Šport > Nogomet
189 ogledov

Po 40 letih do zmage

Tunizija
Tunizijska nogometna reprezentanca je v 3. krogu svetovnega prvenstva v Rusiji v Saransku premagala Panamo z 2:1 (0:1). Obe ekipi sta s tem končali tekmovanje. Iz skupine G sta se v osmino finala prebili Anglija in Belgija. Na današnji medsebojni tekmi v Kaliningradu so Belgijci ugnali Angleže z 1:0 (0:0).

V Kaliningradu sta se pomerili ekipi, ki sta igrali le za prvo mesto v skupini, saj sta obe v prvih dveh partijah zabeležili zmagi. Tretjo si je zagotovila Belgija, pa s tem tudi verjetno nekoliko težjo pot v nadaljevanju SP.

Tekmo, ki so jo sodili slovenski sodniki na čelu z Damirjem Skomino, so začeli številni igralci na obeh straneh, ki doslej na SP niso imeli veliko priložnosti za igro. Kljub temu je bilo na igrišču od 22 igralcev začetnih postav kar 15 takih, ki si kruh služijo v angleški premier ligi. Igra pa v prvem delu ni postregla s kakšnim večjim razburjenjem.

Skomina | Avtor: Profimedia Profimedia

Angleži so več poskušali, a jalovo, Belgijci pa so bili nekoliko nevarnejši, posebej Youri Tielemans, ko je streljal nekaj metrov stran od kazenskega prostora, Jordan Pickford pa se je moral z visokim skokom zelo potruditi, da je žogo preko prečke spravil v kot. Tudi Marouane Fellaini je imel podoben položaj, ko je usmeril žogo proti vratom tekmecev, ki so žogo odbili iz bližine golove črte.

Adnan Januzaj je dobrih pet minut po začetku drugega polčasa, ki je kazal na podobno mrtvilo kot je večinoma potekal prvi, prišel sam v kazenski prostor in tam ni naletel na kakšno pretirano željo Angležev, da bi ga ovirali, zato je neoviran streljal in zadel levi zgornji kot vrat tekmecev, česar kljub pravemu panterskemu skoku Pickford ni mogel zaustaviti.

Januzaj | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi v nadaljnjih petih minutah je bilo skupaj več zanimive igre kot v celotnih prvih 45 minutah, pa tudi bolj agresivna je bila igra angleške zasedbe, kar je s počeno arkado že šest minut po zadetku občutil Thomas Vermaelen.

Marcus Rashford je v 66. minuti ušel zanki za prepovedan položaj in se sam znašel pred vratarjem Belgije Thibautom Courtoisom, ki pa je njegov strel ubranil. Potem pa se je tekma vrnila v tirnice s prvega polčasa z redkimi poskusi za doseganje zadetka.

Dries Mertens je v 89. minuti, tri minute po vstopu v igro, ostro sprožil z 20 metrov in Pickford se je moral znova izkazati, v sodnikovem dodatku pa je Fellaini zadel zunanji del mreže za konec skupinskega dela SP.

Januzaj | Avtor: Profimedia Profimedia

V "nepomembnem" boju odpisanih ekip v skupini G so tunizijski nogometaši pokazali malenkost več. Po 40 letih so spet zmagali na mundialu in tako se domov vračajo vsaj s tolažilno nagrado. Panami na prvem SP ni uspelo priti do zmage.

V prvem polčasu prav veliko razburljivega dogajanja ni bilo, pri Tunizijcih je v 20. minuti z glavo streljal Rami Bedoui, toda Jaime Penedo je žogo ukrotil. Panamski vratar se je izkazal tudi v sodniškem dodatku, ko je poskusil Wahbi Khazri. Že pred tem je v 39. minuti z glavo zgrešil še Fakhreddine Ben Youssef.

Šest minut pred tem pa so Panamci povedli, ko je z 20 metrov streljal Jose Rodriguez, žoga je zadela Yassina Meriaha, spremenila smer in končala v mreži Tunizije.

Tunizija | Avtor: Profimedia Profimedia

V 51. minuti so Tunizijci izenačili, potem ko je lepo akcijo s strelom iz bližine končal Fakhreddine Ben Youssef. Trinajst minut pozneje je na drugi strani tunizijski vratar dobro posredoval po strelu Yoela Barcenasa z roba kazenskega prostora, v 66. minuti pa so Tunizijci povedli, ko je Khazri zadel iz bližine.

V sodniškem dodatku so imeli Panamci še eno priložnost za izenačenje, a je Anibal Godoy za malo zgrešil cilj.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.