Šport > Nogomet
20 ogledov

Planica je poklon nogometu

Slovenija Islandija Stožice kvalifikacije za SP 2014 Čeferin Saša Despot
Predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin je ob koncu leta izpostavil izgradnjo nacionalnega nogometnega centra. Žalosti ga, da država pri tem ni nič pomagala.
"Kar zadeva pridobitve NZS v letu 2015, sem izjemno zadovoljen predvsem z dvema stvarema. Z nakupom deleža v Športni loteriji, kar je pomembno tako s finančnega kot simbolnega vidika, saj v glavnem Športna loterija, če lahko tako rečem, deluje izključno v zvezi z nogometom. Še bolj pa sem vesel postavitve nacionalnega trening centra na Brdu, ki je prečudovit. Mnoge generacije nogometašev, tako mladih kot članskih, bodo tukaj trenirale in postajale boljše in boljše," je ob oceni leta 2015 dejal predsednik NZS Aleksander Čeferin.
 
Nato pa se je obregnil ob državno (ne)pomoč: "V zvezi s tem ne morem mimo dejstva, da nam ta center zavidajo praktično vse evropske države, vsi naši kolegi. Hkrati pa mi njim zavidamo, da so vsem pri gradnji pomagale države s sredstvi, naša Republika Slovenija pa ni našla niti evra za pomoč pri izgradnji našega nogometnega centra, torej centra za šport, ki ima registriranih več kot 45.000 igralcev in več kot 35.000 otrok."
 

Prepričan je, da te njegove komentarje slišijo ustrezne instance, a pravi, da si ne dela utvar, da si jih kdo žene k srcu. O tem, kako komentira izgradnjo nordijskega centra v Planici, kjer je država pomagala, pa je povedal: "Tudi njim privoščim dober center, vesel sem, da je nastala. Država pa ni le precej pomagala, ampak ga v celoti postavila. S tem ni nič narobe. Celo vesel sem, ker je pravzaprav nordijski center Planica poseben poklon nogometu. Namreč v doskočišču so naredili nogometno igrišče, kar je še en znak, kateri šport je prvi na svetu."

Za ta šport bodo z novim trening centrom pridobili igralci, vprašanje pa se postavlja, kako se bo center (finančno) vzdrževal. Čeferin je prepričan, da s tem - glede na zanimanje iz tujine - ne bo težav. O konkretnih imenih še ni želel govoriti.

"Ena največjih reprezentanc, ki bo igrala na Euru 2016, se zanima, da bi se pri nas pripravljala na EP. Zanimanje obstaja tudi pri veliko klubih, tako vrhunskih evropskih kot arabskih. Mislim, da se center ne bo le vzdrževal oziroma kril stroškov, ampak bomo s tem še nekaj zaslužili. Hkrati bomo pomagali državi polniti hotel na Brdu, ki sicer nima velike zasedenosti. Torej, prepričan sem, da bo center zgodba o uspehu ne le s strokovnega, temveč tudi s poslovnega vidika," poudarja prvi mož NZS.

Ta se je zazrl tudi v leto 2016, ko se med drugim začnejo članske kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2018. "Vedno si želim, da se uvrstimo na veliko tekmovanje. Imamo težko skupino, sem pa prepričan, da z vsemi lahko igramo. Pokazali smo že, da z Anglijo lahko igramo, lahko igramo s Škoti, Slovaki, še bolj pa z Malto in Litvo. Ničesar nočem napovedovati, ampak borili se bomo in upajmo, da bo čim več uspeha," je bil diplomatski Čeferin.

Tako držo je zavzel tudi pri vprašanju, kdo bodo junijski tekmeci Slovenije na prijateljskih obračunih. "Z veseljem bi povedal, če bi imeli že kaj podpisano. Mislim pa, da boste zelo pozitivno presenečeni za tisto tekmo ali celo dve v juniju. Dve zelo, zelo veliki reprezentanci se zanimata. Jaz bi igral obe tekmi, ampak nisem prepričan, če bo selektor navdušen. Če ne bo, bomo pa igrali eno, pri tem mora pač stroka odločati," je zaključil Čeferin. Znano je že, da se bo Slovenija marca v Kopru merila z Makedonijo, v Belfastu pa s Severno Irsko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.