Šport > Nogomet
6 ogledov

Pep svari: "Barça ni nepremagljiva!"

Trening pred tekmo evropskega superpokala Barcelona-Porto
1/12
EPA
Zmagovalca lanskoletne Lige prvakov in Evropske lige, FC Barcelona in FC Porto, se bosta nocoj v Monte Carlu udarila za prvo evropsko lovoriko nove sezone. Osvojeni superpokal v kneževini bi bila že neverjetna 12. lovorika za Barço od leta 2007, a trener Josep Guardiola svari: "Vsaka ekipa nas lahko premaga!" Lionel Messi bo lovil edini preostali zadetek, ki se mu v bogati karieri še vedno izmika. Na dosedanjih dveh tekmah evropskega superpokala namreč (še) ni zadel.

Barcelona je v lanski sezoni spet pokorila tako domačo kot evropsko konkurenco, saj je še četrtič v zgodovini osvojila Ligo prvakov, na tekmah španske lige pa je izgubila le dve od 38 tekem. Najboljša ekipa v zgodovini? Tako so se spraševali mnogi nogometni navdušenci, odgovor pa bomo verjetno dobili šele desetletja (ali stoletje) kasneje. Kakorkoli že, Barça se bo na petkovi tekmi proti FC Portu za evropski superpokal potegovala že za svojo 12. veliko lovoriko od leta 2007.

"Kot prvo – nismo nepremagljivi. Vsaka ekipa nas lahko premaga. Dobivamo veliko komplimentov, ker smo osvojili enajst lovorik v zadnjih štirih sezonah," je namige o nepremagljivosti, ki so prišle kar s strani Portovega trenerja Vitorja Pereire, zavrnil njegov kolega na katalonski klopi Josep Guardiola. "Ampak bolj kot si uspešen, bolj postane težko in nasprotniki si te vedno bolj želijo premagati. Poskušamo pozabiti na preteklost. Najbolj pomembna tekma je vedno tista, ki prihaja, zato se poskušamo osredotočiti in pripraviti igralce, da svetu pokažejo, da še vedno imajo željo."

Trenutno moštvo Kataloncev naj bi že davno tega preseglo tisto, v katerem je na začetku 90. let igral Guardiola. Tako imenovani Dream Team z Ronaldom Koemanom, Romariem, Michaelom Laudrupom in drugimi je leta 1992 resda osvojil težko pričakovano prvo evropsko krono za klub, toda zdajšnja doma vzgojena generacija z Lionelom Messijem se vseeno zdi nedotakljiva. "Vedno sem imel škandalozno dobre ekipe. Pozabljamo, da je prejšnja ekipa osvojila tri naslove, ekipa pred njo pa šest, tako da ne moremo reči, da je bilo eno moštvo boljše od drugega. Trenutna ekipa mora to dokazati na igrišču. Odločila bo zgodovina. Potrudili se bomo po najboljših močeh, potem pa bodo ljudje lahko sodili, če jim je všeč ali ne," je še pristavil Guardiola.

Pereira: "Barça najboljša ekipa, kar sem jih kdaj videl!"

Naslednik Andréja Villasa-Boasa na klopi portugalskih prvakov bo imel težko nalogo ponoviti uspehe naslednika Joséja Mourinha, ki so ga izstrelili na klop Chelseaja. Vitor Pereira je pred petkovo tekmo Barcelono opisal kot najboljšo ekipo, kar jih je kdaj videl, Kataloncem pa se bo po robu postavil brez enega junakov lanske sezone, Kolumbijca Falcaa, ki je pred kratkim odšel k Atlético Madridu.

"Osvojili so prvenstvo brez izgubljene tekme – poglejte njihovo statistiko, brezhibni so," je z občudovanjem do Porta nadaljeval Guardiola, Pereira pa mu ni ostal dolžan: "Sem ne prihajamo le za to, da bi gledali, kako Barça igra. Tukaj smo zasluženo, potem ko smo lani osvojili Evropsko ligo, in tukaj smo, da bi osvojili superpokal. Seveda je Barço težko premagati, toda verjamem v igralce, ki jih imam na voljo, in v taktiko, ki sem jo izdelal. Upajmo, da nam bo pomagala do zmage."

Evropski superpokal, Monte Carlo, stadion Louisa II:

Ob 20.45:
FC Barcelona – FC Porto

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.