Šport > Nogomet
73 ogledov

Po rutinski operaciji kolena že 34 let v komi

Jean Pierre Adams Reševalni pas/Twitter
Nekdanji francoski reprezentant Jean Pierre Adams je včeraj praznoval 68. rojstni dan. Zanj ni vedel, saj je že skoraj 34 let v komi, a šlo je za rutinsko operacijo kolena.

Jean Pierre Adams je bile eden prvih temnopoltih nogometašev, ki je zaigral v francoski reprezentanci. Za galske peteline je branilec zbral 22 nastopov, v karieri pa je branil barve klubov Nimes, Nica, PSG, Mulhouse in Chalon. Skupaj z Mariusom Tresorom je v sedemdesetih letih tvoril eno najboljših obrambnih linij, ki so jo poimenovali 'črna garda' (la garde noire, op. p.). 

Nesrečni nogometaš je 10. marca dopolnil 68 let, a v komi je že 34 let. Sedemnajstega marca 1982 je namreč zaradi napake stažista, ki ga je napačno intubiral, padel v komo. Šlo je sicer za rutinsko operacijo kolena, imel je poškodovane ligamente.

Tistega dne je osebje bolnišnice v Lyonu stavkalo. Operacijo bi lahko prestavili, a so ga vseeno odpeljali v operacijsko sobo. Dežurni anesteziolog je imel polne roke dela, zato je bil Jean Pierre prepuščen stažistu, ki je celo padel letnik. Prišlo je do napake pri intubiranju, ki je prekinila dotok zraka v možgane. Napake ni bilo mogoče popraviti, po treh dneh pa je bil nesrečni nogometaš prepuščen v domačo oskrbo, že 34 let zanj skrbi žena Bernadette.

"Nihče ne pozablja njegovega rojstnega dne. Vsako leto prihajajo z darili. Kupujem mu reči, da ima lepo sobo v kateri se dobro počuti. Hranim in preoblačim ga zadnjih 33 let," je pred časom v intervjuju za CNN dejala Bernadette.

Jean Pierre odpira oči, diha brez aparatov, a drugega ne more početi. "Medicinske sestre mi povedo, da se mu razpoloženje pokvari, ko ga kdaj ne hranim jaz. Strah me je le, kaj se bo zgodilo z njim, če bom za vedno odšla pred njim," je še povedala nogometaševa žena.

Ta je sredi devetdesetih let dobila bitko na sodišču, ki je osebje bolnišnice spoznalo za krivo. In kazen? Anesteziolog in stažist sta bila kaznovana pogojno na mesec dni zapora in na plačilo zneska v francoskih frankih, ki bi preračunano v zdajšnjo valuto znašal 815 evrov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.