Šport > Nogomet
319 ogledov

Čeferin pozval Fifo: "To je treba spremeniti!"

aleksander čeferin Profimedia
Posebej problematični se Čeferinu zdijo sodniki, ki ocenjujejo položaje delov telesa.

Aleksander Čeferin, predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa), je Mednarodno nogometno zvezo (Fifa) oz. njenega predsednika Giannija Infantina v pismu pozval k prilagoditvi pravil pri igranju z roko v kazenskem prostoru, poroča agencija AP. Čeferin si želi svobodnejše sodniške presoje pri dosojanju enajstmetrovk in preprečitev nepravičnih kazni.

Čeferin je Infantina prosil, naj na novembrskih sestankih Fife razmislijo, da bi sodnikom dovolili, da sami presodijo, ali je igralec igral z roko namerno ali ne, ne da se pri tem dosledno držijo pravil.

Čeferinovo posredovanje je prišlo po množici enajstmetrovk, ki so jih sodniki piskali v zadnjem času, čeprav so igralci igrali z roko nehote, potem ko jih je žoga zadela v iztegnjeno ali dvignjeno roko.

Aleksander Čeferin, Gianni Infantino COVID-19 Šport Prvi mož svetovnega nogometa zbolel

"Poskus natančne analize primerov je povzročil številne nepravične odločitve. Pravila povzročajo frustracije in nelagodje," naj bi v pismu zapisal Čeferin. "Duh igre je treba ves čas ohranjati. Verjamem, da se lahko vrnemo k nekdanjemu pravilu, ki je sodnikom dovoljeval več svobode pri odločitvah," je še zapisal Čeferin.

"Dokaj pogosto se zgodi, da žoga nenamerno udari v roko igralcev, toda očitno je, da se sodniki držijo, kar so jim naročili, dvomljivi položaji pa kdaj tudi odločajo o končnem rezultatu," meni Čeferin in dodaja: "Uporaba VAR na številnih tekmovanjih je preprosto povečala težavo in prisilila sodnike in medije, da se strogo držijo nekaterih reči, ki naj bi bile sicer pravilne, a so lahko tudi krivične."

Aleksander Čeferin, Gianni Infantino | Avtor: Profimedia Profimedia

"Roke so del telesa, ki se potrebne za ohranitev telesnega ravnotežja, uspeh posameznih akcij in izogibanja poškodbam. Obstaja veliko dokazov, da so branilci danes prisiljeni zavzeti nenaravne položaje, da bi se izognili tveganju igranja z roko," je še zapisal prvi človek Uefe, ki meni, da bi lahko zakone hitro spremenili. "Ni sramotno priznati, da včasih odločitve, ki so sprejete v dobro, ne dosežejo svojih ciljev in bi jih bilo treba vnovič preučiti," je prepričan vplivni Slovenec.

Pismo je Infantinu poslal 27. oktobra, najbrž pa bi bil primeren tudi po sredinih tekmah Lige prvakov. Dvomljivi enajstmetrovki, pri katerih igralec ni imel prav nobene namere igranja z roko, sta se zgodili na tekmah Chelsea - Rennes (3:0) in RB Leipzig - PSG (2:1).

Uefa kljub vodenju največjega klubskega tekmovanja na svetu, Lige prvakov, in vodenju najbolj priljubljenih domačih lig nima nobene besede pri odločanju o pravilnikih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice