Šport > Nogomet
43 ogledov

Nove in nore ideje predsednika Fife

Gianni Infantino EPA
Predsednik Fife Gianni Infantino in sodelavci si želijo svetovno prvenstvo z 48 reprezentancami.

V torek se bo Fifa spopadla s predlogi za širitev nogometnega svetovnega prvenstva. Na mizi sta dva predloga, da bi prvenstvo 2026, katerega prireditelj še ni znan, razširili na 40 ali pa celo 48 ekip. Predsednik Mednarodne nogometne zveze Gianni Infantino si želi prvenstvo z 48 reprezentancami, ki bi bile razdeljene v 16 skupin s tremi izbranimi vrstami. Številni so proti takšnemu predlogu.

Iz skupine bi napredovali najboljši ekipi in se z ostalimi prvo in drugovrščenimi že pomerili v izločilnih bojih. Ker je razumljivo, da bi lahko številne reprezentance v skupini osvojile enako število točk, bi Infantino in sodelavci ukinili tekme z neodločenim rezultatom. V primeru remija bi se zmagovalec odločal s streljanjem enajstmetrovk.

Pri Fifi si želijo tudi popolno globalizacijo, v ta namen pa bi jim prav prišla kandidatura Kitajske, ki v zadnjem času v nogomet vlaga velike vsote denarja. S tem naj bi Kitajci postali nogometna velesila. Fifa bi po ocenah z veliko razširitvijo udeleženk svetovnega prvenstva povečala svoj profit celo za milijardo dolarjev.

Predsednik nigerijske nogometne zveze Amaju Pinnick je že izjavil, da bi bilo veliko presenečenje, če Infantinov predlog o širitvi ne bi bil podprt.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.