Šport > Nogomet
1582 ogledov

Bes in ogorčenje: "Absurdov je veliko, ukrepi neprimerni"

radenko mijatović Print Screen
Predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) je še enkrat opozoril na absurde in nesmisle glede prekinitve športnih aktivnosti v okviru aktualnih ukrepov v boju zoper epidemijo koronavirusa.

Prvi mož NZS Radenko Mijatović v Odmevih na RTV Sloveniji ostro kritiziral vladni odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov. NZS je tako kot vse druge športne panožne zveze morala prekiniti vsa tekmovanja pod svojim okriljem med 1. aprilom in vključno 11. aprilom.

Potem ko je snovalcem politike javno očital "nestrokovno in neprofesionalno obravnavo nogometa in športa nasploh", je v pogovoru z voditeljem Igorjem E. Bergantom podrobneje predstavil svoje stališče.

Vlada Aleš Hojs Nepopravljiva škoda Šport NZS ostro nad vlado: "Prizadeti in razočarani smo"

"Ne bi rekel, da je bil odziv zelo buren, bil pa je nujno potreben. Res je, da enajst dni ni veliko, če bi resnično govorili o 11 dneh. Gre pa za zaprtje in nezmožnost igranj za mlajšega kategorije, ki traja že več kot pol leta. V teh kategorijah čutimo izjemno velik osip. Po določenih raziskavah se več kot 30 odstotkov mladih ne vrača več v klube. V nižjerazrednih tekmovanjih tudi več kot 50 odstotkov. Vračajo se v prvoligaške klube in šole, ki so na najvišji ravni. Izguba v mlajših kategorijah je zelo velika. Smo edina oaza v Evropi, ki ima prvoligaški nogomet zaprt. Ne samo nogomet, ampak to velja tudi za druge športe," je dejal.

 | Avtor: Print Screen Print Screen

Ob poizvedbi, ali se je vlada pri sprejetju ukrepov sklicevala na uskladitev zdravstvene svetovalne skupine in športne stroke na pristojnem ministrstvu in ali so se pri tem posvetovali tudi s tistimi, ki jih je odločitev najbolj prizadela, je Mijatović odvrnil: "Glede ukrepov se ni nihče posvetoval, razen mogoče s svetovalno skupino. Na ministrstvu se z nami niso povetovali, tudi s strokovnim svetom tvega posveta ni bilo. Na nobeno naše vprašanje nismo dobili odgovora."

stadion reflektorji Izjema v Evropi Šport Ministrstvo odločno zavrnilo poziv športnikov

Ob tem je spomnil tudi na to, da so bili v času drugega vala zelo uspešni pri omejevanju širjenja okužbe. "Izpostavil bi, da smo že v času prvega zaprtja strogo izvajali vse protokole in ukrepe, prvenstvo pa smo končali brez okužbe. V jesenskem delu smo imeli v nekaterih klubih nekaj okužb, a vse skupaj ni bilo tako močno. Na EP U21 let smo v 12 dneh na štirih prizoriščih pri 2200 udeležencih imeli tri okužbe. Govorimo o varnem tekmovanju, ki upošteva vse ukrepe. Igra se na prostem. Okužbe so bile med tehničnim in ne tekmovalnim osebjem."

"Glede na te podatke ni potrebe po zapiranju športa. Če bi se zaprlo vse, bi bilo to lažje razumljivo, a se zdi, da sta le šport in šolstvo zaprta v celoti. Ostali smo brez možnosti vadbe in nadaljevanje prvenstva se bo zavleklo v poznejše termine. Če ne izpeljemo prvenstva, ne bomo imeli možnosti prijaviti ekip v evropska tekmovanja."

maska nogometna žoga Pandemija Šport Največje zveze na vlado naslovile protestno pismo

"Določene ekipe, ki igrajo regionalna tekmovanja, se lahko v okviru teh tekmovanj srečujejo. Krka in Olimpija se lahko srečata v ligi Aba, ne moreta pa se pomeriti v državnem prvenstvu. Absurdov je veliko in ukrepi so neprimerni."

Radenko Mijatović, predsednik NZS

Komentarjev 1
  • Ender3 13:56 03.april 2021.

    Če, so kje posledice korona krize nepomembe je to nogomet. Če mislijo, da je ta šport prevrednoten, je to dejstvo. !

Sorodne novice