Šport > Nogomet
368 ogledov

Olimpiji se uradno opravičili, na derbiju z Mariborom je bila oškodovana

Maribor : Olimpija Instagram/Albert Riera
Podjetje, ki skrbi za sistem prepovedanega položaja, je priznalo napako na derbiju.

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je v ponedeljek zvečer na spletni strani zapisala, da je v 22. krogu Prve lige Telemach na derbiju med Mariborom in Olimpije prišlo do napake sistema za določanje prepovedanega položaja. Ob tem je priložilo tudi pisno opravičilo podjetja Hawk-Eye Innovations, ki skrbi za ta sistem.

Maribor je tretji večni derbi v sezoni dobil z 2:0 in zaostanek za vodilno Olimpijo zmanjšal na 12 točk. Takoimenovano "sokolje oko" je po zapisu angleškega podjetja odpovedalo le v 79. minuti večnega derbija.

Olimpijin nogometaš Aldair je takrat v nadaljevanju akcije ob podaji v kazenskem prostoru Martina Milca zadel v roko. Glavni sodnik David Šmajc ni dosodil enajstmetrovke, sistem pa je nato po ogledu posnetka nepravilno določil prepovedani položaj pred igranjem z roko. Posledično nadaljevanja akcije Šmajc ni pogledal.

"V 79. minuti tekme je prišlo do napake pri določanju linij prepovedanega položaja, kar je posledica nepopolne kalibracije linij prepovedanega položaja na relevantni kameri ponudnika tehnologije Hawk-Eye," je NZS zapisala v izjavi.

"To je danes po opravljeni analizi dogodka potrdil uradni ponudnik Var-tehnologije Hawk-Eye, ki sicer zagotavlja svoje storitve na največjih tekmovanjih pod okriljem Fife in Uefe ter v najmočnejših evropskih ligah," so še zapisali iz krovne zveze.

Hawk-Eye se je za nastalo napako iskreno opravičil NZS, vodstvu tekmovanja ter obema kluboma in obenem zagotovil, da bo vzroke za napako temeljito analiziral in storil vse, da se v bodoče tovrstne težave ne bodo več ponovile, je še dodala NZS.

Glede napake se je na družbenih omrežjih oglasil tudi trener Olimpije Albert Riera. Španec je okrcal sistem za določanje prepovedanega položaja in ob tem priložil fotografijo spornega trenutka.

"Sodniki so ljudje (vsi delamo napake), toda ali ni prišel Var v nogomet, da bi pomagal pri odločitvah?" je zapisal na Instagramu, spodaj pa pripisal, "zelo ravna črta" pod fotografijo domnevnega prepovedanega položaja.

Kasneje je objavil še eno fotografijo ter zraven pripisal: "Da pojasnimo, pritožbe ne letijo na sodnika tekme, temveč na ljudi, ki s pomočjo sistema VAR ne zna potegniti ravne črte."

Maribor : Olimpija | Avtor: Instagram/Albert Riera Instagram/Albert Riera

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.