Šport > Nogomet
259 ogledov

Novi trener Olimpije prepričan, da je prava izbira

Ilija Stolica Reševalni pas/Twitter
Slovenski nogometni prvak Olimpija je danes predstavila novega trenerja, ki je zamenjal Hrvata Igorja Bišćana.

Visoke ambicije kluba bo poizušal zadovoljiti 38-letni Srb Ilija Stolica, ki je doslej deloval pri Partizanu, Voždovcu, Vojvodini in mladi srbski reprezentanci, Olimpija pa bo za zdaj njegov največji izziv, na katerega naj bi bil pripravljen.

Kot je na uvodnem druženju z novinarji dejal srbski strokovnjak, je seznanjen z ambicijami predsednika kluba Milana Mandarića, njegovih pomočnikov in tudi navijačev Olimpije, pravi, da ve v kaj se spušča, velik izziv sprejema, a se ga ne boji.

Ilija Stolica Nov trener Šport Pri Olimpiji so se odločili za Srba

"Zagotovo je to moj največji izziv v karieri. Vem, kakšne ambicije ima predsednik, sam imam enake, tako da v pogovorih ni bilo težav. Vse informacije, ki sem jih imel o Olimpiji in slovenskem nogometu so se potrdile v razgovoru s predsednikom in mnogimi športnimi prijatelji, ki jih imam v Sloveniji. Po teh razgovorih niti v enem trenutku nisem dvomil, da je to prava pot za mene, verjamem pa, da tudi za Olimpijo. Komaj čakam, da jutri spoznam igralce, da se obrnemo k delu in uresničevanju visokih ambicij. Imamo osnove ekipe, ki jo bomo poskušali nadgraditi. Naslov državnih prvakov in pokalnih zmagovalcev ne bo lahko ubraniti, čaka nas tudi nastop v Evropi, kjer bodo pričakovanja večja kot v preteklosti," so bile uvodne besede nekdanjega nogometaša.

Stolica dobro ve, da bo njegova naloga poleg doseganja najvišjih rezultatom tudi izboljšanje igre, ki naj bi postala bolj napadalna, poleg tega pa tudi uveljavljanje mladih nogometašev. To je po besedah Mandarića manjkalo Biščanu, Stolica pa naj bi bil pravi človek, da to doseže.

"Moj stil igre je uveljavljen. Stremim k atraktivni, napadalni igri, moje ekipe imajo veliko posest žoge, odlikujejo jih agresivna igra po izgubi žoge. Statistični podatki Evropske nogometne zveze so pokazali, da je bil v času mojega vodenja Voždovac na 12. mestu po posesti žoge in na 19. mestu po odvzemu žoge na nasprotnikovi polovici. Od te svoje ideje ne bom dosti odstopal, verjamem, da bodo v tej ideji uživali tudi gledalci. Seveda pa bo to odvisno tudi od tipa igralcev, ki jih bom imel na razpolago," je dejal Stolica.

Srbski strokovnjak je dobro seznanjen o razmerah v slovenskem nogometu in tudi o Olimpiji. Ve, da obstajata dva kluba, ki izstopata, kot sam pravi, ga fascinira poštenost slovenske lige, ki je na presej višji ravni kot v Srbiji.

"To je bil najbrž celo moj glavni razlog, da sem prišel v Slovenijo. To, da lahko ena ekipa v zadnji minuti osvoji ali izgubi prvenstvo je nekaj odličnega. Ljudje v nogometu so me takoj očarali, z načinom dela, poštenostjo, zagnanostjo," je nad slovenskim nogometom očaran Srb.

Olimpijo je spoznal na zimskih pripravah s Turčijo, ker je z Vojvodino proti njej odigral prijateljsko tekmo, je tudi analiziral nekaj prejšnjih pripravljalnih tekem. Ko je prišlo do dogovora, pa si je s svojimi pomočniki že ogledal nekaj tekem prejšnjega prvenstva.

"Predvsem smo želeli spoznati igralski kader, da vidimo dobre stvari, jih zadržimo, spoznati smo morali tudi, v kateri smeri naj gremo, kaj moramo popraviti. Predsednik mi je pri tem veliko pomagal, zelo dragocene pa so bile tudi informacije Branka Ilića, s katerim sva sodelovala v Partizanu. On je bil tudi tisti, ki je veliko vplival na dejstvo, da sem sprejel ta izziv," je še en razlog svojega prihoda v Ljubljano izpostavil novi trener Olimpije.

Ilija Stolica | Avtor: SPS/NK Olimpija SPS/NK Olimpija

Stolica je zelo zadovoljen z razmerami za delo, kot edino slabost je omenil le pomanjkanje časa, ki ga ima na razpolago, da ekipo pripravi na začetek sezone. Zaenkrat niti ne ve, na koga bo lahko računal, saj je mnogo igralcev na izhodnih vratih, če bo kdo dejansko odšel, ga bo treba zamenjati. Svoje varovance bo bolje spoznal v sredo, ko bo na sporedu prvi trening.

"Zdaj me čaka niz sestankov in obdobje pogovorov ter odločitev v zvezi z igralskim kadrom. Ena stvar je videti igralce preko malega ekrana, nekaj povsem drugega pa jih je spoznati v trenažnem procesu, spoznati, kako odgovarjajo na moje zahteve. Ni pošteno niti govoriti o okrepitvah, če še ne poznam niti zdajšnje ekipe. Okrepitve pa bomo vsekakor iskali tudi upoštevajoč stil igre, ki ga želimo igrati. Strateške odločitve bomo v želji, da bi bili čim bolj močni, vodstveni kadri sprejemali skupaj," je napovedal Stolica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.