Šport > Nogomet
1990 ogledov

Čeferinu in kolegom zavrela kri, pri Uefi udarili po mizi

Epa
V angleških medijih poročajo o naraščajočih težnjah po oblikovanju novega elitnega formata za potrebe evropskega klubskega nogometa.

Znova se krepijo zamisli o oblikovanju tako imenovane evropske nogometne superlige. Idejam, s katerimi bi z novim zaprtim formatom tekmovanja prevzeli primat ligi prvakov, o njih poročata britanska medija BBC in The Guardian, pa glasno nasprotuje Evropska nogometna zveza (Uefa), ki jo vodi Slovenec Aleksander Čeferin.

Britanski mediji so razkrili, da naj bi nekateri angleški velikani, tudi Liverpool in Manchester United, že bili v pogovorih za prestop v takšno ligo, ki pa bo težko uresničljiva, saj v evropskih zvezah takšnim ligam, ki bi nastale po vzoru severnoameriških profesionalnih lig, niso naklonjeni.

Vnovična obuditev idej za zaprto ligo najboljših klubov je sprožila odziv Uefe, ki je s posebno izjavo še enkrat izrazila nasprotovanje tovrstnim zamislim.

aleksander čeferin Negotovost Šport Čeferin priznal, da so možne velike spremembe

"Predsednik Uefe je že večkrat jasno poudaril, da Uefa močno nasprotuje takšni ligi. Načela solidarnosti, kvalifikacij in tudi izpada ter odprtih lig so elementi, o katerih ni pogajanj. Zaradi njih evropski nogomet deluje, zato je liga prvakov najboljše tekmovanje na svetu. V Uefi in klubih si prizadevamo okrepiti tekmovanje, ki ga ne more uničiti liga desetih, dvanajstih ali celo 24 klubov, ki bi sčasoma postalo dolgočasno," se glasi sporočilo krovne nogometne zveze na celini.

premier liga | Avtor: Epa Epa
Neimenovani viri so za britansko radiotelevizijo razkrili, da bi bil proračun nove evropske premier lige težak kar 4,6 milijarde funtov (pet milijard evrov). Viri so za BBC povedali, da so razprave še vedno v zgodnji fazi, vendar naj bi načrt vključeval zamenjavo lige prvakov z novo obliko. Notranji poznavalci te industrije, navaja BBC, so potrdili pogovore, v katerih naj bi sodelovala ameriška investicijska banka JP Morgan.

Za načrtom stoji peterica najbogatejših angleških prvoligaških klubov, ki so se obrnili na več kot 12 moštev iz Anglije, Francije, Nemčije, Italije in Španije za začetek pogajanj o ustanovitvi tekmovanja. Toda pred projektom naj bi bila še "dolga pot" in dogovor "se morda ne bo zgodil", dodaja BBC.

Britanski mediji še pišejo, da bi se v evropski super premier ligi merilo 18 ekip, pri čemer bi se najboljši udarili v play-offu, da bi določili skupnega zmagovalca. V te pogovore naj bi bila vključena tudi mednarodna nogometna federacija Fifa.

Prejšnji teden so klubi elitne angleške nogometne lige, premier lige, soglasno zavrnili načrt drastičnih sprememb v angleškem klubskem nogometu, tako imenovan Project Big Picture. Po predlogih tega načrta bi število klubov v najboljši angleški ligi z 20 zmanjšali na 18, obenem pa bi ukinili ligaški pokal (EFL Cup in Community Shield).

Kevin Miles, izvršni direktor Združenja nogometnih navijačev, je dejal, da ideja o oblikovanju evropske superlige kaže, da so milijarderji, ki so lastniki klubov, popolnoma izgubili nadzor nad sabo, češ da "lastnikom ni mar angleški nogomet, ampak jih vodi izključno njihov lasten pohlep".

Predsednik španske lige Javier Tebas pa je bil še bolj kritičen: "Avtorji te ideje, če resnično obstajajo, ker je dejansko nihče ne brani, ne kažejo le popolnega nepoznavanja organizacije in običajev evropskega in svetovnega nogometa, temveč tudi resno nepoznavanje trga avdiovizualnih pravic."

"Takšen projekt bi pomenil resno gospodarsko škodo organizatorjem samim in tistim subjektom, ki ga financirajo, če sploh obstajajo, ker nikoli niso uradni. Ti skrivni projekti so videti dobro le, če so pripravljeni v lokalu ob petih zjutraj," je bil slikovit Tebas, poroča BBC.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.