Šport > Nogomet
20 ogledov

Nove aretacije pri Fifi

Sedež Fife EPA
Švicarske pravosodne oblasti so davi v Zürichu izpeljale novo racijo v okviru obsežne mednarodne preiskave korupcije v Mednarodni nogometni zvezi (Fifa). Aretirali so več kot 12 oseb, med njimi tudi več nogometnih funkcionarjev iz Latinske Amerike.

Aretiranim grozi vložitev obtožnic zaradi izsiljevanja, športnih goljufij in pranja denarja. Nova racija v mednarodni preiskavi korupcije v vrstah krovne svetovne nogometne organizacije je bila v istem luksuznem hotelu v Zürichu, Baur au Lac, v katerem so maja švicarski organi pregona v koordinaciji z ameriškimi pravosodnimi oblastmi izpeljali prvo odmevno veliko racijo v preiskavi finančnih nepravilnosti v vrstah svetovne nogometne zveze.

Švicarske oblasti so novo obširno kriminalistično preiskavo z aretacijami izpeljali tik pred zasedanjem vodilnih mož Fife, članov izvršilnega odbora, na katerem naj bi se pogovarjali o načrtovani reformi zveze, ki se sooča z največjo krizo in korupcijskim škandalom v svoji zgodovini.

Po podatkih švicarskih medijev sta med danes navsezgodaj aretiranima visoka predstavnika svetovne nogometne družine paragvajski predsednik južnoameriške nogometne zveze Conmebol Juan Angel Napout ter Alfredo Hawit iz Hondurasa, aktualni začasni predsednik Concacaf, nogometne zveze članic iz Severne in Srednje Amerike ter Karibov.

Zadnje aretacije v največjem škandalu, FifaGate, ki je do temeljev pretresel nogometni svet, so posledica utemeljenega suma, da so vpleteni odgovorni za podkupovanje, vredno več milijonov ameriških dolarjev.

Pod preiskavo zaradi obtožb, sicer ne v isti zadevi, sta se znašla tudi prva moža svetovnega in evropskega nogometa, predsednik Fife Sepp Blatter in predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Michel Platini zaradi spornega milijonskega izplačila Platiniju. Če se bodo obtožbe izkazale za resnične, Blatterju in Platiniju grozi dosmrtna izključitev iz nogometa, kar pomeni, da se Platini kot najresnejši kandidat ne bo mogel potegovati za Blatterjevega naslednika na položaju predsednika Fife na februarskem kongresu.

NY Times je citiral direktorja züriškega hotela, češ da so goste in hotelsko osebje prosili naj ob raciji zapustijo hotel zaradi "izrednih razmer". Blatter in Platini sicer nista tarči novega kroga preiskav nepravilnosti v nogometu. Preiskavo finančnih malverzacij v Fifi so sprožili onstran velike luže, kjer so v preiskavo vključeni tako ameriški zvezni preiskovalni urad FBI kot tudi ameriška finančna policija v sodelovanju z zveznim tožilstvom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.