Šport > Nogomet
61 ogledov

Nizozemcev ne bo na EP

Kvalifikacije za EP 2016, Nizozemska, Češka
1/5
EPA
Na zadnji dan rednih kvalifikacij za Evropsko prvenstvo v Franciji so se lahko nanj uspešno uvrstile Češka, Islandija, Turčija, Belgija, Wales, Italija in Hrvaška. Za udeležbo pa se bosta morali v dodatnih kvalifikacijah še boriti Norveška in Bosna in Hercegovina.

Z današnjimi tekmami so se končale kvalifikacije za nogometno evropsko prvenstvo 2016. Te so prinesle presenetljiv razplet, med drugim je nogometna velesila Nizozemska ostala brez uvrstitve na Euro 2016, kot najboljša tretjeuvrščena ekipa pa si je Francijo zagotovila Turčija. Ob njej je Hrvaška prav tako neposredno prišla na EP.

Hrvati so v skupini H z 1:0 zmagali na Malti, strelec je bil Ivan Perišić. Z enim očesom pa so spremljali dogajanje v Rimu, kjer je Italija gostila Norveško. Ta je dobro začela in povedla z 1:0. Če bi ostalo pri tem, bi Skandinavci napredovali na zaključni turnir. Toda Italijani so bili boljši tekmec in na koncu zmagali z 2:1 po golih Alessandra Florenzija in Graziana Pelleja ter norveške nogometaše spravili v dodatne kvalifikacije.

Turki pa so si EP zagotovili kot najboljša tretjeuvrščena reprezentanca kvalifikacij. V zadnjem krogu so z 1:0 premagali doslej vodilno Islandijo, Selcuk Inan je bil v 89. minuti edini strelec tekme. V skupini A je ob Islandiji napredovala še Češka, ki je v gosteh ugnala največje razočaranje kvalifikacij Nizozemsko. Končni izid je bil 3:2 v korist Čehov, ki so od 43. minute igrali z igralcem manj, svoj tretji gol za vodstvo s 3:0 pa so dosegli v 66. minuti, ko je lastno mrežo zatresel Robin van Persie.

Nocoj so bile na sporedu še tekme v skupini B, kjer je Belgija potrdila prvo mesto z zmago s 3:1 proti Izraelu, Dries Mertens, Kevin de Bruyne in Eden Hazard so bili strelci za domače. Wales je končal na drugem mestu, tokrat je z 2:0 ugnal Andoro, Aaron Ramsey in Gareth Bale sta bila avtorja zadetkov v drugem polčasu. Dodatne kvalifikacije pa si je kot tretja zagotovila Bosna in Hercegovina, ki je s 3:2 zmagala na Cipru. Dva gola za zmagovalce je dosegel Haris Medunjanin, enega pa Milan Djurić.

Udeleženke EP so tako ob gostiteljici Franciji še Avstrija, Anglija, Islandija, Češka, Severna Irska, Portugalska, branilka naslova Španija, Švica, Italija, Belgija, Wales, Albanija, Romunija, Nemčija, Poljska, Rusija, Slovaška, Hrvaška in Turčija.

V dodatnih kvalifikacijah pa bodo igrale Švedska, Slovenija, Ukrajina, Danska, Irska, Norveška, Madžarska in BiH. Žreb bo v nedeljo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.