Šport > Nogomet
13 ogledov

Pred bitko: kaj pripravlja "S**t One"?

Andre Villas-Boas Villas Boas Falcao igralci nogometaši nogometasi trening pripr
1/21
Žurnal24 main
Trener Porta Andre Villas-Boas vztrajno zavrača primerjave s slavnim predhodnikom Joséjem Mourinhom. "Special One? Nekoč bom pa S**t One," je bil skromen pred časom. V sredo ura resnice!
V nogometu ne zmaguje ena oseba, ampak kolektivna kompetenca. To je kakovost igralcev in struktura kluba.
Andre Villas-Boas

Je ali ni naslednji José Mourinho? To in še več bomo v sredo zvečer izvedeli o njegovem nesojenem nasledniku Anreju Villasu-Boasu, ki se bo z nekdanjo Mourinhovo ekipo potegoval za pokal, ki je prav "Mouja" leta 2003 izstrelil med elito. Porta na internem portugalskem obračunu proti Bragi ne čaka lahko delo, saj so rdeči že v Ligi prvakov pokazali, da jih ne gre jemati z levo roko, kaj šele nogo.

Galerija: novinarska konferenca in trening Porta
• Porto favorit, Braga stavi na trdo delo

"Ljudje se veliko osredotočajo na delo trenerja, toda jaz tega ne dojemam na tak način," je Villas-Boas razlagal na novinarski konferenci v Dublinu. "Ne vidim se kot 'one-man show'. V nogometu ne zmaguje ena oseba, ampak kolektivna kompetenca. To je kakovost igralcev in struktura kluba," se je sojem žarometov na vsak način želel izogniti trener, ki bi v primeru uspeha postal najmlajši strateg s pokalom katerega izmed velikih tekmovanj Uefe. "Hočem samo pripraviti igralce, da dajo vse od sebe. Dajem jim prostor, da se lahko izražajo, saj se le na ta način lahko razvijajo. Podpiram njihove talente in jim pustim, da sami sprejemajo odločitve," je na hitro še orisal svojo filozofijo.

Ko sem ga (Mourinha, op. a.) zapustil, je pripeljal drugo osebo, ki mu, upam, daje enak nivo. Glede tega, zakaj sem zapustil Inter, je bilo to zato, ker sem želel izpolniti svoje ambicije kot profesionalni trener, zato sem tvegal in si poiskal lastno službo pri Academici
Andre Villas-Boas

Villas-Boas in Mourinho pa kot kaže nista ostala v najboljših odnosih, potem ko je njegov varovanec zapustil Inter Milan in leta 2009 prevzel Academico. Tudi na tokratni novinarski konferenci je Villas-Boas namreč "slučajno" izpustil pohvale na račun svojega mentorja: "S Joséjem sem preživel sedem let in bila sva del zelo dobrega strokovnega štaba. Šla sva k vrhunskim klubom, kot so Porto, Chelsea in Inter, kjer sva delala z vrhunskimi nogometaši, ki so nama prinesli tako izjemne uspehe. Delovno mesto, ki sem ga imel pri njem je bilo mesto, kjer je potreboval nekaj pomoči. Že od  začetka sem razumel svojo nalogo in jo skušal izpolniti z maksimalnim profesionalizmom."

"Ko sem ga zapustil je pripeljal drugo osebo, ki mu, upam, daje enak nivo. Glede tega, zakaj sem zapustil Inter, je bilo to zato, ker sem želel izpolniti svoje ambicije kot profesionalni trener, zato sem tvegal in si poiskal lastno službo pri Academici," je svojo pisano zgodovino razložil Villas-Boas. Izdal je še zanimivo podrobnost iz časov, ko je želel postati novinar. Napisal je pismo takratnemu trenerju Porta Bobbyju Robsonu, naj vendar ponudi priložnost njegovemu sredinemu nasprotniku Domingosu. Robson si ga je zapomnil in mu ponudil delo v klubu. Ostalo je zgodovina.

Villas-Boas na nedavni novinarski konferenci: "Ko enkrat ne bom več imel takšnih igralcev, potem ne bom več Special One, ampak ... S**t One!"

Evropska liga, finale, Dublin Arena:

Ob 20.45:
FC Porto - Braga

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.