. Škoda. Praktično vedno smo imeli posest v nogah in škoda, da se ni izteklo tako, kot smo mi želeli. Mislim, da smo prevladovali vse do njihovega gola, potem se je tudi njim malce odprlo. Če ga ne bi dali, potem bi se tekma gotovo odvila drugače in zmagali bi," je po tekmi povedal Lazarević.

"Škoda, res. Zaslužili smo si, dali smo vse od sebe, igrali smo do konca. Mislim, da smo bili boljši. 'Desetka' je pač tako udaril s prostega in potem se je zanje vse dobro odvilo. Ampak nimamo kaj - moramo dati glave gor in iti naprej. Res smo odigrali super, samo tako naprej.
Seveda smo bili razočarani, saj veš, da si dal vse od sebe in se ni odvilo, kot bi se moglo. Res smo bili žalostni, ampak nimaš kaj, tudi to je del športa. Zdaj se ne smemo preveč obremenjevati, čim prej dvigniti in to je to. Moramo le graditi na tej igri, ki smo jo pokazali danes, ker mislim, da smo zares super odigrali. Moramo le poslušati selektorja in mislim, da bomo zares napredovali."

Komentarjev 2
  • ennanova 15:45 25.marec 2013.

    O Planici, slovenskem nogometu in razmišljanjuZakaj je v Sloveniji pomembno dobro skakati v Planici, biti Tina Maze, ne znamo pa igrati nogometa in misliti?http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/882-o-planici-slovenskem-nogometu-in-razmisljanju

  • pesjan 14:10 23.marec 2013.

    če ni pik tudi denarja -si ne zaslužite -