Šport > Nogomet
860 ogledov

Obeta se revolucija na področju sistema VAR

Tehnologija VAR Epa
Fifa preučuje vse možnosti za enostavnejši in cenejši VAR.

Posebna delovna skupina pri Mednarodni nogometni zvezi (Fifa) za inovacije in odličnost je pripravila rešitve za vpeljavo poenostavljenega in cenejšega modela videotehnologije VAR, ki bi lahko imel veliko širšo uporabo kot danes, je v torek sporočila Fifa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po štirih sestankih in izmenjavi izkušenj o dosedanji uporabi VAR ter predstavitvi rezultatov raziskav in testiranj bo delovna skupina krovne svetovne federacije njenemu Mednarodnemu odboru za nogometna pravila (IFAB) predstavila predlog za nadaljnje korake pri uporabi preprostejše oblike VAR.

Tehnologija VAR | Avtor: Profimedia Profimedia

Ena od tem, o katerih je razpravljala delovna skupina, je bil razvoj polavtomatske tehnologije preverjanja, ali je nogometaš v prepovedanem položaju, kar bi poenostavilo postopek preverjanja v najbolj kočljivih in zagatnih položajih in ga naredila čim bolj učinkovitega.

"Po prvi predstavitvi možnosti novega sistema so tri tehnološka podjetja izrazila pripravljenost za prehod na naslednjo stopnjo razvoja že v začetku prihodnjega leta," je zapisala FIFA.

Tehnologija VAR | Avtor: Profimedia Profimedia

Naslednja faza vključuje razvoj algoritmov in izboljšanje vizualizacije primerov pri težkih odločitvah, povezanih s pravilom določanja prepovedanega položaja.

Številne odločitve VAR, sprejete v zadnjih tednih, zlasti v angleški premier ligi, so naletele na številne in ostre kritike, saj so bili goli, za katere je velika večina menila, da so povsem pravilni, razveljavljeni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice