Šport > Nogomet
27 ogledov

Pohvale Giggsu na 40. rojstni dan: kako mu uspeva?

Bayer Leverkusen Manchester United Liga prvakov Giggs Jones Anderson EPA
Ryan Giggs je v petek dopolnil častitljivih 40 let, pohvale in čestitke na naslov velškega maestra dežujejo z vseh strani.

Zimzeleni Ryan Giggs v petek praznuje 40. rojstni dan, edini "preživeli" član mitske generacije Manchester Uniteda, ki je kot prvi zaigral za člansko moštvo Sira Alexa Fergusona in skupaj s soigralci Davidom Beckhamom, Paulom Scholesom, bratoma Neville in drugimi pokoril Otok in Evropo, pa se ni prav nič spremenil. Če ne štejemo sivih las, seveda.

Giggs je po upokojitvi Scholesa ostal zadnji predstavnik slovitega "Class of '92", ene najboljših generacij nogometašev vseh časov, med tednom pa je znova navduševal v prvi postavi Uniteda na gostovanju v Leverkusnu (5:0). Preživel je vse nekdanje soigralce, o katerih bo kmalu na sporedu tudi izjemno zanimiv dokumentarni film, morda pa bi lahko za rdeče vrage odigral celo 1.000 tekem.

Uživa kolikor lahko

Proti Leverkusnu je odigral že 953. tekmo za klub v postavi pa bo tudi na nedeljskem gostovanju pri Tottenhamu. Osvojil je 13. naslovov v Premier League, štiri pokale FA, dve Ligi prvakov, štiri ligaške pokale in (le) en naslov najboljšega igralca lige. Kljub temu, da je v klubski karieri osvojil praktično vse, pa se Valižan (še) ne namerava ustaviti.

"Imam srečo, da sem bil le pri enem klubu, kjer so me obkrožali dobri igralci in tako dober trener," je Giggs dejal v intervjuju za BBC, ki bo objavljen v soboto. "Še vedno si želim igrati dobro na vsaki tekmi, želim si osvajati pokale in moram biti osredotočen na to. Pazim nase in skušam trenirati vsak dan, da bi bil na voljo za postavo. Uživam kolikor lahko in, seveda, skušam pomagati ekipi.  Ne vem, kaj si o meni mislijo mlajši fantje. Ko sem bil star 17 ali 18 let sem mislil, da je 31 let že antično. Jaz pa sem tu s 40-imi!"

Rooney: "Ne vem, kako mu še uspeva"

Podobno, kot naj bi se v jeseni kariere zgodilo z Lionelom Messijem, se je Giggs iz napada z leti vedno bolj selil na sredino igrišča, kjer se je razvil v nepogrešljivega člana ekipe, ki se v zadnjih sezonah muči s pomanjkanjem ustvarjalnosti.

Manchester United Class of '92 film dokumentarec poster | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
"Njihov osrednji branilec se je spraševal, kako da sploh še igra pri teh letih," se je sredine tekme v Leverkusnu spomnil soigralec Wayne Rooney. "Njegova zbranost z žogo je fantastična. Ryan to počne že leta in leta, zmanjkalo mi je že besed, ki jih lahko povem o njem. Ne vem, kako mu še uspeva."

"Dajal je upanje"

Da se ob Giggsu "počuti starega" je nedavno dejal tudi Beckham, ki v zadnjih dneh promovira omenjeni dokumentarec o zlati generaciji z naslovom The Class of '92. Film bo prvič na sporedu decembra.

"Ne preseneča me, da še vedno igra, to pa zaradi talenta, ki ga ima, in zaradi tega, kako je še vedno odločen in kako je pazil nase v zadnjih letih, kar je zares neverjetno," je dejal Beckham, ki je kariero končal lani.

"Njegova predstava prejšnji večer v Ligi prvakov je bila neverjetna, ampak to me ne preseneča. To je neverjeten dosežek. Ponosen sem na to, kar je dosegel. On je bil nekdo, po katerem sem se zgledoval, ostalim v mladinski ekipi je dejal upanje."

Wenger: "Preživel zaradi nogometne inteligence"

Lepa pohvala je na slavnostni dan prišla tudi z naslova Arsenalovega trenerja Arsèna Wengerja, ki je o Giggsu dejal, da njegovih dosežkov nikoli niso dovolj cenili zaradi tega, ker ni igral na največjih reprezentančnih tekmovanjih. Valižan mu je sicer v finalu pokala FA leta 1999 zabil enega najbolj nepozabnih golov, toda Francoz prav gotovo ne goji zamer.

"Vedno se mi je zdelo, da Ryan Giggs ni bil vedno cenjen ali nagrajen za svojo kakovost in res ogromno kariero, ker ni igral na svetovnem prvenstvu in evropskem prvenstvu," je za spletno stran topničarjev dejal Wenger.

"Kar je storil, je absolutno izjemno. Poglejte samo njegovo klubsko kariero – to je absolutno neverjetno. Kakovost njegovih predstav kažejo na mojstrstvo pri 40 letih. Kar je neverjetno v njegovem primeru je dejstvo, da se je spremenil iz individualističnega igralca v dobrega podajalca in kolektivnega igralca. To je zelo težka sprememba in samo kaže, da ni imel le individualne kakovosti, temveč tudi inteligenco in razumevanje igre. Ljudje kot Thierry Henry so prav tako imeli izjemno kakovost. Pretekli bi sto metrov v enajstih sekundah, ko so vsi drugi tekli 12,5 ali 13. Tako da so danes, če pretečejo v 12 sekundah, še vedno hitrejši. Začnejo z ogromnim potencialom in zato lahko pri teh letih preživijo, ker imajo nogometno inteligenco. Imeli so izjemne fizične kvalitete že od samega začetka."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.