Šport > Nogomet
630 ogledov

O ukrepih: Šport je bil pozabljena panoga

Nk Nafta, NK Radomlje Profimedia
V nadaljevanje sezone so se podali z različnih položajev.

Medtem ko prvoligaške zelenice počivajo v času reprezentančnih aktivnosti, pa so se minuli konec tedna po dolgem premoru na zelenice vrnili slovenski drugoligaši. Ti so zaradi epidemije koronavirusa in sprejetih ukrepov prisilno počivali, na drugi del sezone pa so se morali pripravljati v povsem različnih pogojih. Takšnih, ki vsaj mečejo tudi senco na regularnost prvenstva.

Vladni odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov je namreč pravil, "da so treningi dovoljeni samo vrhunskim in poklicnim športnikom ter v starostnih kategorijah kadeti in mladinci za člane reprezentanc..." Za drugoligaško konkurenco je to pomenilo, da večina klubov ni smela opravljati skupinskih treningov, saj jih ima večji del pod pogodbo le nekaj nogometašev. Precej drugačno je bilo stanje pri na primer Nafti, Radomljah, Triglavu, kjer je v kadru precej več profesionalnih nogometašev. Nekateri klubi so se lahko tako v pavzi nemoteno pripravljali, drugi ne.

V posebni situaciji so se znašli pri velenjskem Rudarju, ki ima nekaj profesionalcev, a so jim mestne institucije v času koronavirusa za nekaj časa zaprle stadion. "Ob prekinitvi 2. lige so bili prekinjeni tudi treningi, ki so se nato nadaljevali s februarjem. Časa za pripravo na drugi del sezone je bilo malo, ampak večina klubov je v podobni situaciji, ki pa nikakor ni idealna," so sporočili iz velenjskega kluba.

"Trenirali nismo od 15 oktobra 2020 pa do 16. februarja 2021, to je dolge štiri mesece. Pred pričetkom nadaljevanje prvenstva smo imeli tako na voljo pet tednov za pripravo ekipe," pa nam je povedal predsednik ND Beltinci Janez Breznik, s podbnimi težavami so se ukvarjali pri NK Krško: "V zimskem prestopnem roku je bilo v ekipi kar nekaj sprememb, dodatno je težave povzročala omejitev treniranja, ki se je sprostila na zadnji dan prestopnega roka, tako da smo s treningi pričeli šele po 15. februarju."

NK Krško | Avtor: NK Krško NK Krško

"V času popolne prekinitve nismo skupinsko trenirali, saj nam to ni bilo dovoljeno. Spoštovali smo ukrepe, čeprav se z njimi nismo strinjali. Igralci so dobili programe za individualno delo doma," pa so o treningih dejali pri Dobu, ki pa je kljub pomanjkanju skupinskih vadb po prvi tekmi nadaljevanja skočil na drugo mesto lestvice, prvi so njihovi sosedi iz Radomelj.

Prav vsi omenjeni klubi so se zaradi epidemije znašli v finančno nezavidljivem položaju. "Tako, kot v vseh drugih klubih, oziroma v vsem športu je  bil izpad dohodka tudi pri nas kar velik, saj kar nekaj sponzorjev in donatorjev ni moglo več pomagati. Naj omenim, da jih povsem razumemo, saj morajo najprej poskrbeti za svoje zaposlene. Tudi na račun vstopnine smo bili kar precej prikrajšani. Kolikor se je dalo smo varčevali na vseh področjih, je pa res , da kar nekaj časa nismo smeli trenirati in s tem v zvezi so tudi stroški bili nekoliko zmanjšani," je situacijo v svojem klubu pojasnil Breznik.

"Glede na nastale razmere je bila ustanovljena delovna skupina, ki je zagovarjala interese vseh klubov v 2.slovenski nogometni ligi. Tako je bil sprejet sklep, da se bo prvenstvo nadaljevalo v skrajšani obliki in sicer bomo odigrali še tri kroge jesenskega dela prvenstva, potem pa se bo liga razdelila na dva dela in sicer  na ligo za prvaka (prvih 8 uvrščenih ekip) in ligo za obstanek v 2.SNL (ekipe uvrščene od 8. do 16. mesta). Tako bomo dejansko odigrali še 10. krogov," je Breznik spregovoril še o spremenjenem formatu tekmovanja.

Ivo Kuzma | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi pri Dobu so izgubili nekaj pokroviteljev. "Definitivno je klub v finančnem deficitu, saj nam pomanjkanje gledalcev ter odhod manjših sponzorjev predstavlja izpad prihodka v klubski blagajni. Točnega zneska še ne moremo podati, sigurno pa ni majhen. Pozitivna stran epidemije pa je večja povezanost članov kluba."

"Finančni izpad je bil precejšen, saj so se prihodki pravzaprav zaustavili. Treningi so bili prekinjeni oziroma smo trenirali na daljavo, prekinjene so bile tudi lige, kar je pomenilo izpad prihodkov z naslova vstopnic. Posledice bomo sanirali še nekaj časa in iskreno upamo, da se takšna situacija ne ponovi," pravijo pri Rudarju.

In kako zadovoljni so z ravnanjem pristojnih organov v času krize? "Žal ne moremo biti zadovoljni z ukrepi, saj je bil šport dobesedno pozabljena panoga," menijo v NK Dob.

"Ukrepi so, kakršni so in tu smo odvisni od navodil pristojnih. Kar se tiče sodelovanja z Nogometno zvezo Slovenije smo v začetku marca zvezi poslali obširen dopis, v katerem smo izpostavili nujnost izvedbe tekmovanj nižjih starostnih kategorij, saj tekme pravo merilo napredka mladih nogometašev. V dopisu smo predstavili tudi različne scenarije in načine, kako bi se lahko letošnja sezona nadaljevala tudi za mlajše selekcije. Upamo, da bomo skozi intenziven dialog in sodelovanje našli način, kako zagotoviti igranje tekem tudi našim talentiranim mladim nogometašem," pa so nam odgovorili pri Rudarju.

 

2. SNL | Avtor: NZS NZS

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.