Šport > Nogomet
15 ogledov

Pomočnik kljub ustaškemu pozdravu

Šimunić Hrvaška Islandija Maksimir mikrofon ustaško nacionalistično vzklikanje v Marko Lukunic/PIXSELL
Bolj kot imenovanje nekdanjega trenerja Maribora Anteja Čačića za novega selektorja hrvaške nogometne reprezentance duhove v športnem svetu vznemirja imenovanje Čačićevega pomočnika.

Kljub dejstvu, da si je s spornim pozdravom, s katerim so se naslavljali pripadniki ustaškega pronacističnega režima med drugo svetovno vojno, prislužil strogo kazen, ki je pomenila predčasen konec njegove reprezentančne kariere, se je Hrvaška nogometna zveza odločila za podpis pogodbe z Josipom Šimunićem.

Šimunića je kaznovala Mednarodna nogometna zveza Fifa, kazen pa je potrdila tudi najvišja sodna instanca v športu Mednarodno arbitražno razsodišče za šport v Lozani, kar je takrat pomenilo, da je nekdanji reprezentančni branilec ostal brez nastopa na svetovnem prvenstvu v Braziliji. Šimunić je za nameček moral v blagajno Fife vplačati še 30.000 švicarskih frankov.

Šimunić je na tekmi dodatnih kvalifikacij proti Islandiji 19. novembra 2013 v Zagrebu, ko si je Hrvaška izborila nastop na mundialu, po zadnjem sodnikovem žvižgu navijačem na Maksimirju prek mikrofona vzklikal "Za dom", oni pa so mu odgovarjali "Spremni". Disciplinska komisija Fife je ugotovila, da je takšen pozdrav diskriminatoren, zato je nogometašu izrekla tako visoko kazen.

Sedemintridesetletnega v Avstraliji rojenega Šimunića je s 25.000 kunami (3200 evrov) kaznovalo tudi hrvaško tožilstvo, ki je potrdilo, da se je nogometaš dobro zavedal, kaj pomeni pozdrav in kdo ga je uporabljal.

"Bil sem njegov trener eno leto v Dinamu, gre za upodobitev poštenosti, čistosti v nogometu. Priljubljen je med delom navijačev, tako tudi med igralci," je o svojem novem pomočniku dejal Ante Čačić in dodal: "On bo pomemben del pri ustvarjanju vzdušja v in okoli reprezentance. To je moj edini razlog, zaradi katerega je Joe z nami. Šimunić je bil kaznovan za nespametno potezo, kazen pa je odslužil. Verjamem, da se zdaj zaveda, kaj ga čaka. Vidim ga kot športnika in domoljuba, nekoga, ki je dal kariero našemu nogometu in ni potrebno, da ga njegova situacija spremlja skozi celotno življenje."

Neodvisen tudi v TV-servisu

Tudi imenovanje Čačića je na Hrvaškem sicer pričakovano dvignilo veliko prahu, saj naj bi bil to nov dokaz vpliva prvega moža Dinama Zdravka Mamića. "Javnosti in navijačem sporočam, da naj se ne bojijo za Hrvaško. Verjamem v naš uspeh in pozivam, da nas podpirajo, podpora je za nas zelo pomembna," si je zaželel Čačić, ki se je hitro poslovil od Lokomotive. "Nisem se še slišal z igralci, a se nameravam. 

"Borim se za demokracijo, vsak ima svoje mnenje in stališča. Na to sem navajen, enake reči sem doživljal že ob prevzemanju Dinama. To, kar me drži pokonci, je dejstvo, da je za menoj le delo, delo in odgovornost ter poštenost v poslu. Na Hrvaškem sem delal v veliko sredinah, vsi so ponosni name. Na tem današnjem seznamu sem že vodil devet igralcev, nisem padel z Marsa! Povsod sem za seboj puščal dobro oddelan posel, tako da nisem privrženec takšnih zapisov, o meni sodijo ljudje, ki me ne poznajo, in ki ne vedo, kako delam."

"Da sem Mamićeva podaljšana roka? Rodil sem se v Zagrebu, imam 61 let. Ni se težko pozanimati, kakšen človek sem in kakšen trener. Vsi, ki me poznajo, vedo, da sem samosvoj. Nekdo izpostavlja, da sem 'TV-mehaničar'. 25 let sem imel servis, vedno sem bil neodvisen. In da - ukvarjal sem se s tem!," je še nadaljeval Čačić. 

"Zdravko Mamić in jaz sva sodelovala v Dinamu eno leto. Lahko ste si prebrali, kako samostojen sem bil. Vpliv Mamića je enak kot takrat, ko so se izbirali Bilić, Štimac ali Kovač. Gotovo so ga vprašali, gotovo je o meni govoril dobro. Vsi, ki sestavljajo naš nogomet in Izvršni odbor HNS me poznajo, ker sem delal v njihovih klubih. Vpliv Mamića na reprezentanco? Nihče svojih interesov ne postavlja pred interese reprezentance, tudi Zdravko Mamić ne! Bodite prepričani, da bo Ante Čačić izbiral igralce, ki so najbolje pripravljeni," je zaključil novi hrvaški selektor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.